Olt: Peste 200 de kilometri de drumuri judeţene, modernizaţi cu bani europeni

Consiliul Judeţean Olt a finalizat sau are în execuţie, cu finanţare europeană prin fostul exerciţiu financiar al POR, lucrări de modernizare a unor drumuri judeţene pe o lungime de 106 kilometri, iar prin actualul exerciţiu financiar al Programului Regional va moderniza aproximativ 100 de kilometri de drum judeţean.

0

Preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, a precizat că, pe lângă modernizările efectuate cu fonduri europene, au fost atrase fonduri guvernamentale prin Programul „Anghel Saligny“ pentru reabilitarea a 42 de kilometri de drumuri judeţene. „În momentul de faţă, sunt finalizaţi sau în execuţie 106 kilometri de drum judeţean modernizaţi cu fonduri europene. Infrastructura rutieră de fiecare dată a presupus investiţii majore pe care Consiliul Judeţean nu le poate face din bugetul propriu. Bugetul propriu al Consiliului Judeţean pe care îl alocăm anual pentru drumuri este de aproximativ 20 milioane lei, bani pe care îi alocăm întreţinerii drumurilor, şi nu investiţiilor. Toate investiţiile CJ Olt în infrastructura rutieră s-au făcut prin programe guvernamentale, cum a fost PNDL 2, PNDL 1 sau „Anghel Saligny” sau prin fonduri europene. În momentul de faţă, avem în execuţie acei 106 kilometri de drum judeţean modernizat şi în acelaşi timp avem depuse proiecte pentru încă aproximativ 100 de kilometri de drum judeţean care va fi modernizat prin două proiecte pe care vrem să le facem prin fonduri europene. De asemenea, şi pe „Anghel Saligny” avem trei proiecte depuse, ele au fost aprobate, am semnat contractele de finanţare cu Guvernul României, în momentul de faţă unul dintre ele este în faza de licitaţie, două – aşteptăm ca documentaţia să fie ridicată în SEAP“, a declarat Marius Oprescu, citat de Agerpres. În judeţul Olt sunt 1.050 de kilometri de drum judeţean.

19 localităţi vor beneficia de investiţiile CJ

Prin fostul exerciţiu financiar al Programului Operaţional Regional, CJ Olt a atras, în total, 46,4 milioane de euro pentru modernizarea a două drumuri judeţene: DJ 546 Dăneasa – Slatina – Verguleasa şi DJ 642 Stoeneşti – Giuvărăşti. Odată cu modernizarea DJ546, un drum cu o lungime de 58,4 kilometri, lucrare finalizată ce a beneficiat de finanţare europeană de 28,4 milioane de euro, au fost rezolvate şi mai multe probleme legate de alunecările de teren.

Marius Oprescu

„Este un drum de care beneficiază 10 localităţi din judeţul nostru: Dăneasa, Drăgăneşti – Olt, Mărunţei, Coteana, Brebeni, Valea Mare, Slatina, Curtişoara, Teslui şi Verguleasa. Pe lângă modernizarea drumurilor, am rezolvat o mare problemă într-o zonă afectată de alunecări de teren. Pe sectorul de drum cuprins între satele Cherleştii Moşteni şi Schitu Deleni din comuna Teslui, în zona pădurii unde terenul este instabil din cauza izvoarelor subterane, care provoacă alunecări de teren, au fost tratate şi remediate definitiv şase alunecări de teren“, a adăugat Oprescu.
La cea de-a doua arteră rutieră modernizată cu finanţare europeană prin POR, Drumul Judeţean 642 Stoeneşti – Giuvărăşti, ce traversează nouă localităţi pe o distanţă de aproape 47 de kilometri, au fost finalizate până acum lucrările de asfaltare.

Reabilitarea drumurilor judeţene rămâne o prioritate

Preşedintele CJ Olt a menţionat că, prin actualul exerciţiu financiar al Programului Regional Sud-Vest Oltenia, au fost admise pentru finanţare alte două drumuri judeţene, DJ657 Recea – Valea Mare – Priseaca – Poboru – Spineni – DN67B şi DJ 679 Tufeni – Mihăești, valoarea totală a celor două proiecte fiind de 54 de milioane de euro. Totodată, prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, CJ Olt a reuşit să atragă peste 140 de milioane lei pentru reabilitarea a 42 de kilometri de drum judeţean.
Marius Oprescu a mai menţionat că din bugetul propriu al CJ Olt sunt în lucru un pod din beton armat în comuna Oporelu, refacerea unui drum judeţean în localitatea Bărăşti pe o porţiune de 120 de metri afectată de alunecări de teren, precum şi modernizarea unor segmente de drum judeţean între localităţile Fărcaşele şi Stoeneşti (aproximativ 1,5 kilometri) şi Brastavăţu şi Vădastra 83,7 kilometri).

Facebook Comments