Magistratul Mariana Moţ s-a transferat la minister
Prima numire într-o astfel de funcţie a fost a judecătoarei Mariana Sofia Moţ, şefa Secţiei a II-a Civile din cadrul Curţii de Apel Craiova. CSM a aprobat săptămâna trecută solicitarea ministrului justiţiei, Florin Iordache, de transferare a magistratului oltean în funcţia de secretar de stat. Detaşarea s-a făcut pentru trei ani. Ministrul caracalean i-a cooptat în echipa sa, ca secretari de stat, pe Oana Hăineală şi Constantin Sima.
Oana Hăineală a fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii timp de şase luni, terminându-şi mandatul la începutul acestui an. Noul secretar de stat a candidat pentru funcţia de procuror general al României. Nu a ocupat acest post pentru că nu a fost propusă de ministrul justiţiei, funcţia în cauză fiind ocupată de Constantin Lazăr.
Constantin Sima a fost până acum procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi preşedinte al Asociaţiei Procurorilor din România. Sima are o vechime de peste trei decenii în magistratură.
Albotă s-a transferat de la Educaţie la ISC
Emil Florin Albotă este cel de-al doilea secretar de stat din Olt. El a fost numit, prin ordin al prim-ministrului Sorin Grindeanu, în funcţia de inspector-şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, cu rang de secretar de stat. Albotă este inginer doctor în construcţii, iar până în toamna anului trecut a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, ocupându-se de domeniul investiţiilor. „Am îndrăznit să cred în oameni, în prieteni, în munca în echipă, în valoare, în speranţă… Cu voinţă, demnitate şi perseverenţă, am făcut tot ceea ce mi-a stat în putinţă pentru a promova viziunile şi proiectele noastre de viitor. Am dăruit încredere şi am fost mandatat, la rândul meu, cu încredere. Profesionalismul şi seriozitatea mea vor gira acum noua responsabilitate primită: aceea de a reprezenta Oltul şi oltenii, marea mea familie, din fruntea unei instituţii a statului: Inspectoratul de Stat în Construcţii. Vă asigur că voi onora cu aceeaşi responsabilitate şi seriozitate încrederea acordată, depunând toate eforturile pentru a mă ridica la nivelul aşteptărilor!”, a postat Albotă pe facebook, în urma numirii în funcţie.
A revenit pe funcţie după trei luni
Daniel Botănoiu este cel de-al treilea oltean din eşalonul doi al noului Executiv. El revine în funcţie la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale după doar trei luni. În vârstă de 49 de ani, Botănoiu este doctor în știinţe agricole. Botănoiu a absolvit Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti, dar şi Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Ecologice Bucureşti. Dumitru Daniel Botănoiu a mai deţinut această funcţie din mai 2012 până în octombrie 2016. ,,Revin în Ministerul Agriculturii decis să contribui la transpunerea în practică a Programului PSD pentru agricultură, spre binele fermierilor români şi al statului. Cunosc bine ministerul, angajaţii de aici şi sunt convins că vom duce la bun sfârşit angajamentele luate în campania electorală. Pentru a face din agricultura românească una performantă, trebuie să-i sprijinim pe fermieri. Acest lucru îl putem face prin acordarea de sprijin, programe şi investiţii în infrastructura specifică. Îmi doresc ca ei să-şi primească la timp subvenţiile, nivelul acestora să fie cât mai mare pentru a-i ajuta cu adevărat, să beneficieze de finanţare pentru a-şi dezvolta fermele, a crea locuri de muncă şi a contribui astfel la dezvoltarea satului românesc”, a susţinut Botănoiu la scurt timp după învestirea în funcţie.
A candidat la primărie şi a ajuns la minister
Cătălin Rotea este ultimul oltean numit în funcţia de secretar de stat. Acesta ocupă funcţia în cadrul ministerului condus de Sevil Shhaideh. Noul secretar de stat de la Dezvoltare Regională a candidat în vara trecută, din partea PSD, pentru funcţia de primar al oraşului Balş şi a pierdut la doar câteva zeci de voturi. În trecut, Rotea a mai deţinut funcţia de prefect al judeţului, susţinut de PNL, fiind cel mai tânăr reprezentant al guvernului în Olt.
La scurt timp după numirea în funcţie, Cătălin Rotea şi-a exprimat speranţa că va reuşi să contribuie la o mai bună legătură între administraţia centrală şi cea locală. El a susţinut că se pune la dispoziţia primarilor care au proiecte depuse pentru a primi finanţare europeană, pe care doreşte să-i sprijine în demersurile lor de a dezvolta comunităţile pe care le conduc.
PSD Dolj, bine reprezentat la Bucureşti
După foarte mulţi ani în care, deşi nu ducea lipsă de rezultate, filiala era mai mereu sărită atunci când se împărţeau posturile, PSD Dolj a reuşit, după alegerile din 11 decembrie, să-şi facă simţită prezenţa în Guvernul Grindeanu. Astfel, după o lungă perioadă, organizaţia condusă de la Dolj a impus un ministru în actualul cabinet, în persoana Liei Olguţa Vasilescu, noul ministru al muncii şi justiţiei sociale.
Totodată, pe lângă funcţia de ministru ocupată de fostul primar al Craiovei, PSD Dolj şi-a trecut în cont şi un post de secretar de stat la Ministerul Transporturilor, acolo unde a fost numit Ovidiu Flori, până în prezent primar al comunei Işalniţa. Numirea sa în această funcţie poate fi garanţia de care Doljul are nevoie pentru a vedea demarat şi, de ce nu, finalizat proiectul autostrăzii Craiova – Piteşti.
De precizat că, pe lângă Olguţa Vasilescu şi Ovidiu Flori, la acest capitol trebuie amintit şi numele preşedintelui PSD Dolj, senatorul Claudiu Manda, care a obţinut funcţia de vicepreşedinte al Senatului României, poziţie cu greutate care vine să confirme faptul că Doljul are un cuvânt greu de spus în PSD.