Deciziile de recalculare a pensiilor pentru tot județul a fost emise, iar CJP Dolj lucrează acum la recalcuri în baza contestațiilor depuse de pensionarii nemulțumiți, a declarat Daniela Licu, director al Casei de Pensii Dolj.
În acest context, șefa CJP a ținut să tragă un semnal de alarmă, atenționând pensionarii să nu-și divulge datele personale și conturile bancare către persoane care îi apelează telefonic, întrucât reprezentanții statului nu solicită informații de la beneficiari pe această cale.
„Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, potrivit cărora funcționari ai caselor de pensii solicită beneficiarilor deschiderea de conturi bancare și/sau datele bancare în vederea efectuării plății drepturilor de pensii recalculate, formulăm următoarele precizări: comunicarea cu beneficiarii se realizează doar prin mijloacele oficiale, datele de contact fiind cele afișate pe site-ul instituțiilor; casele teritoriale de pensii achită drepturile de pensii în conturi bancare doar în situația în care beneficiarii solicită acest lucru, sens în care depun cererea tip eliberată de instituția financiar – bancară (Anexa 1). Casa Națională de Pensii Publice și casele teritoriale de pensii sunt preocupate în mod permanent de securitatea datelor personale ale beneficiarilor și de siguranța plăților efectuate către pensionari. Pentru a evita orice consecințe nedorite, vă rugăm să nu transmiteți date confidențiale la solicitarea telefonică a unor persoane necunoscute și să utilizați exclusiv canalele oficiale de comunicare”, a declarat Daniela Licu.
Șefa CJP Dolj a făcut câteva precizări și cu privire la deja celebrele adeverințe necesare pensionarilor în vederea unor eventuale recalculări ale pensiilor în baza unor venituri cu caracter nepermanent înregistrate în trecut.
„Trebuie să facem câteva porecizări referitoare la sporurile, indemnizațiile și majorările de retribuții tarifare care se valorifică la stabilirea și/sau recalcularea pensiilor conform legii nr.360/2023. Noua Lege a Pensiilor recunoaște drepturile pensionarilor astfel încât sunt valorificate în calculul pensiei veniturile care anterior nu erau valorificate (de exemplu, sporuri nepermanente, prime, premii, al 13-lea salariu, ore suplimentare, acord global etc.) și care sunt prevăzute în HG nr. 181/2024. Pentru perioadele de după aprilie 2001, nu sunt necesare documente justificative pentru veniturile nepermanente, deoarece aceste informații sunt deja stocate în bazele de date electronice. Pensionarii trebuie să solicite angajatorilor în activitate adeverințe cu sporurile nepermanente, conform formatului prevăzut în Anexa nr. 6 din Legea 360/2023. În cazul angajatorilor care nu mai sunt activi, pensionarii trebuie să se adreseze deținătorilor de arhive. Pensionarii care nu au avut venituri nepermanente nu trebuie să prezinte adeverințe la Casele de Pensii”, a mai spus șefa CJP Dolj.