Edilii craioveni şi-au mai dat doi ani să termine reabilitarea sediului central al instituţiei
Primăria Craiova îşi face fântână cu ceaţă şi pietre masive în fundul curţii

Suplimentul de încă doi ani, pe lângă cei trei stabiliţi iniţial pentru reabilitarea clădirii monument istoric din centrul Craiovei, ar fi suficient pentru finalizarea lucrărilor. Mai ales că volumul acestora a sporit, în primăvară, printr-o modificare de temă care include în proiect şi ample lucrări de reamenajare a curţii interioare a primăriei. Printre noutăţi: o fântână arteziană cu ultimul model de ceaţă, una de băut, o staţie de încărcare a maşinilor electrice şi, „pâinea noastră cea de toate zilele”- pavaj de granit.

0

În primele luni ale acestui an, am urmărit cu real interes epopeea reabilitării sediului central al primăriei, proces care ar fi trebuit finalizat, conform contractului, la finele lunii ianuarie. Mai ales în situaţia în care obişnuitul panou cu datele investiţiei plantat la faţa locului prezenta date diferite de finalizare a lucrărilor, modificări intervenite de pe-o zi pe alta. Indiscret în Oltenia a prezentat hazliul episod în numărul din 7 februarie. Ca o coincidenţă fantastică, în aceeaşi zi se producea un alt eveniment legat de subiect. Primăria Craiova emitea o nouă autorizaţie de construire (nr. 84/07.02.2024) pentru reabilitarea de pe A.I. Cuza, menită s-o înlocuiască pe cea răpusă de bătrâneţe ce data din 2019. O performanţă de coordonare nemaiîntâlnită între municipalitate şi un organ de presă de la ieşirea de pe piaţă a Curierului Primăriei.

De-aş mai reabilita pân’ la toamnă…

În altă ordine de idei, noua autorizaţie emisă de edili prevede un termen de execuţie a lucrărilor de 24 de luni, ceea ce ar împinge inaugurarea sediului reabilitat în 2026. O variantă mai optimistă prezintă noul panou amplasat la intrarea în şantierul de pe strada A.I. Cuza, pe care figurează 16.10 2024 ca dată de finalizare a lucrărilor. În buna tradiţie a edililor, autorul anonim al afişului n-a risipit vopseaua şi pentru caligrafierea datei, aceasta fiind tipărită strategic tot pe o fâşie de hârtie, bună de înlocuit la repezeală, în funcţie de eventuale întârzieri. Printre angajaţii primăriei circulă deja zvonul că funcţionarii îşi vor amâna reîntoarcerea în Centru. Oficial însă lucrările sunt, cum altfel, „în grafic”, deşi o dată fermă pentru revenirea edililor în buricul târgului nu ne-a fost comunicată. „Suntem în grafic cu lucrările, care se vor finaliza în acest an. După ce facem recepția lucrărilor, vom stabili și perioada în care ne vom muta în sediul de pe A.I. Cuza”, ne-au transmis reprezentanţii primăriei.

Maşinile bugetarilor, parcate la loc cu verdeaţă

Pentru ce a mai fost nevoie de prelungirea termenului de reabilitare aflăm din autorizaţia de construire pe care şi-au emis-o edilii în primăvară. „Modificarea de temă constă în: desfacere parţială a împrejmuirilor de pe laturile de E şi parţial nord, amenajarea incintei clădirii sediului Primăriei Craiova, realizare paviment din materiale naturale, rezistente (pavele din bazalt, plăci de granit antiderapant, plăci din granit), executat la cote ale terenului amenajat, raportat la cotele străzilor adiacente spre vest, amenajare decorativă a unui grup de pietre masive în jurul unei fântâni cu ceaţă, realizarea unor locuri de stat din beton aparent, amenajate sinusoidal, de-a lungul mamelonului de pământ existent pe partea de nord a incintei, care se remodelează, se înierbează, se plantează flori, amplasare bănci independente din lemn şi metal în incintă, amplasare rastele pentru biciclete, realizare fântână de apă potabilă din beton şi inox, amplasare coşuri de gunoi pentru colectare selectivă şi coşuri de gunoi, deşeuri de la animale de companie, amplasare iluminat ambiental şi arhitectural cu corpuri înalte similare celor folosite la începutul sec. XX în oras şi în Parcul N. Romanescu, amplasare staţie de alimentare a automobilelor electrice, cu locuri de staţionare a acestora. Preluarea apelor meteorice de la nivelul pavimentului se va face prin rigole cu grătar şi sifoane de pardoseală stradale, colectate la reţeaua de canalizare urbană, amenajare locuri de parcare pentru autoturismele staff-ului/angajaţilor primăriei cu pavele înierbate, realizare spaţii înierbate la nivelul pavimentului”.

Facebook Comments