Orice persoană care locuieşte la bloc ştie că unde-s mulţi, la fel sunt şi problemele. De la cele minore, cum ar fi „tradiţionalele“ şlagăre interpretate duios cu bormaşina fix când ţi-e lumea mai dragă, şi până la cele mai costisitoare, cum sunt inundaţiile provocate de vecinul de sus, ori „găurile“ provocate în gestiune de anumiţi administratori, care ajung să fie achitate de proprietari. Într-o astfel de situaţie complicată s-au trezit, în luna ianuarie a acestui an, locuitorii blocului T3A din centrul Craiovei, care au aflat că trebuie să achite câteva mii de lei de apartament pe parcursul acestui an. Asta după ce, spun ei, preşedintele Asociaţiei de proprietari nr.2 Romul, Traian Veleanu, a hotărât să cumpere un lift nou.
De la modernizare…
Într-o adresă pe care au înaintat-o inclusiv primarului Olguţa Vasilescu, locatarii blocului spun că în data de 26 ianuarie au fost înştiinţaţi că trebuie să achite avansul pentru o „lucrare de modernizare a ascensorului“, care urma să fie executată de firma VICTAS SRL. Lucrările ar fi fost determinate de o adresă misterioasă pe care preşedintele asociaţiei a spus că ar fi primit-o din partea Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat cu trei luni înainte, modernizarea fiind necesară pentru reprimirea autorizaţiei de funcţionare. Ciudat este că, deşi au cerut să vadă adresa cu pricina, Traian Veleanu ar fi refuzat să le-o pună la dispoziţie. Totodată, locatarii i-au solicitat preşedintelui să ceară oferte de preţ de la mai multe firme, astfel încât să se obţină un preţ cât mai mic şi, implicit, efortul lor financiar să fie cât mai redus.
…direct la cumpărare
Doar că, la scurt timp, preşedintele Asociaţiei de proprietari, Traian Veleanu, le-a transmis locatarilor că a luat decizia de a semna un contract de modernizare cu firma VICTAS SRL Craiova. „La şedinţă, locatarii au propus ca să se efectueze la început lucrările obligatorii solicitate de către ISCIR pentru autorizare, iar ulterior să fie organizată o procedură legală de solicitare a ofertei pentru modernizarea ascensorului. Însă preşedintele asociaţiei nici nu a vrut să audă. Ba mai mult, a refuzat să ne dea explicaţii cu privire la modul în care a ajuns să semneze un contract cu firma VICTAS SRL. Nu a spus dacă a căutat şi alte firme, dacă a cerut şi alte oferte“, spun locatarii blocului T3A, care susţin că preşedintele asociaţiei a fost extrem de agresiv, folosind un limbaj total neadecvat.
Surpriza a venit în momentul în care, printr-o hârtie pusă la avizier, locatarii erau informaţi că trebuie să achite avansul pentru „înlocuirea completă a liftului“, reprezentând 40% din sumă: respectiv 1.512 lei pentru proprietarii apartamentelor cu 2 camere şi 2.284 de lei pentru proprietarii apartamentelor cu 4 camere. În total, vorbim despre o sumă de 98.560 de lei, bani care ar urma să fie plătiţi de către locatari, asta în condiţiile în care, susţin ei, nu există niciun proces-verbal cu semnături din care să reiasă că au fost de acord cu această decizie.â
Firma VICTAS, implicată într-un alt scandal
Surprinzător sau nu, firma aleasă de preşedintele Asociaţiei de proprietari nr.2 Romul, VICTAS SRL Craiova, nu este la primul scandal. La o simplă căutare pe internet descoperim că de numele firmei se leagă un caz mult mai grav, petrecut la Slatina nu mai departe de finalul anului trecut. Este vorba despre decesul unei femei în vârstă de 81 de ani, pacientă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, care a decedat după ce a rămas blocată timp de 30 de minute într-unul dintre lifturile unităţii sanitare. Presa locală spune că soarta femeii ar fi putut fi alta dacă ea ar fi ajuns la Secţia ATI în timp util. Conform publicaţiei on-line turnucustiri.ro, mentenanţa lifturilor de la Spitalul de Urgenţă Slatina ar fi fost asigurată chiar de către SC VICTAS SRL, însă niciunul nu ar fi avut afişaj cu informaţii privind verificările tehnice periodice efectuate, aşa după cum cere legea. Cazul este, în prezent, verificat de către poliţiştii din cadrul IPJ Olt.
Asociaţia nr. 2 Romul are o istorie „bogată“
De precizat este faptul că Asociaţia de proprietari nr.2 Romul are, la rândul său, o istorie destul de bogată. Măcar istoria, căci vistieria a fost mai mereu goală. O demonstrează din plin un comunicat al defunctei SC Termo Craiova SRL din anul 2017, care, în încercarea de a forţa asociaţiile cu datorii să treacă pe la casieria societăţii, a publicat o listă cu cei mai mari datornici, pe care-i ameninţa cu debranşarea. Printre acestea, pe un loc fruntaş, Asociaţia de proprietari nr.2 Romul, care datora nu mai puţin de 872.000 de lei. După cum se ştie, SC Termo Craiova SRL a falimentat după doar câţiva ani şi nu se ştie exact ce s-a mai întâmplat cu acele datorii. Cum, de altfel, nu se ştie exact nici ce s-a întâmplat cu banii pe care locatarii blocului T3A spun că i-au plătit de-a lungul anilor drept „fond de întreţinere“.