Primarii doljeni, obiective la început de an

Edilii localităţilor doljene şi-au făcut planuri pentru anul în curs, majoritatea propunându-şi ducerea la bun sfârşit a proiectelor deja demarate. Sunt şi comune unde nu intră în calcul investiţiile majore, lipsa banilor fiind vinovată de această situaţie, dar avem şi localităţi, la nivel de judeţ, unde primarii au în plan asfaltări de drumuri, ridicarea unor construcţii noi (grădiniţe, săli de sport, cămin cultural), alimentare cu apă curentă sau canalizări. În vreme ce edilii locali din partea PSD sunt convinşi că lucrurile reintră pe un făgaş normal, din punct de vedere financiar, primarii liberali speră ca noul guvern să nu împartă bugetul după culoarea politică. Cu sau fără investiţii, aleşii spun că vor socoti fiecare leuţ în parte, realitatea ultimilor ani învăţându-i că le va fi mai bine să strângă cureaua.

0

La nivelul comunei Brădeşti, acolo unde edilul este membru PSD, acţiunile de dezvoltare a satelor componente se derulează continuu, după cum susţine Ion Răcăreanu. Primarul şi-a propus, pentru anul în curs, o şi mai bună organizare a activităţii întreprinse de ani buni, investiţiile avute în plan referindu-se la asfaltare, noi construcţii, reţeaua de canalizare sau eficientizarea iluminatului public. „Bugetul urmează a fi stabilit, dar noi avem proiecte pe care le realizăm cu fonduri europene. Am semnat deja, urmând să scoatem la licitaţie, proiectele privind ridicarea unui număr de trei grădiniţe şi construirea unui cămin cultural. Anul acesta vom continua cu asfaltul. Astfel, urmează, pe diferite măsuri, să asfaltăm aproximativ 30 de kilometri de drum, şi cu acestea cam încheiem asfaltarea la nivel de comună. În martie a.c., vom depune proiectul de canalizare. L-am întocmit, este gata şi sperăm la un punctaj foarte bun. Am luat în calcul pentru 2017 şi eficientizarea sistemului de iluminat. Vom opta pentru acele becuri-LED, pentru că scad cheltuielile cu mai mult de 50%, ceea ce este un lucru bun pentru bugetul nostru. Noi nu am mărit taxele şi impozitele, fapt pentru care orice economie este binevenită. Din păcate, avem şi ceva arierate, dar nu sunt în sumă mare şi deja le-am transmis Consiliului Judeţean Dolj şi vom vedea ce este de făcut şi cu acestea. Sunt convins că vom rezolva şi am încredere în noul guvern. Cu siguranţă, lucrurile vor intra pe drumul lor normal şi rău nu are de ce să ne fie”, a precizat Răcăreanu.

Asfaltări, reabilitări de şcoli şi poate canalizare, în comuna Castranova
Nici edilul comunei Castranova, Dumitru Măceşanu, membru PNL, nu a exclus posibilitatea demarării unor proiecte mai mari. Astfel, pe lângă funcţionarea în parametri normali a unităţii administrativ-teritoriale, Măceşanu are în plan lucrări de asfaltare, reabilitări de şcoli sau obţinerea de fonduri pentru proiectul de canalizare. „Mai sunt multe de făcut la noi în comună, dar cu răbdare şi cu dorinţa de a le realiza, sunt convins că vom reuşi. Spun cu răbdare pentru că nu depinde doar de noi, şi aici fac referire la aspectul financiar. Aşteptăm cifrele noului buget şi le aşteptăm cât mai repede. Au crescut cheltuielile de funcţionare a aparatului administrativ şi, clar, ar fi bun un buget mai mare comparativ cu cel de anul trecut. Un lucru bun este că nu mai avem datorii. Cât priveşte investiţiile, urmează să scoatem la licitaţie un proiect privind asfaltarea drumului care leagă Castranova de satul Zănoaga, proiect realizat cu bani obţinuţi de la Ministerul Dezvoltării. Am obţinut 48 de miliarde de lei vechi şi urmează, imediat după încheierae licitaţiei şi după ce vremea ne permite, să dăm startul lucrărilor. Vor veni bani anul acesta şi datorită înfiinţării GAL-ului din zona noastră. Avem proiecte pentru reabilitarea şcolilor care chiar impun astfel de lucrări. Tot legat de asfaltare, vom depune proiect şi pentru drumurile de exploatare agricolă, documentele fiind gata de depunere. Nu am uitat nici de căminul cultural, fonduri urmând să obţinem de la Compania Naţională de Investiţii. Aş mai vrea să rezolvăm şi cu reabilitarea sediului primăriei, dar acest lucru nu este chiar o urgenţă. Concluzionând, ne vom mişca şi în acest an, cât ne vor permite sursele financiare. Cel mai mare proiect al nostru, momentan, rămâne reţeaua de canalizare, dar aici vom mai vedea cum se aranjează lucrurile. Eu sunt optimist şi sper ca noul guvern să fie corect la împărţirea fondurilor băneşti. Sper că se vor mai schimba treburile şi la noi şi că nu va mai conta apartenenţa politică. Refuz să cred că nu se va ţine cont de priorităţi, de nevoile cetăţeanului”, a declarat Măceşanu.

Reţea de apă, cămin cultural şi bază sportivă la Predeşti
Investiţii vor avea loc şi în comuna Predeşti. Primarul Florian Şerban, membru PNL, trage nădejde că bugetul îi va permite funcţionarea în condiţii fireşti, realizarea lucrărilor complexe urmând a fi posibilă fie cu fonduri europene, fie cu bani obţinuţi prin intermediul anumitor măsuri sau ordonanţe de guvern. „Ne-am propus ca în acest an să rezolvăm cu reţeaua de apă în satul Predeşti, pentru că este o necesitate majoră. Vom redepune şi proiectul privind asfaltarea DC 77. Avem în vedere şi drumurile de exploarea agricolă şi, prin O.G.28, sperăm să obţinem fonduri pentru asfaltare străzi şi uliţe, aşa cum prevede ordonanţa. Vrem să reabilităm şi să dotăm căminul cultural, să extindem primăria, să creăm şi să dotăm un loc de recreere pentru copii. Ne trebuie şi o bază sportivă în comună, toate aceste proiecte amintite însemnând, în cifre, aproximativ 10.000.000 de lei. Faptul că nu avem datorii este un lucru bun pentru noi. Avem şi un fond de rulment care ne ajută, momentan, să ne menţinem respiraţia. Încercăm să facem economii. De exemplu, pentru deszăpezire avem utilaje proprii şi este mult mai bine aşa. Aşteptăm bugetul şi sper, fiind chiar optimist, că noul guvern nu va ţine cont de apartenenţă. Că suntem PSD, PNL, ALDE sau mai ştiu eu ce, până la urmă reprezentăm interesul oamenilor. Faptul că cetăţenii au nevoi, au aşteptări, acest lucru ar trebui să conteze, nu culoarea partidului”, a menţionat Şerban.

„Un bun gospodar trebuie să fie realist, înainte de toate”
Popa-MischiiUn plan de bătaie a întocmit şi primarul comunei Mischii, Gheorghe Popa, proaspăt membru ALDE. Acesta este ceva mai rezervat în privinţa investiţiilor de mare amploare şi spune că „un bun gospodar trebuie să fie realist, înainte de toate”. „Dacă ar fi să enumăr obiective, de dragul înşiruirii lor, aş face acest lucru foarte lejer. Deocamdată aşteptăm să vedem bugetul pentru acest an şi vom raporta totul la ceea ce este urgent. Nu vreau să avem probleme cu funcţionarea , cu şcolile, cu ceea ce avem zilnic musai de realizat. Normal că ar fi mult de vorbit despre investiţii. Aşteptăm acel masterplan de apă şi canalizare şi sperăm să rezolvăm aspectul privind reţeaua de canalizare. Este greu de suportat ideea că o comună atât de aproape de Craiova nu are canalizare. Nu a depins doar de noi realizarea acestui obiectiv, dar mi-aş dori ca lucrurile să se mişte un pic începând cu acest an. Oamenii cer acest lucru. Mereu spun că au reţea de gaze şi nu au canalizare. Pentru asfaltarea anumitor străzi ne bazăm pe bani de la Guvern, dar asta vom vedea la momentul potrivit. Ca şi proiect mai mic este forarea celui de-al şaselea puţ. Este nevoie de acest lucru pentru că vara suntem obligaţi să restricţionăm apa curentă. Nu vrem să mai avem astfel de situaţii neplăcute. Din fondul de rulment avem 3.500.000 de lei şi nu avem nicio datorie, niciun arierat. Ne limităm la cât ne permite bugetul pentru că aşa procedează un bun gospodar. Cel puţin, aceasta este părerea mea”, a precizat Popa.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ