luni, martie 24, 2025

Scheletele chinezeşti de pe strada Caracal rămân „orfane“

Epopeea cartierului chinezesc continuă, nestingherită, la marginea Craiovei, proiectul imobiliar moşit de Primăria Craiova în urmă cu un deceniu nefiind nici azi mai aproape de finalizare, ori, măcar, cu vreun constructor serios la orizont. Primăria a încercat în vară să concesioneze, la pachet, 17 din scheletele de beton rămase în urma chinezilor, fără succes. În anotimpul rece a reluat demersurile, de data asta cu proiectul spart în şase bucăţi, teoretic mai uşor de gestionat, însă şi această tentativă s-a soldat cu un eşec. Dacă se menţine trendul actual, primăria va scoate în curând proiectul cartierului concesionat bloc cu bloc sau, de ce nu, palier cu palier, doar – doar s-or găsi investitori interesaţi.

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Reamintim că, în acest an, municipalitatea craioveană a reluat într-o nouă formă proiectul imobiliar de pe strada Caracal, unde plănuieşte de mai bine de zece ani să construiască peste 2000 de apartamente. După ce chinezii cu care a demarat proiectul s-au lăsat păgubaşi, edilii au plasat parte din imobilele începute în custodia ANL, iar pe restul au încercat să le „mărite” prin concesiune, vreunei firme de profil interesate. Surprinzător, aceasta a fost găsită, în vară, sub forma srl-ului britanic „Diamante Ventures Limited”, care, concurând de unul singur, şi-a adjudecat contractul de concesiune scos la licitaţie de primărie. Potrivit termenilor licitaţiei, societatea ar fi trebuit să finalizeze lucrările în 2028, oferind primăriei, pe lângă redevenţa anuală, un lot de 50 de apartamente de care să dispună edilii. „Licitaţia pentru concesionarea terenului în vederea construirii de locuinţe pe strada Caracal nr.152 a fost adjudecată de firma Diamante Ventures LTD, din Marea Britanie. O parte din terenul pe care Primăria Municipiului Craiova a demarat procesul de realizare a unui nou cartier a fost transmisă în folosinţă către Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), mai exact 27.792 mp, iar astăzi s-a finalizat procedura pentru cealaltă suprafaţă de teren, împreună cu 17 structuri existente aflate la stadiul de fundaţii şi radieri. Firma Diamante Ventures LTD are obligaţia de a finaliza cele 17 blocuri până la sfârşitul anului 2028. Regimul de înălţime al blocurilor va ajunge până la P+10. Concesionarul va acoperi în întregime costurile construcţiilor executate şi va achita Primăriei Craiova o redevenţă anuală, ce se va face venit la bugetul local, iar în contravaloarea structurilor existente pe teren, concesionarul va transmite în proprietatea municipiului Craiova cel puţin un număr de 50 de unităţi locative, compuse din două camere de locuit, cu dependinţele, dotările şi utilităţile necesare. Tot până în anul 2028 are obligaţia de a finaliza celelalte clădiri de locuinţe colective şi ANL. Construcţiile deja existente pe această suprafaţă de teren cedată către ANL sunt mai avansate, unele dintre ele ajungând şi la P+5”, anunţa, la vremea respectivă, Primăria Craiova. Numai că firma cu pricina s-a mulţumit cu gloria adjudecării licitaţiei, neprezentându-se ulterior la semnarea contractului. 

Nicio ofertă pentru blocurile concesionate de Primăria Craiova

Procedura a fost astfel anulată, edilii pregătindu-se să lanseze pe piaţă o altă licitaţie. Acest lucru s-a produs într-o nouă formulă, în data de 8 noiembrie, la mai puţin de două săptămâni după ce consilierii locali municipali adoptaseră printr-o hotărâre noul plan de bătaie. Lotul de blocuri neterminate scos la mezat în vară a fost spart în şase loturi mai mici, fiecare conţinând câteva clădiri începute de chinezi, plus terenurile aferente. „Se aprobă Studiul de oportunitate privind concesionarea prin licitaţie publică, pe o perioadă de 49 ani, a unui număr de şase loturi-teren, aparţinând domeniului public al municipiului Craiova, în suprafaţă totală de 17.249,39 mp, pe care se află edificate construcţii (structuri) aflate în diferite stadii de execuţie, situate în str. Caracal, nr.152, în vederea construirii de locuinţe colective cu regim mare de înălţime, destinate cumpărării, conform anexei nr.1 care face parte integrantă din prezenta hotărâre. (…) Se aprobă concesionarea prin licitaţie publică, pe o perioadă de 49 ani, a unui număr de şase loturi-teren în suprafaţă totală de 17.249,39 mp, ce face parte din terenul în suprafaţa totală de 67511 mp, intabulat în cartea funciară nr.214726 a UAT Craiova cu nr. cadastral 214726, pe care există edificate construcţiile (structurile) având numerele cadastrale 214726-C36, 214726-C37, 214726-C38, 214726-C39, 214726- C40, 214726-C41, 214726-C42, 214726-C43, 214726-C44, 214726-C45, 214726- C46, 214726-C47, 214726-C48, 214726-C49, 214726-C50, 214726-C51, 214726- C52, aflate în diferite stadii de execuţie, în vederea construirii de locuinţe colective cu regim mare de înălţime, destinate cumpărării, identificate în anexa nr.2 care face parte integrantă din prezenta hotărâre”, hotărau aleşii locali în octombrie. Se păstra obligativitatea redevenţei pentru cei 49 de ani de contract, precum şi obligaţia constructorilor de a furniza un set de locuinţe primăriei, numărul acestora ajungând la 63.

Licitaţia subsecventă avea ca termen de depunere-deschidere a ofertelor data de 10 decembrie. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii însă, nicio ofertă nu a fost depusă, aşa că edilii vor fi nevoiţi să demareze o altă procedură de concesiune. Rămâne de văzut dacă în acelaşi format cele şase loturi vor fi pulverizate în bucăţi mai mici, mai uşor de accesat şi de imobiliarii de categorie mijlocie-mică.

- Advertisement -
Cea mai nouă ştire

Primăria Râmnicu Vâlcea anunță construirea unui  bazin de înot și a unui heliport în Goranu

Bazinul de înot și heliportul vor  amplasate pe islazul de la Goranu.  Această zonă este  deja una în continuă...
- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI