Pensiunile din judeţele vecine, cele din Gorj şi Vâlcea, s-au dovedit şi în acest an a fi pe placul doljenilor care nu vor petrece Paştele acasă. Fie că şi-au făcut rezervări direct la proprietarii locaţiilor respective, fie că au apelat la agenţiile de turism din Craiova, doljenii şi-au stabilit programul din timp, mai ales că în joc au fost puse reduceri substanţiale. Rânca, Tismana, Peştişani, Novaci, Baia de Fier, Polovragi sau Călimăneşti-Căciulata, Voineasa şi Ocnele Mari, acestea sunt locurile unde vor ajunge sute de oameni din Dolj. Tarifele nu au crescut, comparativ cu cele din anii anteriori, sumele fiind situate între 100 şi 180 de lei/camera/zi.

Meniu tradiţional şi excursii, bonus din partea casei
Atât administratorii pensiunilor din Gorj, cât şi cei din Vâlcea, au inclus în oferta Sărbătorilor Pascale masa festivă, bonus din partea casei. Meniul constă în ciorbă, friptură şi drob de miel, cozonac cu nucă şi mac, ouă roşii, vin, ţuică şi pălincă, toate pregătite după reţete specifice zonei. „Noi am făcut rezervări, pentru Paşte, din luna februarie. Au fost făcute rezervări la pensiunile din Tismana, Baia de Fier, Polovragi, Peştişani, dar şi pentru vile din Călimăneşti-Căciulata sau Voineasa. Tarifele sunt comparabile cu cele de anul trecut. Spre exemplu, în Gorj, la Tismana, o noapte de cazare în camera dublă nu sare de 180 de lei, cu trei mese incluse. Cine nu vrea să mănânce plăteşte, pentru aceeaşi cameră dublă, tariful de 100 de lei. Ca în fiecare an, nu lipsesc surprizele. De la meniu până la excursii în apropierea locului de cazare, toate acestea sunt incluse în tariful achitat. Cât priveşte numărul clienţilor care au optat pentru tot ceea ce înseamnă tradiţional, putem spune că se păstrează cam la acelaşi nivel cu cel de anul trecut”, a spus reprezentanta unei agenţii de turism din Craiova. Din experienţa celor mai multe firme de profil, zona mănăstirilor va fi aglomerată. Vorbim aici în special de Lainici, Tismana şi Cozia.

„Nu mai vrem zăpadă de Paşte”
Este posibil ca turiştii care vor ajunge în Rânca să aibă parte de ninsori. Autorităţile spun că sunt pregătite în acest sens, mai ales că în zonă vor fi foarte multe persoane. Ceea ce-i pune pe gânduri pe cabanieri este că turiştii ar putea renunţa la rezervări, aşa cum s-a mai întâmplat, ninsorile abundente fiind cauza situaţiilor de acest fel. „Am avut, în 2015, zăpadă mai multă ca la Crăciun. Nu prea ne dorim acest lucru pentru că oamenii se tem să mai vină. Au renunţat atunci cam 30% dintre ei. Turiştii vor soare, caută o altă atmosferă. Cei de la drumuri ne dau asigurări că sunt în stare să acţioneze şi sperăm să se ţină de cuvânt. Să nu fim nevoiţi să stăm cu clienţii în telefon să oferim explicaţii şi automat să fim puşi în situaţii limită. Sunt şi oameni care s-ar bucura de schiuri, dar majoritatea caută altceva de Paşte, de aceea nu mai vrem zăpadă”, a precizat un cabanier din Rânca.

Bucovina, Bran, Băile Tuşnad
Nici destinaţiile aflate la sute de kilometri distanţă nu o să ducă dorul doljenilor. Sunt multe persoane care au optat pentru Bucovina, Mărginimea Sibiului, pentru unităţile agroturistice din Valea Prahovei, Branul, Băile Felix, Amara şi Băile Tuşnad. Diferenţa dintre ofertele din Gorj sau Vâlcea şi cele anterior amintite constă nu doar în numărul de kilometri distanţă, ci în tariful plătit pentru un astfel de sejur. „În medie, un sejur pentru o vacanţă tradiţională în Bucovina, de exemplu, sau în Mărginimea Sibiului, ajunge la 300 de euro, incluzând trei zile cu două nopţi cazare la pensiuni de trei sau patru margarete. Sunt şi cele trei mese incluse şi mici surprize. La unităţile de cazare din Amara sau Băile Tuşnad, un pachet de trei nopţi ajunge la 750 de lei sau 800 de lei/persoană, fiind asigurat şi un program de tratament specific staţiunii. Pe Valea Prahovei şi în zona Bran-Moeciu, acelaşi pachet de trei nopţi cazare, cu mic dejun inclus, costă în jur de 1.200 de lei”, a explicat agentul de turism.

Bulgaria, concurent direct al litoralului românesc
Şi pentru că minivacanţa de 1 Mai trebuie respectată aşa cum se cuvine, doljenii şi-au făcut deja planurile. Anul acesta, staţiunile din Bulgaria, le-au făcut cu ochiul doljenilor, aceştia plătind pentru un sejur de trei zile, cu două nopţi cazare şi toate cele trei mese incluse, între 200 şi 300 de euro/persoană. De asemenea, litoralul românesc se situează la loc de cinste, aici tarifele pornind de la 80 de lei/noapte pentru o persoană, la un hotel de două stele, şi ajung la 250 de lei/noaptea/persoană la o unitate hotelieră de patru sau cinci stele, condiţiile de cazare şi masă stabilind valoarea pachetului turistic.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ