Primarul Lia Olguţa Vasilescu a vizitat luni dispeceratul organizat la sediul Poliţiei Locale pentru monitorizarea celor 99 de camere video montate în Parcul Romanescu. „Astăzi, am făcut o vizită de lucru ca să vedem şi noi cum monitorizează cele 99 de camere Parcul «Nicolae Romanescu», pentru că, vă aduceţi aminte, acolo a avut loc un eveniment nefericit, o crimă chiar, care nici până la această dată nu a fost soluţionată de către poliţie tocmai din cauza faptului că nu existau niciun fel de indicii şi nu existau camere de luat vederi. Acum, toată suprafaţa parcului este monitorizată video, mai puţin zona hipodromului, pentru că este un teren care aparţine Ministerului Tineretului încă şi nu a fost preluat de Primăria Craiova, deşi de patru ani am făcut solicitări ca să preluăm şi acest hipodrom şi, bineînţeles, să îl renovăm. Sunt şi 24 de camere mobile care, dacă se întâmplă ceva, dispecerii care se află aici pot să schimbe unghiul ca să vadă mult mai bine ceea ce se întâmplă în interiorul Parcului «Romanescu». Investiţia a fost făcută, aşa cum bine ştiţi, pe fonduri de la UE şi de la Consiliul Local Craiova”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Poliţia Locală promite intervenţii „la minut” pe aleile din parc
Zece poliţişti locali craioveni vor asigura permanenţa la monitoarele conectate la camerele din parc, aceştia având şi sarcina de a-şi mobiliza colegii, ori alţi reprezentanţi ai forţelor de ordine, pentru intervenţii cât mai rapide la eventualele incidente de pe raza Parcului. „Parcul «Romanescu» va fi deservit 24 de ore din 24. Vor deservi acest dispecerat un număr de zece poliţişti locali, care vor avea ca atribuţii doar monitorizarea Parcului «Romanescu», dar se va interveni în funcţie de situaţie. În acelaşi timp, în preajma sau chiar în interiorul Parcului «Romanescu», în funcţie de planul de măsuri pe care urmează să îl întocmim, va fi un echipaj mobil de intervenţie, se va lua legătura cu acest echipaj pentru a se produce intervenţie undeva la 30 de secunde, maxim un minut”, a precizat directorul Poliţiei Locale, Octavian Mateescu.

Teatrul de Vară, gata în plină toamnă
O zi mai târziu, marţi, 1 noiembrie, mai-marii municipalităţii au mai bifat o victorie de etapă în Parcul „Romanescu”, unde tocmai a avut loc recepţia mult-amânatului Teatru de Vară. În ciuda aşteptării destul de lungi până la finalizarea lucrărilor, edilii s-au declarat mulţumiţi de rezultat. Primarul Lia Olguţa Vasilescu spune că spaţiul destinat spectacolelor, unul dintre cele mai mari din oraş şi singurul în aer liber, va fi dat pe mâna RAADPFl şi a artiştilor de la instituţiile de cultură din subordinea primăriei, primăria având în plan şi alte investiţii în aceeaşi gamă. „Ieri s-a finalizat recepţia la Teatru. Este o investiţie de aproximativ 800.000 de euro din fonduri europene, cea de-a doua investiţie mare din Parcul «Romanescu» după Grădina Zoologică. Este un teatru de vară nou, futurist, după concepţia unui arhitect craiovean. A fost destul de greu de realizat această construcţie din motivele pe care le cunoaşteţi şi dvs. foarte bine şi anume că toate aceste arce erau foarte greu de montat şi de construit în primul rând. Chiar dacă a mai durat un pic până să ajungem la recepţie, astăzi putem spune că şi Tetrul de Vară este finalizat. Aşteptăm artiştii din instituţiile noastre de cultură să îl ocupe cât de curând. Teatrul va fi în administrarea Primăriei municipiului Craiova, deocamdată, dar va fi dat către RAADPFL Craiova. Capacitatea este de 878 de locuri. Cred că la ora actuală este cea mai mare sală de spectacole pe care o are municipalitatea la dispoziţie, asta dacă nu ne gândim la Sala Polivalentă sau Centrul Multifuncţional, dar ca instituţie de cultură este cea mai mare, iar în aer liber este singura. Sperăm ca RADEF-ul să ne dea cât mai curând Grădina de Vară a cinematografului Patria, ca să putem să o amenajăm şi pe aceea, dar până atunci ne mulţumim cu ceea ce am reuşit să facem aici”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.
Edilul-şef a anunţat în acelaşi timp şi expirarea termenului de aşteptare a avizelor ministeriale pentru lucrările rămase de executat din proiectul de reabilitare finanţat din fonduri europene şi locale a Parcului „Romanescu”, după ce autorităţile centrale au dat undă verde finalizării proiectului. „Mie îmi place foarte mult cum arată parcul acum, probabil aţi văzut că nu s-a distrus aşa cum anunţau cârcotaşii în urmă cu câteva luni, nu s-au tăiat arbori decât cei deja uscaţi şi pentru care am primit aviz de la Agenţia de Mediu. Sigur se vor mai tăia şi alţii cu avizul Agenţiei, pentru că sunt găunoşi şi pot fi un pericol pentru cetăţeni. În acelaşi timp, noi plantăm de fiecare dată ceva în locul lor astfel încât să nu fie deloc afectată vegetaţia. Ieri, Ministerul Culturii a trimis avizul pentru gardul din Parcul «Romanescu», astfel că într-o lună, o lună şi jumătate, să putem să facem recepţia la toată zona. Mai sunt doar gardul şi mâna curentă de la lac de făcut. Ni s-a specificat foarte clar că culoarea gardului trebuie să fie verde. Ieri, ministerul ne-a dat şi un aviz suplimentar ca să putem să umblăm puţin şi la podul suspendat, ca să putem să înlocuim scândurile, procedură de care putem să ne apucăm. Trebuie să lucrăm cu cineva care este specializat în monumente. Podul suspendat va fi cuprins în bugetul local, pentru că fondurile europene s-au finalizat. Pe noul ciclu financiar nu mai există niciun fel de bani pentru amenajarea de parcuri şi grădini care există deja. Din acest motiv, ne-am şi grăbit să-l prindem pe ciclul financiar trecut”, a precizat primarul Craiovei. Municipalitatea are în planul pe termen lung şi reabilitarea Hipodromului, intenţiile edililor craioveni fiind blocate însă la această oră de dificultăţi privind regimul juridic al terenului şi de oarecari probleme legislative. „Mai rămâne Hipodromul pe care l-am cerut în urmă cu trei ani la Ministerul Tineretului, a fost şi o Hotărâre de Guvern, care s-a oprit la Ministerul Dezvoltării şi Administrătii Publice, care ne-a spus că este o problemă cu o aşa numită «Lege a calului». Să sperăm că această Lege a calului va fi schimbată foarte repede, cu atât mai mult cu cât noi nu avem cai de rasă la interiorul Hipodromului. Ne dorim să putem să-l amenajăm, pentru că e păcat”, a mai spus Lia Olguţa Vasilescu.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ