Investiția demarată de Regia AIC din subordinea CJ Dolj a fost blestemată de la început de întârzieri. Astfel, deși inițial perioada de implementare era 2019-2023, contractul de finanțare a fost semnat abia în iarna anului 2021, iar câștigătorul licitației, SC Construcții Erbașu, a fost desemnat în primăvara anului următor. După perioada de proiectare, prima autorizație de construire a fost emisă de CJ Dolj în octombrie pentru o perioadă de 20 de luni, până în iulie 2024 deci, asta în condițiile în care finanțarea europeană pentru implementarea proiectului expira la finele lui 2023.
Optimismul de acasă nu s-a potrivit cu realitatea din teren
În ciuda optimismului afișat la diversele semnări de acte festive ale autorităților județene, întârzierile nu au putut fi recuperate, ba chiar data limită auto-impusă din iulie 2024 a fost depășită cu brio, lucrările fiind realizate la această oră, potrivit declarațiilor constructorilor la 90/95 la sută din total. Mai mare decât criza de timp este criza de bani în care a intrat proiectul. După ce au făcut cu mâna fondurilor europene, reprezentanții aeroportului și ai CJ Dolj trebuie să finalizeze investiția din fonduri proprii, altfel vor fi nevoiți să returneze UE și fondurile europene deja cheltuite, povară imposibil de purtat la nivel județean. Ultima soluție ar fi intervenția guvernamentală, care pare să se producă sub forma unei ordonanțe de urgență care are în vedere fix proiectele de infrastructură aeriană intrate în asemenea impas.

Salvatorul Grindeanu
Un asemenea proiect de act normativ a fost pus deja în procedura de transparență la nivelul Ministerului Transporturilor. Un total de 465 de milioane de RON ar trebui să asigure Guvernul pentru a salva proiecte de extindere și modernizare pentru un număr de patru aeroporturi regionale. Mai bine de jumătate din sumă, respectiv 250 de milioane de RON, este destinată Aeroportului din Craiova, informează craiovajust.ro.
