Psiholog Ramona Schenker: „Activitatea fizică joacă un rol crucial în procesul de vindecare al pacienților oncologici“

Centrul de Recuperare SF. Nectarie din Craiova, împreună cu Asociația Med San, au organizat în acest sfârșit de săptămână un eveniment special dedicat promovării activităților fizice în rândul pacienților oncologici, având ca scop îmbunătățirea calității vieții acestora.

0

Desfășurat în Sala de Conferințe a Centrului de Oncologie „Sf. Nectarie“ din Craiova, simpozionul a fost susținut de cadre medicale cu o bogată experiență în ceea ce privește tratarea și îngrijirea pacienților cu afecțiuni oncologice: Psih. Ramona Schenker, psiholog specializat în psiho-oncologie, dr. Monica Cara, medic primar sănătate publică și management, dr. Michael Schenker, unul dintre somitățile României în domeniul oncologiei, dr. Lucian Bratu, medic specialist Radioterapie, dr. Raluca Barzu, nutriționist dietetician specializat în nutriția pacientului oncologic, și Ana Savovici, kinetoterapeut.
Psihologul Ramona Schenker, gazda evenimentului, a subliniat în deschiderea lucrărilor: „Ne bucurăm să fim astăzi împreună, mai ales în contextul Săptămânii Europene a Mobilității, o inițiativă care subliniază importanța mișcării și a unui stil de viață activ pentru sănătatea noastră generală. Astăzi nu vom vorbi doar despre sport și mișcare, ci despre speranță, recuperare și curaj, pentru ca activitatea fizică joacă un rol crucial în procesul de vindecare și în îmbunătățirea calității vieții pentru pacienții oncologici. Este un mesaj pe care dorim să-l transmitem cu tărie, în special pentru cei care se confruntă cu provocările aduse de această boală, pentru că, în ciuda dificultăților tratamentului, a efectelor secundare și a temerilor, mișcarea poate deveni un aliat în drumul către recuperare, aducând beneficii nu doar fizice, ci și psihice. Centrul de Recuperare Sf. Nectarie a fost creat tocmai pentru a oferi pacienților oncologici suportul de care au nevoie în acest sens – fie că vorbim de recuperare fizică, consiliere psihologică, consiliere nutriționala sau programe de activitate fizică adaptate. Împreună cu Asociația Med San, am dezvoltat programe complete și personalizate, care să răspundă nevoilor fiecărui pacient în parte (…) Există numeroase studii care demonstrează că activitatea fizică regulată ajută la reducerea oboselii cauzate de tratamentele oncologice, la ameliorarea stării generale de bine, la întărirea sistemului imunitar și la combaterea anxietății și depresiei. De aceea, ne-am propus astăzi să subliniem aceste beneficii și să aducem în prim-plan exemple concrete, cum exercițiile fizice pot schimba viața pacienților oncologici“.

La evenimentul de deschidere, precum și la diversele ateliere care se desfășoară în următoarele două zile la Centrul de Oncologie „Sf. Nectarie“, au participat și unii dintre pacienții oncologici care sunt implicați în programele de nutriție și exerciții fizice promovate de această unitate sanitară de elită.
La începutul săptămânii viitoare vom reveni cu amănunte despre acest eveniment unic în istoria medicală a județului Dolj.

Facebook Comments