Dacă nu se vor lua măsuri rapid
Sudul României, deșertificat complet în următorii 50 de ani

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a declarat că Sudul României va fi deșertificat complet în următorii 50 de ani dacă nu se iau măsurile necesare, menționând că România pierde anual 1.000 de hectare de teren arabil din cauza schimbărilor climatice.

0

„(…) Când discutăm despre mediu, discutăm despre schimbări climatice și asta e o chestiune de siguranță națională, pentru că nu văd cum ar putea să nu fie atunci când știm că pierdem 1.000 de hectare de teren arabil în fiecare an în Sudul României. Nu văd cum ar putea să nu fie atunci când constatăm că dacă nu gestionăm corespunzător resursa de apă dulce a României și nu mă refer doar la resursele supraterane, mă refer mai ales la apa subterană, riscăm să o pierdem. Dacă secau fântânile o dată la 10 ani sau o dată la 20 de ani, acum, în fiecare vară, rămân fără apă. Iar viața fără apă nu doar că e complicată, dar ea nu poate exista. Comunități întregi se confruntă cu acest fenomen al lipsei resursei de apă și se adaptează așa cum pot. Cred că suntem obligați, pe de o parte, să vorbim despre aceste lucruri, să spunem că dacă nu facem ceva, în 50 de ani Sudul României se deșertifică complet. Dacă nu facem ceva, în 20 de ani vom avea o climă similară cu cea a Greciei, care pentru unii pare o bucurie la prima vedere. Ea, însă, vine la pachet cu foarte multe neajunsuri, pentru că o climă aridă înseamnă pierderi masive pentru agricultură, înseamnă disconfort termic, înseamnă oameni care vor avea de suferit. Or, România cu siguranță n-ar trebui să ajungă acolo și din acest motiv folosim toate instrumentele pe care le cunoaștem la momentul acesta, cel mai la îndemână fiind cel prin care încercăm să împădurim sudul României, pentru a încetini fenomenul“, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor.

Mircea Fechet

Sahara Olteniei se extinde agresiv

Mircea Fechet a mai spus că, dacă nu se vor lua rapid măsuri, mare parte din Sudul României ar putea fi înghițit definitiv de dunele de nisip care se extind cu o viteză foarte mare de la un an la altul. „Pierdem 1.000 de hectare în fiecare an. Asta e viteza cu care se extinde deșertul, după cum îl numim noi, Sahara Olteniei, din sudul României. Este ca o molimă care se extinde. Sudul României riscă să se transforme într-o adevărată Sahara. Am mai spus, dacă nu acționăm rapid, riscăm să pierdem pentru totdeauna Sudul României, pentru că un teren deșertificat complet e mult mai greu de readus la starea lui inițială decât situația în care se face acest lucru mai din timp“.

Facebook Comments