Acesta se arată mai săracă decât anul trecut, aleșii județeni fiind puși în situația să intre în campanie de reducere a costurilor, inclusiv cele de personal, sub amenințarea destul de serioasă a concedierilor din aparatul bugetar.

Vestea proastă a dat-o președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, cu jumătate de gură, în chiar debutul ședinței legislativului județean îm care s-a aprobat proiectul de buget pe 2025.
„ Anul acesta avem un buget de 797 de milioane de lei 160 de mil euro. Legea bugetului are o nouă specificitate. Veniturile de la bugetul de stat au o altă influență asupra bugetului nostru. Au fost diminuate sumele defalcate din TVA pentru echilibrare, concomitent cu o creștere a cotelor și sumelor din impozitele pe venit. Față de 2024 este o ușoară diminuare, de 9, 7 la sută a bugtetului județean. Chiar și așa avem un program de investiții consistent, de 485 de milioane de lei. Două treimi provin din fonduri nerambursabile. Avem și fonduri de stat, de la Anghel Saligny și ne menținem traseul de a prioritiza dezvoltarea”, a spus Cosmin Vasile.
Vasile: DGASPC nu e caz singular, e doar cea mai mare!
Noua filosofie bugetară anunțată prin bugetul de stat înseamnă și aplicarea la nivel local al principiilor de eficientizare și reducere a cheltuielilor de funcționare, a mai spus șeful CJ Dolj. PE această linie, mai marii CJ Dolj au ajuns la concluzia că merită aplicată o corecție de 30 de milioane de lei cheltuieilor de personal și una de 5 milioane la capitolul cheltuielilor de bunuri și servicii.

În privința cheltuielilor de personal, una dintre cele mai afectate instituții se anunță a fi DGASPC DOlj, aceasta fiind și cea mai populată din subordonatele consiliului județean, cu peste 1500 de salariați. „Noi nu am tăiat niciun leu de la protecția socială. Nu am făcut și nu facem niciodată așa ceva. CJ are 31 e instituții, unele inființate de noi, altele prin efectul legii, prin descentralizare și urmează să primim încă 5. Noi prin fonduri europene am reușit să ținem steagul sus. Toate cele 31 de instituții intră în proces de eficientizare și reorganizare. La fel și la DGASPC, care este cea mai mare dintre instituții. Ori de fiecare dată, banii de la guvern au fost sub jumătate din necesarul DGASPC, restul fiind asigurat de noi. Bugetul de anul trecut a fost de 1500 de miliarde de lei vechi, din care aproape 800 asigurate de CJ Dolj. Anul acesta noi putem să mergem până la 80 la sută din execuția bugetarp pe anul trecut. La DGSAPC o să se întâmple ce se va întâmpla la restul instituțiilor. N-o să scape CSj Știința U Craiova de reorganizare, mai ales că de anul ăsta vom primi și DJST-ul și posibil și Clubul Sportiv Școlar. O să vină și Palatul Copiilor, în condițiile în care noi avem un centrul de cultură care se ocupă de același lucru”, a spus președintele CJ Dolj.
Coaliția PSD – PNL a scăpat de Băsescu și-a dat peste Bolojan
Președintele CJ Dolj a insistat că nu s-a decis până la această oră vreo disponibilizare în sectorul bugetar județean și că reducerea de personal va fi ultima variantă luată în calcul în procesul de „eficientizare”. Deznodământul va veni în maximum câteva luni când toate instituțiile dirijate ce CJ Dolj trebuie să se alinieze la „noile principii” emise de la bucurești. Proiectul de buget a fost aprobat de plenul CJ Dolj, fără mare tămbălău. Aleșii PNL s-au mărginit să-i „recomande” lui Cosmin Vasile să evite pe cât posibil concedierile colective. La rândul său, useristul Bogdan Pascu i-a îmbărbătat pe reprezentanții coaliției de guvernare, reamintindu-le că eficientizarea salarială pe care o votează e în ton cu „revoluția” bugetară predicată de „însuși domnul președinte Bolojan” și că „oricum s-a ajuns în această situație tot din cauza vechii guvernări”.

În replică, șeful CJ a căutat să calmeze situația, insistând că apocalipsa bugetară va fi evitată. „Realitatea este că anul acesta sunt mai puțini bani iar noi, împreună cu conducerea acestor insituții, trebuie să găsim soluții să economisim și să le asigurăm funcționarea. Cu reorganizare, cu posibile desființări de posturi de conducere, cu eventuale comasări de centre, cu reduceri de sporuri. Sunt unele obligatorii prin lege, dar, unde ai marjă între 5 și 15 la sută, mergem pe 5 nu pe 15. E loc de reorganizare, eficientizare și de reduceri de costuri, în așa fel încât să încercăm să evităm să pierdem oameni din aceste instituții, pentru că noi toți oamenii din instituțiile CJ sunt valoroși. Sigur, prin acest reorganizări , pot apărea și diponibilizări. Noi încercăm să le evităm. Oricum, ceea ce vă putem garanta e că niciun copil, niciun batrân și nicio persoană cu handicap nu va avea de suferit”, a mai spus Cosmin Vasile.