Afacerea „Vinul Milostivirea“ riscă să bage în faliment Mitropolia Olteniei
„Mahmur“, Irineu plânge pe umerii justiţiei oarbe

În timp ce Preasfinţitul Teodosie, mitropolitul Tomisului, dă de zor „cu subsemnatul“ la DNA pentru presupuse infracţiuni de luare de mită şi înşelăciuni cu fonduri europene, nici la Craiova, în bătătura Mitropolitului Olteniei, Irineu, nu este linişte. Pe rolul instanţelor craiovene se află un litigiu comercial între Mitropolie şi SC Mix Chemical SRL, a cărui miză este o sumă importantă de bani, 1.000.000 de lei, sumă ce reprezintă contravaloarea a peste 70.000 de sticle de vin achiziţionate de mitropolitul Irineu în anul 2013. Despre această afacere „bahică“, Indiscret în Oltenia a relatat încă din luna mai a anului 2013, subiect ce a fost preluat, la interval de câteva luni, şi de presa centrală.

0
ÎPS Irineu

Scandalul dintre Mitropolia Olteniei şi SC Mix Chemicals SRL a început în urmă cu mai bine de patru ani. Între cele două persoane juridice, una arhierească şi alta mireană, în anul 2013, pe 18 martie, s-a semnat un contract de vânzare-cumpărare a…. 73.728 sticle cu vin liturgic „Milostivirea” roşu şi alb la preţul de 33 de lei sticla. Societatea comercială vinde Mitropoliei întreaga cantitate, urmând ca aceasta să o achite eşalonat, pe parcursul a aproximativ doi ani. Pentru a-şi demonstra buna credinţă, „reprezentanţii“ Domnului pe plaiurile Olteniei au predat societăţii nu mai puţin de 23 de bilete la ordin eliberate de către Banca Comercială Română, sucursala Craiova.

Facerea vinului lui Irineu, subiect de discuţii în sinodul BOR
Dincolo de preţul extrem de piperat al licorii, preţ ce ne duce cu gândul la unele operaţiuni financiare la limita „ortodoxiei“, afacerea părea că merge strună între cele două părţi. Mitropolia îşi ridica vinul şi o băga pe gâtul preoţilor din întreaga Oltenie, obligaţi astfel să achite câte 33 de lei pentru fiecare sticlă primită, indiferent dacă reuşeau să o vândă sau nu. În acelaşi timp firma Mix Chemicals introducea, la data scadenţei, câte un bilet la ordin şi îşi încasa fericită banii. În luna mai a anului 2013, Indiscret în Oltenia a sesizat derularea acestei afaceri şi a solicitat un punct de vedere Mitropoliei Olteniei, însă nu am primit niciun răspuns. Sub titlul „Mitropolia refuzã sã explice circuitul licorii lui Bachus“, am tras un semnal cu privire la preţul extrem de mare cu care parohiile sunt obligate să vândă acest vin. Câteva luni mai târziu, s-au sesizat şi colegii din presa centrală care au solicitat un punct de vedere Patriarhiei Române cu privire la produsul bahic vândut în bisericile Olteniei sub denumirea de vin liturgic, iar răspunsul acestei instituţii a fost unul tranşant. „ (…) Patriarhia Română a notificat această societate comercială că menţiunea «vin liturgic» şi textul de prezentare tipărit pe etichetă induc în eroare cumpărătorul şi aduc prejudicii de imagine Patriarhiei Române, întrucât ea nu garantează că vinul respectiv este vin liturgic natural şi curat, aşa cum este cel produs de eparhiile Bisericii Ortodoxe Române/ Ca atare, la proxima şedinţă a Sfântului Sinod, ierarhii acelor eparhii în care încă se mai oferă abuziv spre vânzare parohiilor şi mănăstirilor aşa-numitul „vin liturgic” MILOSTIVIRE vor fi interpelaţi pentru a da explicaţii privind prejudiciile morale aduse Patriarhiei şi confuzia creată în parohii şi mănăstiri”, se arată în comunicatul emis de Patriarhia Română“, se menţiona într-un comunicat de presă al Patriarhiei Române.

Uite banii, nu-ţi mai dau banii!
Mai mult decât atât, Irineu, mitropolitul Olteniei, a fost tras la răspundere cu privire la derularea acestei afaceri în Sinodul BOR şi somat să pună capăt anomaliei. Speriat de amploarea scandalului, Irineu a luat decizia de a anula în instanţă contractul dintre Mitropolia Olteniei şi SC Mix Chemicals SRL, motivând în cererea de chemare în judecată: „Acţiunea de fond este întemeiată pe faptul că pârâta a prezentat produsul ce face obiectul contractului menţionat ca fiind un vin de o calitate superioară (astfel cum exigenţele unui vin liturgic o cer). Ulterior încheierii contractului, au fost puse la dispoziţia acestuia câteva mostre dintr-un vin de duzină, despre a cărui provenienţă nu au cunoştină şi care nu îndeplinesc cerinţele vinului contractat. Pe cale de consecinţă, consideră că încheierea contractului este afectată de un viciu de consimţământ, doliul, întrucât reclamanta a fost indusă în eroare asupra calităţii produsului, de vreme ce în lipsa acestei calităţi contractul anterior menţionat nu ar fi fost încheiat. Mai mult decât atât, intenţia de fraudare rezultă chiar şi din preţul contractului, respectiv 33 de lei/ sticlă, în condiţiile în care preţul mediu al unui litru de vin, de calitatea celui furnizat, variază între 4,5 si 12 lei. Furnizarea unui produs de o calitate îndoielnică a avut ca scop dobândirea unui folos material injust, în condiţiile în care prestaţia executată în schimbul sumei de bani pretinse cu titlu de preţ a avut ca fundament prezentarea ca adevărată a unei situaţii neconforme cu realitatea ţi anume calitatea excepţională a produsului livrat. În plus, însăşi denumirea sub care M. C. SRL înţelege să-şi comercializeze produsul stă sub semnul unei veritabile înşelăciuni, atribuindu-i produsului său denumirea de vin liturgic, deşi nu are nicio garanţie ori vreo certificare în acest sens. Pârâta M. C. SRL a profitat de calitatea de neprofesionist a reclamantei şi implicit de lipsa de cunoştinţe în materie, simulând intenţia de a-i sprijini în activitatea pe care o desfăşoară, în realitate cauzându-le prejudicii deosebit de mari.“
Litigiul dintre cele două părţi se derulează şi în prezent, instanţele de judecată rămânând a stabili cine pe cine a înşelat în această afacere. Cel puţin până în prezent, se pare că Mitropolia este bună de plată, lucru firesc de altfel dacă avem în vedere condiţiile din contract, însă este de aşteptat ca o sentinţă definitivă să fie dată cel mai târziu la sfârşitul acestui an. Va fi interesant de văzut dacă, în cazul în care va pierde procesul, mitropolitul Irineu va achita contravaloarea vinului din veniturile sale personale, unele deloc de neglijat!

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ