Procedura de achiziţie publică recent lansată de mai-marii judeţului este finanţată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Proiectul: Microbuze electrice pentru elevi, finanţat din componenta C15 Educaţie, Reforma 6. Actualizarea cadrului legislativ pentru a asigura standarde ecologice de proiectare, construcţie şi dotare în sistemul de învăţământ preuniversitar, Investiţia 10. Dezvoltarea reţelei de şcoli verzi şi achiziţionarea de microbuze verzi. „Sursa de finanţare pentru achiziţionarea unui număr de 9 microbuze electrice pentru transportul elevilor din învăţământul preuniversitar din judeţul Dolj, în cadrul proiectului ,,Transport şcolar verde pentru elevii din judeţul Dolj”, este reprezentată de fondurile nerambursabile obţinute prin PNRR în cadrul contractului de finanţare nr.11979/12.09.2023”, se precizează în documentaţia postată de reprezentanţii CJ Dolj în sistemul electronic de achiziţii publice.
Microbuze electrice de 17 locuri pentru elevii din preuniversitar
Documentaţia de atribuire prevede ca microbuzele livrate de ofertanţi să aibă o capacitate de 17 locuri, iar printre dotările solicitate se numără şi cele destinate special persoanelor cu handicap. „Prin prezenta achiziţie se doreşte achiziţionarea unui număr de 9 microbuze electrice pentru transportul elevilor din învăţământul preuniversitar din judeţul Dolj, în cadrul proiectului ,,Transport şcolar verde pentru elevii din judeţul Dolj”, cu capacitate de 16 locuri pe scaune (în cadrul celor 16 locuri pe scaune unul trebuie amenajat/adaptat pentru persoane cu dizabilităţi) + 1 loc pentru conducătorul auto + 1 spaţiu destinat căruciorului cu rotile, în conformitate cu cerinţele caietului de sarcini. Microbuzele electrice vor fi structurate cu o singură secţiune (nearticulat şi fără etaj), care să permită accesul de la locul din faţă (şofer) la celelalte locuri ale microbuzului şi vor fi dotate cu facilităţi pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă (rampă şi/sau alte dotări specifice), fiind destinate transportului şcolar, respectând prevederile înscrise în Directiva 2009/33/CE a parlamentului european şi a consiliului din 23 aprilie 2009 privind promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic şi în Regulamentul nr. 51 din 2007 al Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEE-ONU)”, precizează anunţul postat în SEAP.
Autonomie de minimum 200 de km
Criteriile de atribuire sunt complexe, dintre acestea preţul ofertei reprezentând doar 40 la sută din punctajul total. Restul de 60 de procente din punctajul acordat ofertanţilor se repartizează în mod egal între perioada de extragaranţie oferită de furnizor şi autonomia microbuzelor. La capitolul garanţie, împărţirea este făcută iarăşi în mod egal între garanţia standard de funcţionare a microbuzului – peste perioada minimă oferită conform caietului de sarcini de 36 de luni sau 150.000 de km – şi perioada de garanţie acordată grupului de baterii, peste minimul de 48 de luni prevăzut ca şi criteriu de eligibilitate în caietul de sarcini. 30 la sută din punctaj se acordă în funcţie de autonomia garantată de furnizor a microbuzelor electrice. Astfel, potrivit documentaţiei de atribuire, autonomia de deplasare a microbuzului electric minim acceptată (sub care oferta va fi considerată neconformă) este de 200 km, iar autonomia de deplasare maximă garantată este de 400 km. Peste perioada maximă de garanţie de 400 km, oferta nu va fi punctată suplimentar.
Având în vedere datele stabilite în anunţul de participare publicat în sistemul electronic de achiziţii publice, microbuzele achiziţionate de CJ Dolj ar putea ajunge la dispoziţia unităţilor şcolare din judeţ cel mai devreme în primăvara anului viitor. Astfel, termenul de deschidere a ofertelor a fost fixat pe 29 ianuarie 2025, iar durata de execuţie a contractului este de 4 luni calendaristice.