Exodul tinerilor, o problemă existenţială pentru viitorul ţării

0

Un sondaj recent al IRES a scos la iveală un fenomen extrem de îngrijorător pentru România: aproape 70% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani iau în calcul să plece temporar sau definitiv în străinătate. Această tendinţă alarmantă atrage atenţia asupra unei serii de provocări pe care societatea românească trebuie să le abordeze cu seriozitate.
Motivaţiile din spatele acestei dorinţe crescânde de a emigra sunt variate, însă există câţiva factori principali care îi îndeamnă pe tineri să ia în considerare acest pas drastic. Unul dintre acestea este lipsa oportunităţilor de dezvoltare pe piaţa muncii din ţară. Mulţi tineri se confruntă cu dificultăţi în găsirea unui loc de muncă care să le ofere perspective reale de avansare şi realizare profesională. Calitatea educaţiei este, de asemenea, un motiv major de îngrijorare. Tinerii resimt adesea că sistemul educaţional românesc nu le oferă competenţele necesare pentru a face faţă cerinţelor pieţei muncii globale şi pentru a-şi atinge potenţialul maxim. Problemele financiare constituie, de asemenea, un factor important, iar salariile mici şi costurile ridicate ale traiului îi determină pe mulţi tineri să caute opţiuni mai promiţătoare în afara graniţelor ţării. Pe lângă aceste aspecte, îngrijorarea cu privire la consumul de droguri şi alcool în rândul tinerilor este un alt motiv pentru care mulţi consideră că emigrarea ar putea oferi un mediu mai sănătos şi mai sigur pentru ei şi pentru familiile lor.
Impactul pe termen lung al acestui fenomen ar putea fi devastator pentru România. Un procent atât de ridicat de tineri care îşi exprimă dorinţa de a părăsi ţara poate avea consecinţe grave asupra economiei, culturii şi societăţii în ansamblu. Pierderea unei părţi semnificative a forţei de muncă tinere şi talentate ar putea slăbi competitivitatea ţării pe plan internaţional şi ar putea împiedica dezvoltarea şi progresul în diverse domenii.
Contracararea acestei tendinţe şi convingerea tinerilor să rămână în România necesită un efort comun din partea tuturor instituţiilor statului român, care trebuie să găsească rapid soluţii pentru a îmbunătăţi oportunităţile de muncă, calitatea educaţiei, situaţia financiară şi să combată problemele legate de consumul de substanţe toxice. Investiţiile în programe şi politici menite să sprijine tinerii în dezvoltarea lor profesională şi personală ar putea fi cheia pentru a încuraja reţinerea acestora în ţară şi pentru a construi un viitor mai prosper pentru România, însă este clar că nu mai este timp de pierdut. Statul român trebuie să acţioneze acum, înainte de mai pierde încă o generaţie de români care-şi doresc un nivel de trai mai bun.      

Alin Stoica – deputat al Ligii Albanezilor din România

Facebook Comments