Administraţia PSD împovărează craiovenii cu o nouă taxă

0

Săptămâna trecută, a avut loc şedinţa ordinară a Consiliului Local Municipal Craiova. Pe ordinea de zi înaintată de executiv au fost mai multe puncte care pot prezenta interes pentru craioveni, cum ar fi proiectul referitor la modificarea contractului cu investitorul chinez de la cartierul de locuinţe pentru tineri, mărirea tarifelor pentru serviciile de salubritate, introducerea unei taxe pentru locurile de parcare din zona centrală a Craiovei, aprobarea criteriilor pentru definirea a ceea ce înseamnă teren sau clădire neîngrijită, acordarea de gratuităţi sau subvenţii pentru transportul în comun.
De departe, cel mai controversat proiect a fost însă cel referitor la mărirea tarifelor pentru serviciile de salubritate, ca urmare a schimbărilor legislative ce prevăd plata unei taxe de 80 de lei către Fondul de Mediu pentru fiecare tonă, pe care administratorii sau proprietarii gropii de gunoi nu o reciclează, adică aleg pur şi simplu să o îngroape în pământ. Consilierul PNL Marian Vasile a dat citare ordinului nr. 2413/2016 din 21 decembrie 2016, dat de ministrul mediului, apelor şi pădurilor, în care se precizează că plata acestei taxe trebuie suportată de către proprietarul sau administratorul gropii de gunoi şi a făcut apel la raţiunea consilierilor PSD pentru ca aceştia să nu voteze o taxă impusă abuziv craiovenilor. Explicaţiile oferite de membrii executivului nu au fost deloc convingătoare, una dintre ele fiind aceea că scopul taxei este acela de a descuraja depozitarea deşeurilor. Însă este greu de înţeles cum va fi descurajat deţinătorul gropii de gunoi să nu mai îngroape gunoaiele şi să investească în tehnologie de reciclare, când chiar primăria, prin voinţa majorităţii consilierilor PSD, a acceptat şi a impus craiovenilor să suporte din propriul buzunar îngroparea gunoaielor. Am solicitat să ni se comunice în baza la ce se propune ca această taxă să fie suportată de craioveni, însă reprezentatul executivului nu a făcut decât să întărească ceea ce spusese consilierul Marian Vasile, şi anume că taxa cade în sarcina administratorilor sau proprietarilor gropii de gunoi, deci nicidecum a cetăţenilor Craiovei. Maşinăria de vot a PSD a funcţionat încă o dată, în ciuda lipsei oricăror argumente de ordin legislativ şi a faptului că nici măcar în comisia de specialitate acest proiect nu luase aviz pozitiv!
Dacă administraţia PSD a ţinut cu tot dinadinsul să împovăreze craiovenii cu această nouă taxă, m-aş fi aşteptat măcar la un protocol încheiat între primărie şi administratorul gropii de gunoi, prin care administratorul gropii să îşi ia angajamentul realizării unor investiţii de retehnologizare, care să ducă la diminuarea treptată, până la eliminarea definitivă a acestei taxe impuse nejustificat şi abuziv. Însă nimic… doar tăcere!

Doru Câplea este membru PNL și consilier local 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ