Mega-împrumut la CJ Dolj
Autoritățile județene caută 129 de milioane de lei pe piața bancară să-și finanțeze investițiile

Consiliul Județean Dolj își termină activitatea în această formulă cu aprobarea unui împrumut de calibru pe care mai-marii județului vor să-l contracteze cât mai repede. Suma ar asigura refinanțarea unui împrumut anterior al administrației județene, cât și fonduri pentru derularea a două proiecte de investiții ale CJ Dolj.

0

Proiectul privind contractarea „unei finanțări rambursabile interne în valoare de până la 129.550.000 lei, în vederea refinanțării parțiale a serviciului datoriei publice locale și asigurării finanțării investițiilor publice de interes județean, cu o maturitate de 15 ani”, figurează pe ordinea de zi a ședinței CJ Dolj din 26 septembrie, probabil ultima pe care Legislativul județean o va mai desfășura în această formulă, înainte să-și intre în drept consilierii județeni aleși la scrutinul din iunie.

Gradul de îndatorare al CJ Dolj ajunge la 25 la sută

Potrivit raportului întocmit de funcționarii CJ Dolj, împrumutul pe care îl plănuiește instituția ar atrage costuri de peste 80 de milioane de lei pentru bugetul județean și va crește gradul de îndatorare al județului aflat încă sub pragul permis de legislația românească. „A fost rulat un scenariu aferent contractării unei/unor finanțări rambursabile în valoare de până la 129.550.000 lei, din care până la 49.550.000 lei pentru refinanțarea creditului contractat de la Libra Internet Bank și diferența pentru finanțarea unor obiective de investiții de interes județean. Costurile estimate pentru această valoare totală sunt de aproximativ 87,11 milioane lei, în condițiile de piață monetară prezente și ale unei structuri de finanțare care are ca ipoteze o perioada de tragere de 3 ani (pentru sursele noi), o perioada de grație de 3 ani (pentru sursele noi), rambursarea în rate inegale de principal, întreaga maturitate a creditului fiind de 15 ani. În ceea ce privește gradul de îndatorare al instituției, ca urmare a contractării împrumutului menționat anterior, acesta va atinge un maxim de aproximativ 25%, sub limita de 30% prevăzută în Legea finanțelor publice locale nr. 273/ 2006, păstrându-se astfel principiul de prudență financiară”, se arată în documentația înaintată consilierilor județeni.

 Bugetul județean, presat de investițiile în curs

Cea mai mare parte din bani va merge pentru modernizarea DJ641

În raportul anexat proiectului de hotărâre se arată că bugetul județului Dolj are deja de suportat sume destul de consistente cu titlu de cofinanțare pentru investițiile antamate de CJ Dolj, iar demararea unor noi proiecte, deja câștigate sau în curs de analiză, ar întinde prea tare curelele bugetare ale Doljului „La nivelul județului Dolj se află în diverse stadii de implementare o serie de proiecte de investiții care beneficiază de fonduri europene nerambursabile sau sunt propuse pentru obținerea de finanțare nerambursabilă. Implementarea acestor obiective de investiții presupune asigurarea de la bugetul local a cofinanțării și susținerii cheltuielilor neeligibile, a căror valoare a crescut semnificativ ca urmare a majorării costurilor materialelor de construcții. Se creează astfel o presiune importantă la nivelul bugetului local, fiind necesară constituirea de noi surse de finanțare. Pentru implementarea cu succes a proiectelor de investiții de interes județean și pentru a nu afecta suplimentar bugetul local al județului Dolj pe termen scurt, mediu și lung, va fi necesară contractarea unei/ unor finanțări rambursabile interne în vederea asigurării fluxului de lichidități financiare. Astfel, se dorește contractarea unui/ unor împrumut/uri bancare prin intermediul căruia/ cărora să fie refinanțată parțial datoria publica locală (finanțarea rambursabilă contractată de la Libra Internet Bank, în sold 2 estimat de refinanțat în valoare de 49.550.000 lei), cât și pentru a asigura finanțarea obiectivelor de investiții publice de interes județean – conform anexei la prezentul raport”, se arată în raportul întocmit de angajații CJ Dolj.

Centrul Sf. Vasile și DJ 641, pe lista de obiective finanțate

Cât privește obiectivele de investiții ce ar urma să fie finanțate din împrumut, reprezentanții consiliului județean menționează două proiecte. Este vorba despre „Reabilitarea și modernizarea clădirilor publice în care se află sediul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Sf. Vasile” Craiova, clădiri situate în strada Dr. Dimitrie Gerota, nr.3, Craiova, județul Dolj”, pentru care se preconizează a se utiliza 15 milioane de lei din credit și despre „Modernizarea drumului județean DJ641, tronsonul cuprins între limita județului Olt (km 15+000) – intersecția cu DN 65 (km 43+313/43+338) intersecția cu DN65C (km 59+426)”, care ar urma să înghită restul de 65 de milioane de lei din credit.

Facebook Comments