Notariada, la loc comanda
Impozite pe stil vechi, majorate „doar” cu inflația, pentru clădirile din Craiova

Avântul degrabă strângător de taxe și impozite al edililor s-a domolit la ordin. Ordinul e al autorităților centrale care și-au modificat propria modificare la propriul Cod Fiscal. Măsura stabilirii valorii impozabile a clădirilor în funcție de studiile de piață notariale a fost amânată cu un an, edilii fiind nevoiți să-și tempereze portăreii până la 1 ianuarie 2026.

0

Hotărârea privind stabilirea taxelor și impozitelor locale pe 2025 a rămas la stadiul de proiect. Documentul elaborat de reprezentanții Primăriei Craiova o ține tot într-o consultare publică de la mijlocul lunii septembrie și nu dă semne că va fi adoptat mai devreme de luna decembrie a acestui an. Proiectul postat pe site-ul Primăriei Craiova trebuia să rămână, teoretic, în consultare publică, până la data de 25 octombrie 2024. La cinci zile distanță, pe 30 octombrie, edilii au revenit cu o nouă postare, anunțând publicul interesat prelungirea perioadei de consultare publică pentru aproximativ încă o lună și jumătate, până în data de 10 decembrie 2024. Motivul: o nouă ordonanță de urgență adoptată la București, care modifica legislația în vigoare la data formulării proiectului de hotărâre municipal.

S-a schimbat modificarea Codului Fiscal 

Modificarea de ultimă oră are în vedere taman principala sursă a veniturilor municipale – impozitul pe clădiri, care ar fi trebuit calculat, începând de anul viitor, după o formulă nouă, care ar fi umflat sumele datorate bugetului local. „În conformitate cu prevederile art. 87, alin (3) din OUG 57/2019 privind Codul administrativ, în scopul asigurării autonomiei locale, autorităţile deliberative ale administraţiei publice locale au dreptul să instituie şi să perceapă impozite şi taxe locale, în condițiile legii. La data de 23.10.2024 a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 1069 Ordonanța de Urgență nr. 124/2024 privind prorogarea unor termene și consolidarea capacității administrative în domeniul impozitării proprietății. Prin actul normativ mai sus menționat, s-a stabilit ca prevederile pct. 106 și 107-116 ale art. IX din Ordonanța Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 370/2022, să se aplice începând cu data de 1 ianuarie 2026. În aceste condiții, pentru anul 2025, stabilirea impozitului pe clădiri nu se va face prin raportarea la valorile din Studiile de piață administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, fiind aplicabile valorile impozabile pe metru pătrat reglementate de Codul fiscal indexate cu rata inflației de 10,4%. În vederea asigurării participării active a cetățenilor în procesul de luare a deciziilor administrative, ca beneficiar al acestora și sporirea gradului de transparență la nivelul administrației publice locale, se propune, în temeiul prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională, promovarea prin consultare publică a propunerii de modificare a proiectului de Hotărâre privind stabilirea şi aprobarea nivelurilor impozitelor şi taxelor locale în municipiul Craiova pe anul 2025 în ceea ce privește Anexele nr. 1 și nr. 9”, precizează raportul postat de reprezentanții Primăriei Craiova pe site-ul municipal.

Mica relaxare fiscală: impozitele cresc „doar” cu 10 la sută

Reamintim că, în varianta propusă inițial, valoarea impozabilă a clădirilor urma să fie determinată pe stil nou, în funcție de calculele notarilor. „Indexarea cu rata inflației de 10,4% nu este aplicabilă în cazul clădirilor pentru determinarea valorii acestora și a terenului ocupat. Pentru anul 2025, în vederea stabilirii impozitului/taxei pe clădiri, se vor utiliza valorile cuprinse în Studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, în vigoare în anul 2024. Pentru  municipiul Craiova, valorile sunt cuprinse în Studiul de piață privind valorile minime ale proprietăților imobiliare din județele Dolj, Gorj, Olt și Mehedinți, valabile începând cu anul 2024, administrat de Camera Notarilor Publici Craiova”, se arată în documentația postată inițial pe site de edilii craioveni. Din punct de vedere practic, noul sistem de calcul ar fi dus la impozite pe clădiri mai mari în medie cu aproximativ 50 la sută față de anul precedent. Astfel, în simulările realizate de funcționarii Primăriei Craiova, pentru un apartament din zona A, spre exemplu, valoarea impozabilă crește de la anul de la 1.351 de lei pe metru pătrat la 5.975 de lei pe metru pătrat. În cazurile prezentate cu titlu de exemplu de edili, pentru apartamente din această zonă impozitul ar crește de la 163 la 255 de lei pentru un apartament de 56 de metri pătrați cu două camere și de la 327 la 484 de lei pentru un apartament de 3 camere, de 112 metri pătrați.

Facebook Comments