Mai-marii Primăriei Craiova au intrat în posesia studiului de fezabilitate pentru regenerarea bulevardului 1 Mai din cartierul cu același nume. Documentul intră la aprobare n plenul consiliului local, în ședința de la finalul acestei luni. Teoretic, edilii au de ales între trei variante de soluționare a problemelor urbanistice din 1 Mai. Teoretic, căci practic avem de-a face cu una singură, în două variante, cu sau fără sistem de irigare a spațiilor verzi, cealaltă variantă pusă sub nasul consilierilor locali fiind renunțarea la investiție. „În cadrul studiului de fezabilitate, se propun următoarele variante de realizare a obiectivului de investiții: Varianta 0 – în care nu se face investiția; Varianta I (recomandată) si Varianta a II a. Diferența dintre cele două scenarii I și II constă în modul de soluționare a instalațiilor de udare a spațiilor verzi. Dintre cele două variante, varianta I, cea cu irigarea spațiilor verzi, este cea recomandată, fiind mai adecvată impactului pozitiv asupra mediului. Din punct de vedere tehnic, ambele variante sunt viabile, dar din punct de vedere al exploatării, prima variantă este cea convenabilă. Suprafața de teren ce face obiectul investiției este de 96.021 mp, din care 95.277 mp suprafața aflată în proprietatea municipiului Craiova și 744 mp, suprafață propusă pentru exproprieri”, se arată în raportul întocmit de funcționarii Primăriei Craiova.
Infrastructură nouă și toalete inteligente
Potrivit documentației care așteaptă votul consilierilor locali, principalele lucrări din cadrul investiției sunt: reamenajarea traseelor pietonale prin crearea unor suprafețe fără denivelări și cu marcaje specifice astfel încât să constituie un mediu incluziv pentru toate tipurile de persoane; amenajarea pe parcursul bulevardului a unor spații de relaxare, locuri de joacă și mobilier urban; amplasarea pe zona centrală a bulevardului a unor fântâni decorative și reamenajarea fântânii arteziene din sensul giratoriu; refacerea marcajelor și signalisticii rutiere conform noii configurații; refacerea integrală a iluminatului stradal și ambiental; amplasarea de 4 toalete automate inteligente (1 în zona Ciupercă, 2 în zona Spitalului Județean și 1 în zona Parcului Romanescu); relocarea locurilor de parcare; refacerea aliniamentelor plantate în lungul b-dului 1 Mai; desfacerea tuturor gardurilor metalice de împrejmuire a spațiilor verzi; refacerea infrastructurii rețelelor (electrică, curenți slabi, gaze, termoficare, distribuție apă și canalizare).
Lichiditățile primăriei se scurg, în principiu, în arteziene
În cadrul proiectului, precizează studiul de fezabilitate, se va integra și proiectul de fântâni arteziene decorative, conform DALI întocmit de firma ADURO IMPEX SRL, anexat la cererea de finanțare, pe care primăria l-a primit deja de anul trecut. Fântânile arteziene de altfel – reamenajarea celei de la Ciupercă și instalarea seriei prevăzute pe mijlocul bulevardului, merită o notă specială. Mai ales în ceea ce privește costul acestora raportat la valoarea globală a investiției. Astfel, potrivit SF-ului livrat aleșilor locali, valoarea totală a proiectului cu TVA inclus este de 125.235.575,89 lei, din care costurile de construcții montaj se ridică la 84.894.967,03 lei. Ei bine, fântânile reprezintă cam jumătate din cheltuielile de construcții montaj și aproximativ o treime din valoarea totală. Costul artezienelor este, potrivit studiului de fezabilitate și devizului prezentat consilierilor locali de 38,9 milioane de lei. Durata de realizare a proiectului, pentru care edilii craioveni caută finanțare europeană, este, potrivit studiului de fezabilitate, de 24 de luni.