Reporter: Proiectul cartierului chinezesc se află într-o mare întârziere, dacă ne raportăm la planurile iniţiale. Care ar fi motivele care au determinat acest lucru?
Corneliu Stănescu: Într-adevăr, conform planurilor iniţiale, anul acesta trebuia finalizat şi predat beneficiarilor cartierul cu cele 1.819 locuinţe. Întârzierea lucrărilor este cauzată, în principal, de impasul financiar în care se află compania chineză. Aşa cum probabil ştiţi, criza bursei din China, care în anul 2015 a căzut în numai 3 săptămâni cu 32 de procente şi a generat decapitalizarea companiilor listate cu o sumă comparativă cu PIB-ul Franţei, a afectat şi firma de construcţii Shandong Ningjian. Ceea ce la început părea o investiţie mică pentru această companie, acum a devenit, se pare, o povară.

Rep.: S-a solicitat şi se va obţine din partea Primăriei Craiova şi a Consiliului Local Craiova o prelungire a autorizaţiei de construcţie pe încă un an. Să înţelegem că există un viitor al acestui proiect sau este doar un demers birocratic menit a asigura investitorului chinez o marjă de timp?
C.S.: Cu siguranţă că se priveşte cu optimism perioada următoare. Chinezii au plătit taxa de prelungire a autorizaţiei de construcţie, apoximativ 300.000 RON, şi au depus documentaţia necesară la Primăria Craiova, aşteptând în aceste zile eliberarea noi autorizaţii. Spun că sunt optimişti pentru că au făcut eforturi imense pentru deblocarea situaţiei existente şi probabil că în perioada următoare se vor vedea şi rezultatele.

Rep.: În cazul în care în cele cinci luni nu se va obţine finanţarea, proiectul va fi predat autorităţilor locale fără a fi solicitate niciun fel de sume băneşti?

Corneliu Stănescu

C.S.: Conform actului adiţional semnat cu Primăria municipiului Craiova, în cazul în care, până pe data de 31 mai anul curent, nu rezolvă problema financiară, toată investiţia efectuată, concretizată în stadiul fizic de pe teren, precum şi în proiectul tehnic, autorizaţia de construcţie şi toate celelalte avize, vor fi cedate cu titlu gratuit municipiului Craiova. Este un gest de onoare şi demnitate făcut de compania chineză, avându-se în vedere pierderea de aproximativ 10 milioane de euro pe care în acest caz ar urma să şi-o asume.
Este important ca cetăţenii municipiului Craiova să ştie că, până în acest moment, investitorul a plătit în conturile municipalităţii, sub formă de taxe, impozite, redevenţe, peste 500.000 de euro. Fac precizarea că în urma acestui act adiţional, contractul de concesiune se restrânge ca perioadă de timp, în niciun caz nu se prelungeşte, aşa cum o parte din consilierii locali şi o mică parte a presei au afirmat, dezinformând populaţia.
Practic, în urma discuţiilor cu reprezentanţii primăriei şi a consultărilor avute cu specialiştii Camerei de Comerţ şi Industrie România – China, chinezii au înţeles că acest proiect trebuie continuat şi finalizat indiferent de situaţie şi au pus acest lucru pe primul plan, şi nu interesul companiei lor, aşa cum era normal. A fost o decizie grea, pe care până la urmă şi-au asumat-o. Această decizie a fost luată în condiţiile în care contractul este în derulare, cu toate taxele la zi, şi mai putea continua câţiva ani fără probleme. Nici nu vreau să mă gândesc la un posibil litigiu între cele două părţi, care ar fi putut bloca proiectul ani la rând.

Rep.: Cât a cheltuit până acum investitorul chinez şi de câţi bani ar mai avea nevoie pentru redemararea lucrărilor şi finalizarea proiectului?
C.S.: Compania a investit până în acest moment aproximativ 10 milioane de euro, iar investiţia este estimată la aproximativ 50 de milioane de euro.

Rep.: Există contacte cu alţi investitori, chinezi sau români, dispuşi să preia contractul şi să-l finalizeze? Dacă da, atunci cine sunt aceştia şi care este stadiul negocierilor?
C.S.: Există discuţii şi negocieri cu investitori chinezi, care ar putea prelua parţial sau integral acest proiect. Nu pot dezvălui numele companiilor şi stadiul negocierilor fără acordul lor.

Rep.: La acest moment, consideraţi că mai există şanse reale ca acest proiect să fie dus la capăt?
C.S.: Există şanse foarte mari ca proiectul să continuie în această formă, iar în caz contrar cu siguranţă va fi finalizat într-un fel sau altul de către municipalitatea craioveană. Practic, înţelegerea parafată de cele două entităţi luna trecută este primul pas în acest sens.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ