Olt: Investiţii majore în unităţile sanitare din Caracal şi Corabia

Domeniu vital, sănătatea primeşte o atenţie sporită în acest an în judeţul Olt, atât spitalul din Caracal cât şi cel din Corabia fiind vizate de investiţii de milioane de euro. Astfel, dacă la Spitalul Municipal Caracal va fi construită o clădire medicală pentru extinderea unităţii cu noi săli de operaţie şi ATI, investiţie care se ridică la 34 de milioane de euro, Spitalul Corabia va beneficia de o instalaţie nouă de producere şi distribuire a fluidelor medicale: oxigen, aer comprimat şi vacuum, dar şi de dotarea cu aparatură medicală de ultimă generaţie.

0
sursa foto: www.stirideolt.ro

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Caracal, proiectul a fost depus la Ministerul Sănătăţii şi finanţarea ar putea fi obţinută în următoarele trei luni. „Anul acesta, avem în evaluare proiecte de investiţii în valoare de 82 de milioane de euro. În cadrul acestor proiecte avem câteva extrem de importante pentru dezvoltarea ulterioară a oraşului şi în primul rând aş menţiona extinderea Spitalului Municipal Caracal. Vorbim de o investiţie destul de mare care cuprinde atât extinderea spitalului, cât şi dotarea lui şi vorbim de sălile de operaţie, de ATI, de morgă, Sterilizare şi de toate celelalte care vor fi puse în noul corp de clădire. Este un proiect făcut, depus deja la Ministerul Sănătăţii, finanţarea va fi prin Banca Europeană de Investiţii şi cred că în 2-3 luni de zile poate fi finanţabil, adică să semnăm acest contract“, se arată într-o postare de pe pagina de facebook a Primăriei Caracal. În noul corp de clădire ar urma să funcţioneze cinci săli de operaţie, o sală de ATI, cât şi Sterilizarea.

Un proiect finalizat, altul proaspăt semnat

Aşa cum spuneam, una dintre investiţiile majore de la Spitalul orăşenesc din Corabia vizează o instalaţie nouă de producere şi distribuire a fluidelor medicale, oxigen, aer comprimat şi vacuum, aceasta fiind realizată printr-o investiţie finanţată integral din fonduri europene de aproape 10 milioane lei. Potrivit administratorului public al oraşului, Daniel Albu, proiectul a fost finalizat recent, noua instalaţie, cu 127 de posturi finale de distribuţie dotate cu oxigenatoare şi aspiratoare de vacuum, pentru secţiile de spitalizare, CPU, ATI cât şi pentru blocul operator, fiind deja pusă în funcţiune.

„Proiectul privind instalaţia de producere şi distribuţie de fluide medicale (oxigen, aer comprimat, vacuum) a fost finalizat cu succes anul acesta şi deja noua instalaţie a salvat vieţi. Spitalul deserveşte 50.000 de locuitori şi anul trecut a avut un număr de peste 16.000 de pacienţi externaţi, dintre care 3.465 după internare continuă“, a spus Daniel Albu, citat de Agerpres. Valoarea totală a proiectului privind staţia de fluide medicale a fost de 9,8 milioane lei, finanţare în proporţie de 100% din Fondul European de Dezvoltare „REACT EU“. Prin această investiţie au fost instalate în spital şi sisteme de detectare, semnalizare şi alarmare în caz de incendii şi au fost modernizate şi extinse infrastructura electrică şi cea de ventilare şi tratare a aerului.Tot la unitatea sanitară din Corabia ar urma să ajungă aparatură şi echipamente medicale în valoare de peste 2,6 milioane lei, după ce autorităţile locale au semnat un contract de finanţare cu Ministerul Sănătăţii. Astfel, vor fi achiziţionate pentru spitalul din localitate următoarele echipamente: aparat anestezie; monitor funcţii vitale; videocolposcop; aparat de ventilaţie mecanică ATI; targă transport pacienţi; defibrilator cu pacemaker; EKG 12 canale; sistem de încălzit sânge şi soluţii perfuzabile; lampă chirurgicală de tavan cu două braţe; masă chirurgicală cu accesorii ortopedie; turn complet laparoscopie 4K: electrocauter; set motor DRILL; trusă instrumentar chiuretaj uterin; trusă asistenţă la naştere; masa Mayo hidraulică; lampă led portabilă pentru mici intervenţii; lampă dezinfecţie UV-C; aparat pentru vizualizarea venelor; lampă frontală cu LED.

Spitalul Corabia are o secţie de medicină internă cu trei compartimente, secţie de pediatrie, compartimente de ATI, chirurgie, psihiatrie şi obstetrică ginecologie, laboratoare de analize, imagistică şi radiologie, de explorări funcţionale şi de recuperare, precum şi 16 cabinete medicale în ambulatoriul de specialitate integrat al unităţii.

Facebook Comments