Deși hotărârea de consiliu local din ședința precedentă este puternic contestată și va fi atacată în instanță, Primăria Craiova merge mai departe cu planul inițial
Exproprierea terenurilor din Piața Veche, afacere de peste 8,5 milioane de lei

În vreme ce mii de craioveni susțin demersul grupului civic „Piața Veche Craiova“, iar consilierii Opoziției critică atât conținutul hotărârii de demolare a clădirilor actuale și construirea pe acel amplasament a unui complex sportiv, dar și modul de adoptare, primăria merge înainte cu planul de a transforma radical zona de lângă Hanul Puțureanu. Astfel, deși ar fi promis reprezentanților societății civile că va analiza situația, administrația cheamă consilierii locali să aprobe lista despăgubirilor ce vor fi acordate celor 16 proprietari ai terenurilor pe care ar urma să fie ridicat viitorul complex sportiv, suma totată acordată depășind 8,5 milioane de lei. Pentru asta însă este nevoie de votul a două treimi dintre consilieri, majoritate care, în actuala configurație a CL Craiova, nu poate fi atinsă. Cel puțin în terorie, căci, așa cum ne-am obișnuit în acest mandat, planurile de-acasă nu s-au potrivit cu cele din târg. Sau, în acest caz, piață...

0

După iureșul iscat de adoptarea, în condiții cel puțin controversate, a hotărârii prin care autoritățile locale aprobau demolarea clădirilor care alcătuiesc ansamblul Piața Veche pentru construirea unui complex sportiv dedicat boxului și scrimei, puțini se așteptau ca primăria să vină atât de rapid cu un alt proiect de hotărâre prin care să se rezolve și problema exproprierilor terenurilor din Piața Veche, pentru care, așa cum cere legea, este nevoie de votul a două treimi din numărul consilierilor. Însă fix asta s-a întâmplat marți – 24 septembrie, când pe site-ul instituției a fost postată ordinea de zi a ședinței programate pentru data de 26.09.2024. „La ultima conferință de presă am prezentat mai multe aspecte de nelegalitate ale hotărârii care a fost adoptată în ședința din luna august, semnalând faptul că ea a fost adoptată fără prezența în ședință a unui număr de 8 consilieri. Atunci s-a discutat că, pentru a dispune exproprierea, este nevoie de o majoritate calificată, conform Codului Administrativ, astfel că acest subiect trebuia discutat într-o ședință ulterioară, nefiind întrunite atunci condițiile de majoritate calificată. Deși subiectul a iscat o serie de controverse și chiar a avut loc o întâlnire între primarul Craiovei și reprezentanții unui grup de inițiativă care încearcă să salveze Piața Veche, am observat pe ordinea de zi a ședinței de la finalul acestei luni că s-a trecut deja la efectuarea operațiunilor de expropriere. (…) Deși s-a încercat simularea unor discuții cu reprezentanții societății civile, primăria și-a urmat demersurile, chiar dacă au existat niște promisiuni să se vor încerca variante pentru evitarea demolării și a clasării acestor imobile“, a declarat liberalul Florin Gătejescu, viitor consilier local din partea PNL.

Florin Gătejescu

Despăgubiri de peste 8,5 milioane de lei

Interesant este că, deși în acest moment calculele hârtiei arată că nu vor exista 18 voturi în favoarea acestei hotărâri, primăria a inițiat demersurile pentru întocmirea unui raport de evaluare pentru imobilele proprietate privată, cuprinse în culoarul de expropriere, fiind stabilită și lista cu proprietarii, dar și despăgubirile pe care aceștia ar urma să le primească. Iar sumele nu sunt deloc de neglijat. Vorbim despre mai bine de 8,5 milioane de lei, care vor fi împărțiți între mai multe persoane, unele fizice, altele juridice, pentru mai puțin de 2.000 de metri pătrați. „Deși în hotărârea din august nu sunt stipulate clar prevederi legate de exproprieri, acest lucru nefiind posibil din cauza lipsei majorității de două treimi necesare, am observat că la nici o lună primăria dorește, în mod nelegal, să supună dezbaterii și votată exproprierea proprietăților respective. (…) Există și un raport de evaluare extrem de amplu prin care se evaluează toate cele 16 proprietăți private care urmează a fi expropriate, ajungându-se la un preț mediu de 792 de euro pe metru pătrat, un preț extrem de mare în opinia noastră. (…) În cazul în care va fi adoptată, deși nu vedem cum s-ar putea întâmpla acest lucru, și această hotărâre (…) va fi atacată în instanță. Problema este că termenele sunt foarte lungi și pot trece câțiva ani până la o decizie și este posibil ca în acest timp Piața Veche să dispară și să nu mai poată fi reparată această nedreptate, chiar dacă hotărârea va fi anulată“, a precizat avocatul Gătejescu, care a promis că PNL va susține toate demersurile societății civile în vederea salvării Pieței Vechi.

Proiectul viitorului complex sportiv

Va exista o majoritate?

Decizia primăriei de a introduce acest proiect de hotărâre pe ordinea de zi a ultimei ședințe a actualului consiliu local este cel puțin surprinzătoare, având în vedere că, la precedenta ședință, reprezentanții PNL și USR s-au opus acestui proiect. Or, fără votul câtorva dintre ei, adoptarea unei hotărâri care să permită municipalității să meargă mai departe cu planurile de expropriere este misiune imposibilă. „Există un interes al administrației în adoptarea cât mai urgentă a exproprierilor și demararea lucrărilor de demolare a construcțiilor existente și de începere a lucrărilor la complexul sportiv. Nu știu pe ce calcule se bazează primăria și cum speră să ajungă la cele 18 voturi necesare. Acest lucru este greu de îndeplinit în acest moment, având în vedere componența consiliului local. (…) Consilierii PNL vor vota împotriva acestei hotărâri“, a anunțat consilierul liberal, care a adăugat că nu știe ca reprezentanții USR să-și fi modificat nici ei opiniile în ultimele săptămâni. Totuși, nu ar fi prima oară când, sfidând calculele hârtiei, primarul Craiovei a reușit să-și asigure voturile de care avea nevoie. Ba chiar, dacă ne aducem bine aminte, un astfel de moment a fost consemnat la chiar prima ședință din actualul mandat, în anul 2020, atunci când, având nevoie de un vot pentru alegerea viceprimarilor, gruparea PSD l-a racolat pe Dan Diaconu, intrat în Consiliul Local Craiova pe listele PNL.

Un prim eșec pentru primărie

Până la votul din ședința de joi – 26 septembrie, instituția condusă de Lia Olguța Vasilescu a primit și o veste proastă din partea Inspectoratului Județean în Construcții Dolj, care a nu este de acord cu emiterea autorizației de construire pentru complexul sportiv în zona Pieței Vechi. Decizia instituției vine ca urmare a unui control care a scos la iveală faptul că Certificatul de Urbanism nr.1112/14.06.2024 a fost emis cu nerespectarea prevederilor legale. Este o palmă dată Primăriei Craiova care, iată, alege să nu țină cont de lege atunci când vine vorba despre anumite proiecte, așa cum este și cel al complexului sportiv din zona Pieței Vechi, aruncând o umbră groasă de îndoială și peste celelalte hotărâri care vizează exproprierea și demolarea unui simbol al orașului.




Facebook Comments