Mircea Emil Gînju: „ În capitala ceramicii românești, Cocoșul de Horez a ajuns un târg pustiu, iar ceramiștii nu sunt susținuți și promovați”

Deși ceramica de Horezu a intrat de peste 12 de ani în patrimoniul UNESCO, actuala administrație locală nu este în stare să folosească acest imens statut în interesul cermiștilor și al orașului, afirmă avocatul Emil Mircea Gînju, candidatul PNL la Primăria Horezu. Potrivit acestuia, satul Olari a fost neglijat, ceramiștii, marginalizați, iar „Cocoșul de Horez” nu mai este o manifestare culturală de anvergură internațională ci a ajuns aproape un târg pustiu la care cântă Pomohaci, solist acuzat de peofilie, și care este plătit din bani publici. „În viitoarea conducere administrativă liberală aceste lucruri vor înceta, iar meșterilor ceramiști li se va acorda atenția cuvenită si sprijinul meritat.”, susține Emil Mircea Gînju.

0
Emil Mircea Gînju

„În cele  două  mandate ale actualului primar, satul Olari a avut parte doar de indiferență  și nepăsare totală.

Degeaba ne mândrim că Horezu este capitala ceramicii românești dacă nu s-a făcut absolute nimic pentru acești  minununați meseriași ai olăritului.

Nu există  susținere, nu există promovare, nu există investiție.

Odată, Cocosul de Hurez era o manifestare  culturală de anvergură internațională  participând  ceramiști din Franța, Italia, Grecia, Spania, Serbia. Acum e aproape pustiu. Sunt mai mulți organizatori decât ceramiști și vizitatori. În loc să promovăm cultura ceramii tradiționale, s-a promovat cultul cântărețului Pomohaci, acuzat de pedofilie.

De asemenea, în toată  această perioadă ceramiștii nu au mai ieșit din țară pentru a participa la diferite evenimente culturale, schimb de experiență și/sau expoziții de profil.

Dar ce să  ne mai mire când edilul a susținut că olarii nu reprezintă nimic pentru el! Să stea liniștit, roata se învârte și în curând el nu va mai reprezenta nimic pentru horezeni.

Astfel, în viitoarea conducere administrativă liberală  aceste lucruri vor înceta, iar meșterilor ceramiști li se va acorda atenția cuvenită si sprijinul meritat.

Pentru că noi apreciem și susținem cultura, tradiția și meștesugul din zonă.”, susține Emil Gînju.

Facebook Comments