Evenimentul de inaugurare a Bibliotecii Exilului Românesc la Paris – organizat sub titlul „Cărţile se întorc acasă“, s-a desfăşurat marţi – 18 noiembrie, în prezenţa academicianului Basarab Nicolescu, care a recunoscut că se afla de mai mult timp în căutarea unui loc pentru a-şi dona colecţia. „Ocazia ideală s-a ivit în mod neaşteptat la sfârşitul anului trecut, cu ocazia colocviului centenarului naşterii lui Vintilă Horia, care a avut loc la Biblioteca Aman. I-am spus câteva cuvinte domnului Lucian Dindirică despre preocuparea mea şi am văzut imediat că ochii i s-au aprins. A doua zi, mi-a spus că nu a dormit noaptea gândindu-se la ce i-am spus. Printr-o sincronicitate interesantă, i-am mărturisit că nici eu nu dormisem. După o vizită a spaţiilor bibliotecii şi o discuţie aprofundată, hotărârea mea definitivă era luată. Apoi lucrurile au mers foarte rapid. Am fost impresionat de profesionalismul domnului director şi al colegilor lui. Acest fapt îmi dă mari speranţe deoarece sper că donaţia mea ar putea constitui nucleul unui viitor Muzeu al Exilului Românesc, extrem de necesar culturii române. Iar Craiova reuneşte toate condiţiile pentru realizarea unui astfel de muzeu“, adeclarat academicianul, care a povestit celor prezenţi cum a pus bazele acestei colecţii. „Plecând în exil, nu am putut recupera întreaga bibliotecă pe care o constituisem în ţară. Multe dintre cărţi rămân pierdute pentru totdeauna. Încă din primul an al sosirii mele la Paris, în 1968, printr-un ciudat instinct al memoriei, am început să colecţionez tot ce găseam în legătură cu exilul românesc şi păstram urmele evenimentelor la care participam. Şi am continuat să fac asta pentru 45 de ani“, a mai spus Basarab Nicolescu.
De importanţă şi relevanţă la nivel naţional – Biblioteca Exilului Romanesc la Paris grupează lucrări şi volume, documente, poze şi însemnări ale generaţiei exilului stabilită în Franţa începând cu mijlocul secolului trecut. Biblioteca exilului se vrea o mărturie solidă, o frescă documentară a activităţii literare şi ştiinţifice a iluştrilor scriitori români din afara graniţelor, precum şi un nepreţuit instrument de cercetare pentru toţi cei preocupaţi de creaţia, atmosfera, angoasele şi memoria scriitorilor stabiliţi în diferitele centre europene în răstimpul monopolizat de comunismul românesc. „Biblioteca consacrată exilului este, fără doar şi poate, o reuşită. Un act reparatoriu pe care-l dedicăm memoriei scriitorilor exilului şi un inestimabil inventar pe care-l punem la dispoziţia cercetătorilor. (…) Avem de-acum acasă operele lui Eliade, Cioran, Basarab Nicolescu, Horia Vintilă şi multe alte nume pe care noi, în ţară, nu le cunoşteam la acea vreme“, a declarat directorul bibliotecii judeţene, Lucian Dindirică. Acesta a ţinut să puncteze faptul că evenimentul nu ar fi fost posibil fără sprijinul autorităţilor locale, în special al Consiliului Judeţean Dolj.
Academicianul Nicolescu, cetăţean de onoare al Craiovei
Prezent la eveniment, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a dezvăluit faptul că, în luna iunie a anului viitor, academicianul Basarab Nicolescu va primi titlul de cetăţean de onoare al Craiovei. „Astăzi, practic, ne întoarcem la tradiţie. În urmă cu 150 de ani, aristocraţii, marii boieri ai Craiovei, lăsau acestui oraş clădiri, pinacoteci, colecţii de artă, cărţi etc. Acum, veniţi dumneavoastră (academicianul Basarab Nicolescu – n.red.), un intelectual al vremii, care faceţi o donaţie foarte importantă pentru Craiova, unicat în România – colecţia scriitorilor din exil“, a declarat Olguţa Vasilescu, care i-a înmânat academicianului o plachetă din partea Primăriei Craiova şi i-a transmis că ea reprezintă un „preambul pentru titlul de cetăţean de onoare al Craiovei“, eveniment ce urmează să aibă loc în luna iunie 2017.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a promis sprijin pentru înfiinţarea unui muzeu al exilului românesc. „Ne simţim foarte onoraţi deoarece se întâmplă un eveniment cu totul excepţional. Este un gest de o nobleţe şi de o generozitate ieşită din comun. Practic, ceea ce se întâmplă acum la Craiova va pune această bibliotecă şi acest eveniment în centrul evenimentelor culturale din România din acest sfârşit de an. Din acest moment, la Craiova ne întoarcem cu pioşenie faţă de cei care au fost în exil şi nu contenim să-i mulţumim academicianului Basarab Nicolescu pentru faptul că ne-a ales pe noi. Promisiunea noastră este că, în afară de aceste cărţi, dar şi de cele donate de alţi academicieni – Dinu C. Giurescu sau Dan Berindei, să creăm un muzeu al cărţii, cum probabil nici nu există în România şi suntem foarte aproape de acest moment, a declarat Ion Prioteasa.
Basarab Nicolescu, fizician onorar la Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică (CNRS), Franţa, profesor la Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, Professor Extraordinary la School of Public Leadership, Stellenbosch University, Africa de Sud, membru de onoare al Academiei Române, fondator şi preşedinte al Centrului Internaţional de Cercetări şi Studii Transdisciplinare (CIRET), Paris, membru fondator International Society for Science and Religion. Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi din ţară şi din străinătate. Cetăţean de onoare al oraşelor Ploieşti, Iaşi şi Cluj-Napoca, decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul credincios” în grad de Mare Ofiţer.
Director al colecţiilor: Transdisciplinarité (Editura Rocher, Monaco), Les Roumains de Paris (Editura Oxus, Paris), Ştiinţă şi Religie şi Ştiinţă, Spiritualitate, Societate (Editura Curtea Veche, Bucureşti), director al revistelor: Transdisciplinarity in Science and Religion şi Transdiciplinary Studies – Science, Spirituality, Society, redactor-şef al revistei Transdisciplinary Journal of Engi-neering&Science.