Comuna doljeană Carpen riscă intrarea în insolvență și apelează la un ajutor de urgență de la Consiliul Județean Dolj. Consilierii județeni au aprobat, în ședința ordinară diin 15 iulie, acordarea unei sume de 250.000 de lei (2,5 miliarde de lei vechi – n.r.) unității administrativ teritoriale pentru remedierea unei „situații de extremă dificultate”, după cum precizează actul normativ aprobat în plenul legislativului județean. La pachet, din fondul de rezervă al CJ Dolj, va fi virată o sumă similară și pentru comuna Calopăr, banii de la CJ urmând să acopere costul prospecțiunilor demarate în satul Bâzdâna, pentru identificarea sursei scurgerilor de gaze care au îngrozit localnicii, soldate în urmă cu câteva luni cu o explozie. „Din fondul de rezervă bugetară al Consiliului Județean Dolj pe anul 2024, se propune alocarea sumei de 250 mii lei pentru acordarea unor ajutoare către UAT comuna Carpen, la cererea primarului acestei unități, având în vedere apariția unor situații de extremă dificultate și alocarea sumei de 200 mii lei către UAT comuna Calopăr, la cererea primarului acestei unități, pentru înlăturarea efectelor unor calamități naturale”, se arată în documentația întocmită de reprezentanții administrațiie județene.
Asfalt-tango cu iz de insolvență
Situația de extremă dificultate invocată de reprezentanții CJ Dolj pentru sprijinirea Primăriei Carpen e una juridică, dar cu parfum de asfalt. În fapt, arată documentația întocmită de funcționarii administrației județene, este vorba de sume datorate de Primăria Carpen unui asfaltator, în virtutea unui contract semnat cu aproape un deceniu în urmă, firma câștigând disputa la Curtea de Apel Craiova și solicitând deja în instanță declanșarea procedurii de insolvență pentru primăria împricinată. „Cu adresa nr. 1628/2024, primarul comunei Carpen a solicitat acordarea unui sprijin financiar în vederea achitării unui debit restant stabilit prin Decizia nr. 1214/26.06.2020 a Curții de Apel Craiova în favoarea SC Erpia SA Craiova, reprezentând contravaloarea lucrărilor suplimentare efectuate în vederea executării obiectului contractului de lucrări nr. 5149/10.06.2015. Menționăm faptul că SC Erpia SA Craiova a depus la Tribunalul Dolj cererea de deschidere a procedurii insolvenței UAT Comuna Carpen și obligarea UAT Comuna Carpen la plata de penalități de întârziere.
Cercetările post-explozie fac deranj prin porumb
Cu privire la Calopăr, trebuie spus că sumele ce pleacă din fondul de rezervă al consiliului județean au legătură cu rezolvarea problemei scurgerilor de gaze naturale din satul Bîzdîna. Acestea au determinat în luna martie a acestui an o explozie care a spulberat o casă din localitate. A doua explozie de acest gen din ultimii doi ani. Între timp, bani pentru cercetarea problemei de specialiști și formularea unei soluții pentru localnici au mai venit, fie de la CJ, fie de la Guvern, dar autoritățile locale solicită din nou sprijin. De data aceasta cu titlu de despăgubiri pentru localnicii care și-au văzut culturile distruse de prospecțiunile declanșate post-explozie. „Cu adresa nr. 3306/2024, primarul comunei Calopăr a solicitat alocarea unei sume pentru despăgubirea fermierilor ale căror culturi agricole au fost afectate de lucrările de prospecțiuni (generarea de unde elastice) efectuate de către SC Prospecțiuni SA, pentru înlăturarea efectelor unor calamități naturale privind intervenția pentru limitarea și prevenirea posibilelor daune la nivelul satului Bîzdîna, comuna Calopăr, ca urmare a acumulărilor de gaze naturale provenite din sol”, se arată în referatul întocmit de funcționarii CJ Dolj.
Precedentul Vârvoru de Jos
De menționat că nu vorbim de primele comune salvate cu bani din fondul de rezervă din acest an. În luna aprilie, CJ Dolj a alocat 140.000 de lei din fondul de rezervă pentru rezolvarea problemei alimentării cu apă din comuna doljeană Vârvoru de Jos, unde două sate rămăseseră fără apă potabilă în urma unor probleme întâmpinate de societatea de distribuţie, sumele alocate de administraţia judeţeană urmând să permită rebranşarea pompelor şi repornirea sistemului. „Cu adresa nr. 1213/05.04.2024, primarul comunei Vârvoru de Jos a solicitat ajutorul pentru punerea în funcţiune a celor două staţii de alimentare cu apă din satele Ciutura şi Vârvor care se află în situaţie de extremă dificultate privind furnizarea apei potabile către populaţie. Cele două staţii de apă sunt debranşate de la reţeaua electrică de 60 de zile, în cele două sate fiind aproximativ 530 de gospodării afectate de lipsa apei potabile. Pe lângă sesizările cetăţenilor din satele respective, au fost înaintate sesizări şi de către Parohia Vârvor, Parohia Ciutura, Şcoala Generală Vârvoru de Jos pentru Grădiniţa Ciutura şi Cabinetul Medical din comună. Din fondul de rezervă bugetară al Consiliului Judeţean Dolj pe anul 2024, se propune alocarea sumei de 140 mii lei pentru acordarea unor ajutoare către UAT comuna Vârvoru de Jos, la cererea primarului acestei unităţi, având în vedere apariţia unor situaţii de extremă dificultate”, se arată, în documentaţia aprobată la vremea respectivă de consilierii judeţeni.