sâmbătă, aprilie 26, 2025

Microbuze electrice pentru transportul şcolar, achiziţionate şi distribuite de CJ Olt în 20 de localităţi

Transportul elevilor şi preşcolarilor din 20 de localităţi din judeţul Olt se face, începând de săptămâna viitoare, odată cu începutul celui de-al doilea modul din anul școlar, cu microbuze electrice, achiziţionate de Consiliul Judeţean Olt printr-un proiect de 35 de milioane lei finanţat din PNRR, 15 dintre noile microbuze fiind predate deja primarilor comunelor şi oraşelor beneficiare.

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Vicepreşedintele CJ Olt, Ionuţ Ivan, a precizat că instituţia mai are în derulare încă un proiect asemănător respectiv pentru achiziţia a 15 microbuze hibride pentru transportul şcolar, iar în stabilirea ordinii în care au fost distribuite s-a avut în vedere numărul de elevi beneficiari. „După ce în luna august am livrat primele cinci microbuze din proiectul «microbuze electrice pentru educaţia din Olt», marți – 29 octombrie, am predat şi restul de 15 microbuze. Este un proiect în valoare de 35 de milioane lei, foarte necesar pentru judeţ. Nu este ultimul deoarece, în perioada următoare, vom achiziționa alte 15 microbuze hibride, în valoare de 15 milioane lei, acestea fiind acum în stadiu de licitaţie. Acest prim proiect se adresează unui număr de 9.2012 elevi, iar la ordinea în care au fost predate aceste microbuze s-a ţinut cont de numărul elevilor. Mai avem nevoie de încă 35 de microbuze, pe care le vom achiziţiona prin alt proiect“, a spus vicepreşedintele CJ Olt.

Economii la combustibil pentru administrațiile locale

Primarul localităţilor care au primit microbuze şcolare electrice au arătat că microbuzele folosite în prezent pentru elevi au vechime de 13 – 14 ani, iar carburantul pentru acestea costă foarte mult. Totodată, edilii au menţionat că, în contextul scăderii numărului de elevi şi al închiderii multor şcoli, copiii trebuie să facă naveta chiar şi şapte – opt kilometri până ajung la unităţile de învăţământ rămase deschise, situate de obicei în centrul localităţilor. „Proiectul este foarte important, mai ales pentru noi, cei din mediul rural, pentru că şcolile sunt în centrul localităţii şi fiecare localitate are patru-cinci sate la distanţă de şapte – opt kilometri, în care indiferent de condiţiile meteo copiii trebuie să ajungă la şcoală. Prin acest lucru îi încurajăm pe tineri şi reducem abandonul şcolar“, a afirmat primarul comunei Brebeni, Florin Cârstea.
În oraşul Piatra-Olt, elevii fac naveta şi de la opt kilometri, iar microbuzele folosite până acum erau vechi de circa 14 ani. „Piatra-Olt se întinde pe o suprafaţă de 49 de kilometri de străzi. Copiii erau obligaţi să facă naveta de la şapte-opt kilometri, microbuzele erau învechite, erau din 2010 – 2011, trebuie să ţinem cont şi de normele eco, de reducerea consumului de combustibil, combustibilul este foarte scump, aveam costuri foarte mari“, a punctat primarul din Piatra-Olt, Marian Rada.
În comuna Studina, unde vor fi transportaţi cu microbuzul electric aproximativ 60 de elevi, administraţia locală construieşte staţii de încărcare ce vor fi alimentate cu energia produsă de un parc fotovoltaic. „Avem deja un proiect aprobat cu staţie de încărcare cu panouri fotovoltaice de 400 kilowaţi care va deservi staţia de încărcare şi va deservi practic tot ceea ce înseamnă consum începând de la unităţi administrative, primărie. Parcul fotovoltaic va deservi şi consumul pentru apă, canalizare, iluminat public“, a spus primarul comunei Studina, Marian Vasile.

- Advertisement -
Cea mai nouă ştire

Primăria Craiova își deschide și centrul destinat turiștilor

Primăria Craiova a efectuat în ultima perioadă două achiziții publice de mobilier destinate strict amenajării centrului destinat turiștilor. „Pentru amenajarea...
- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI