Trebuie amintit că proiectul străpungerii Traian Lalescu – Calea București – Henri Coandă datează de la începutul anilor 2000. După „lupte seculare”, Primăria Craiova a bugetat investiția, a achiziționat un SF și, în cele din urmă, a scos la licitație lucrarea la finele anului 2022. Procedura de achiziție publică a fost adjudecată din a doua încercare, contractul scos la licitație de edili fiind atribuit unei asocieri de firme conduse de Domarcons SA. Data atribuirii contractului – iunie 2023; prețul – 7.478.364 lei; durata contractului – opt luni. De atunci, a trecut mai bine de un an, iar scopul investiției nu a fost atins, legătura Rovine – Valea Roșie nu a fost făcută, iar în loc de străpungere avem doar două palide „împungeri” spre bulevard.
La ora actuală, situația se prezintă, în mare, în felul următor: jumătatea din Rovine a proiectului e aproape gata: bordurată, asfaltată, ba chiar asfaltată boierește, în trei straturi. Integral, mai puțin ultimii 5-10 metri până la Calea București. Ca și cum o barieră invizibilă ar fi oprit avântul constructorilor. De cealaltă parte a bulevardului, strada a fost lărgită și asfaltată de câteva luni, dinaintea bucății din Rovine. De atât de multă vreme, încât noul asfalt a apucat deja să fie spart, cel mai probabil pentru o lucrare la rețeaua de canalizare.
De-aş mai duce-o pân’ la toamnă…
La începutul acestei luni, am cerut lămuriri reprezentanților Primăriei Craiova cu privire la această investiție, prin intermediul funcționarilor de la Serviciul imagine. Mai întâi prin viu grai, pentru celeritate, apoi prin WhatsApp, ca să nu uite, apoi pe mail, pentru că „e mai complicată”. Ei bine, a fost un efort, dar a meritat, după nici măcar zece zile am primit răspunsul, la care, după semnături, au muncit cu spor șapte angajați ai primăriei. Citiți și vă lămuriți: „În urma cererii dumneavoastră nr. 280431 IP din data de 05.08.2024, prin care, conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, prin care solicitați informații despre proiectul «Străpungere str. Traian Lalescu – Calea Bucureşti – str. Henri Coandă», vă transmitem următoarele: 1. Referitor la întrebarea: Când trebuia finalizat conform contract?, vă comunicăm că durata de execuție, conform contract, pentru proiectul «Străpungere str. Traian Lalescu – Calea Bucureşti – str. Henri Coandă», este de 8 luni de la data ordinului de începere a lucrărilor fără a include perioadele de suspendare a lucrărilor. 2. Referitor la întrebarea: De ce nu s-a finalizat până acum?, vă comunicăm că pe parcursul execuției au apărut diverse probleme neprevăzute care au necesitat suspendarea lucrărilor pentru rezolvarea acestora. 3. Referitor la întrebarea: Data la care va fi finalizat?, vă comunicăm că în cazul în care nu vor mai apărea alte probleme estimăm ca obiectivul de investiții să fie recepționat în toamna acestui an. 4.Referitor la întrebarea: Este adevărat că primăria nu a finalizat toate procedurile de expropriere pentru terenul necesar? Există vreo legătură între acest aspect și întârzierea lucrărilor?, vă comunicăm că nu există legătură între procedurile de expropriere prevăzute expres de Legea nr. 225/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local și întârzierea lucrărilor”. Atât, plus asigurări pe câteva voci că „suntem în grafic”.
Estimăm, că nu ne doare gura
Un răspuns demn de Uniunea Criptologilor din România. Din care aflăm ceva mai mult decât nimic: că termenul de finalizare e de opt luni de la ordinul de începere a lucrărilor, fără a preciza vreo dată anume, că proiectul nu a fost întârziat, ci suspendat, pe motiv de probleme neprevăzute, care vor rămâne până la noi lămuriri anonime, precum și, bomboana pe colivă, că finalizarea investiției este estimată „în toamna acestui an” (adică între 1 septembrie și 30 noiembrie – n.r.), bineînțeles, în cazul în care nu mai apar alte probleme.
Precizăm că vom solicita lămuriri suplimentare edililor cu privire la acest proiect, în speranța că vom elucida misterul înainte de inaugurarea festivă. Până atunci, e demn de reținut că expresii de genul am „suspendat din cauza unor probleme neprevăzute” și „estimăm în toamna acestui an” sunt răspunsuri perfect valabile în dialogul cu administrația locală craioveană. Vă încurajăm să le verificați în cazul în care cineva de la primărie vă întreabă de ce nu v-ați plătit taxele locale.