Reporter: Cum aţi descrie Craiova după demisia primarului PSD şi plecarea acestuia la Bucureşti?
Ionuţ Stroe: După mine, era clar că va pleca odată ce a acceptat să candideze la parlamentare, chiar dacă a încercat să dezmintă public acest lucru. Ceea ce pentru Craiova nu este un lucru rău. În definitiv, Craiovei i se oferă o nouă şansă de a avea într-adevăr un bun şi eficient administrator. Eu prefer modelul primarului decent şi vizionar, în detrimentul unui primar vocal, dar fără substanţă, un primar doar de imagine.
Ce face Craiova acum? În acest moment, Craiova este administrată în mod inert de un viceprimar care nici măcar nu aparţine partidului majoritar din consiliu, respectiv PSD. Starea de incertitudine trebuie să se încheie cu organizarea unor alegeri care să legitimizeze un primar adevărat. Cât priveşte oraşul nostru, el traversează cea mai dificilă perioadă din punct de vedere socio-economic de după revoluţie. Dacă nu vom înţelege că cei 17 sau 20.000 de beneficiari de ajutor social nu sunt vreo mândrie, s-ar putea să adâncim această stare. Însă, dacă ne dorim un viitor pentru acest oraş, cuvântul cheie îl reprezintă INVESTIŢIILE. Care, din păcate, au cam ocolit Craiova.
Ştiu că oamenii sunt pesimişti şi că nu au vreo speranţă că autorităţile pot demara un proces de reconstrucţie, însă viitorul primar, indiferent de majoritatea din consiliu, va trebui să ia frâiele în mână şi să creeze un cadru stabil şi propice pentru investiţiile necesare. Singura şansă a Craiovei este atragerea cât mai multor investiţii din zona capitalului privat şi a celor care sunt dispuşi să facă afaceri în Craiova, dar şi din zona investiţiilor publice (fonduri europene şi bugete locale). Este esenţial ca politicienii şi administraţia să înţeleagă că acesta este cel mai important lucru pentru Craiova.
„La Craiova, Zona Metropolitană nu funcţionează!“
Rep: Nu e prima oară când spuneţi acest lucru. Tot vorbiţi despre investiţii. Ce se întâmplă cu cele demarate anul trecut, de care vorbeaţi în campanie?
I.S.: Stadionul, Spitalul Regional şi Autostrada Craiova-Piteşti sunt 3 exemple clare de investiţii publice care trebuie nu doar să continue, ci să fie multiplicate. Ele se află în diverse faze de realizare. Dar, am convingerea că traiectoria lor este ireversibilă şi voi avea grijă să le urmăresc desfăşurarea îndeaproape, astfel încât niciun ”moft” politic să nu le mai poată bloca.
Ce nu avem în Craiova la un nivel optim sunt investiţiile străine directe şi o strategie economică locală. Asta trebuie să aducă noul primar, un plan de viitor acestui oraş. Sunt trei elemente cheie care îţi pot construi politica în domeniul atragerii investiţiilor.
1. Stabilirea obiectivelor concrete prin atragerea investiţiilor şi rolul acestora în economia Craiovei;
2. Cadrul legislativ şi instituţional local care să stabilească sub ce condiţii îşi desfăşoară activitatea eventualii investitori (regulamente, hotărâri de consiliu local, posibilităţi şi parcuri industriale) şi, mai ales, care sunt instituţiile cu care aceştia vor intra în contact. Corvoadă birocratică;
3. Pârghiile economice (facilităţi, beneficii, avantaje şi/sau restricţii). Adică prin ce sunt sprijinite/influenţate investiţiile, aici la noi (mai ales în comparaţie cu alte oraşe care se bat pentru acelaşi lucru).
Rep.: Daţi-ne concret câteva exemple…..
I.S.: Cel mai relevant exemplu este legat de dezvoltarea zonei metropolitane, care poate fi cheia atragerii investiţiilor şi a fondurilor europene. La Craiova ea nu funcţionează sau, dacă vreţi, doar pe hârtie. Dacă extindem şi pregătim cadrul şi spaţiul necesar dezvoltării economice a acestui oraş, împreună cu comunele vecine, putem ajunge mult mai rapid la competitivitate economică, putem atrage eficient fonduri şi investitori, putem dinamiza sectoarele construcţiilor, serviciilor, a industriilor uşoare sau chiar a agriculturii şi industriei aferente care sunt specifice zonei noastre.
Experienţa oraşelor mari din state ale Uniunii Europene a demonstrat că zonele metropolitane bine conduse asigură dezvoltarea oraşelor pe baza unor proiecte mari, care sunt realizate în mod incluziv de administraţie, educaţie/cercetare (universitate) şi mediul de afaceri/economia locală. Luaţi exemplul Oradei. E incredibil modul în care s-a dezvoltat în ultimii 10 ani şi nivelul veniturilor şi posibilităţilor oamenilor de acolo.
Acest plan bine realizat şi stabilit ţi-ar putea genera enorme beneficii economice derivate din creşterea atractivităţii zonei pentru investitori, ţi-ar putea aduce îmbunătăţirea infrastructurii tehnico-edilitare şi de transport, decongestionarea oraşului, a aglomerării urbane, accesarea fondurilor structurale ale UE, extinderea reţelelor de utilităţi şi, poate cel mai important lucru de care acest oraş are nevoie, crearea de locuri de muncă şi creşterea nivelului de trăi al populaţiei.
În viitor, această este şi o competiţie nedeclarată a acestui oraş cu celelalte din regiune pentru a deveni şi în termeni reali capitala Olteniei.
„Avem nevoie să câştigăm alegerile la Craiova şi putem să o facem“
Rep.: Bun, administrativ am înţeles despre ce e vorba. Politic, care credeţi că mai este şansa dreptei în Craiova?
I.S.: Şansa dreptei e o sintagmă pe care o tot aud mai ales când se pierd alegerile. Unde a fost dreapta înainte de alegeri, când ar fi trebuit să se unească, bloc, în faţă PSD?! Răsfirată… Glumind, evident, dreapta are acum primar interimar, căci PMP se revendică a fi de dreapta. Serios vorbind însă, nu mai e cazul să amintim de doctrine şi ideologii când problemele politice sunt atât de vascularizate, când oamenii nu mai înţeleg combinaţiile politice făcute cu uşile închise ce dau naştere la asemenea situaţii hilare.
Ce pot spune însă este că aceia care cred în politica de dreapta au şansa acum să îşi analizeze greşelile şi, la rece, să ia deciziile cele mai corecte. O reaşezare politică este obligatorie pentru noi. În viziunea mea, mult mai importanţi sunt cei care nu sunt neapărat înregimentaţi politic, dar care gândesc liberal şi vor să voteze o viziune liberală. Cred că este momentul ca proiectele concrete să câştige în faţă demagogiei şi a discursului sterp, negativ. Să deschidem ochii la lecţia primită şi să lăsăm mentalitatea rigidă pentru o abordare cu adevărat ”liberală” a problemelor comunităţii pe care o reprezentăm. O viziune modernă, tânără şi flexibilă. Politica de dreapta are nevoie să devină credibilă, să îşi înnoiască comunicatorii şi liderii şi să ofere celor care o susţin (membrilor, simpatizanţilor, celor care au aşteptări de la noi, care ne cred sau ne urmăresc) un sistem clar de motivare, implicare şi chiar promovare a celor care manifestă interes în a face politică. Eu sunt de părere că soarta partidului depinde într-o bună măsură de oamenii din afară lui, ei se pot implica, ei pot îmbunătăţi corpul şi oferta partidului, pot susţine sau nu, ceea ce va însemna, îmi doresc eu, un PNL schimbat în bine.
Poate mai mult ca în alte părţi, în Craiova sunt sigur că putem sparge monotonia de partid cu cultură tradiţionalist-politică sufocantă şi limitativă sau mentalităţile rigide. Stilul învechit de conducere politică este total depăşit. Noul mod de a conduce această organizaţie pe care încerc să-l promovez implică creativitate, de care până acum am vorbit prea puţin în politică: să descoperi oamenii talentaţi şi competenţi, să le provoci intelectul, să-i angrenezi într-un mecanism politic viu, care să genereze idei, viziune şi implicit apreciere publică. Miza e să te foloseşti de toţi oamenii la adevăratul lor potenţial, nu să-i excluzi sau să-i îndepărtezi. Îmi place Bill Clinton şi ceea ce mereu a susţinut: „nu ne putem lipsi de niciun om!”
Rep.: Ce face PNL la Craiova? De ce are nevoie ca să-şi revină?
I.S.: În primul rând, de câştigarea alegerilor la primărie. Acesta e obiectivul, dar şi mijlocul prin care se poate atinge schimbarea la faţă a PNL. Nu există scurtături şi nici artificii. Ne aşezăm cu toţii la masă şi ne punem la treabă. PSD poate fi combătut cu argumente şi politici publice reale şi adecvate.
Dar, ca să ajung cu organizaţia acolo, trebuie în primul rând să recunosc greşelile făcute. Primul pas înseamnă că îţi asumi responsabilitatea, arăţi că, deşi ai greşit, rămâi om de onoare. Să reparăm situaţia politică locală prin măsuri necesare descrise parţial în răspunsul anterior şi să ripostăm politic, să comunicăm mai mult şi mai eficient, cu mai puţine vorbe tăioase sau scandal steril şi cu mai multe idei şi soluţii, atât politice/administrative, cât mai ales cu oameni buni, morali şi pregătiţi. Alt pas rapid trebuie să-l reprezinte desemnarea candidatului la primărie. Poate chiar printr-o competiţie internă. Responsabilitatea acestuia va fi mare: îşi va asumă nu doar proiectul pentru Craiova, ci mai ales pentru Craiova de dreapta, liberală. Are nevoie să fie un lider recunoscut, un tip moral, cu notorietate şi pregătire, cu imagine bună şi capacitatea de a strânge nu doar partidul în jurul său, ci şi tot ce înseamnă dreapta în Craiova. Cred că am o percepţie corectă asupra alegerilor din acest an, când afirm că lupta cu PSD-ul va fi infernală, mulţi poate nici măcar nu-şi fac mari speranţe, însă am un sentiment de încredere că în acest an, mai mult că altădată, exact forţa şi dimensiunea acestui partid socialist, atât de dăunător, i-ar putea aduce împreună pe toţi care luptă pentru cauza dreptei. Oameni buni avem, însă ceea ce lipseşte acestui oraş e o formă de participare din partea lor. Suntem obligaţi să ne schimbăm în ce-am făcut până acum, să devenim mult mai deschişi, să-i cointeresăm şi să comunicăm în mod nemijlocit şi fără ascunzişuri cu ei.