Euro s-a întors la 4,97 lei

Mulţi economişti au atras atenţia asupra faptului că stabilitatea leului, principalul instrument folosit de BNR în lupta cu inflaţia, alături de nivelul dobânzii de referinţă, nu are în spate fundamente economice consistente, având în vedere uriaşele deficite de cont curent şi bugetar.

0

Acest rezultat este pus, în continuare, pe seama banilor trimişi în ţară de românii care muncesc în străinătate, dar şi pe apetitul străinilor pentru titlurile de stat locale. Ei le achiziţionează atraşi de dobânzile ridicate şi de siguranţa răscumpărării. La sfârşitul anului trecut, aceştia deţineau peste 26% din totalul portofoliului de datorie publică, faţă de 19,3% la finalul lui 2022.
Cursul euro a crescut de la 4,9665 lei, minimul ultimelor patru luni şi jumătate, la 4,9715 lei, la începutul acestei săptămâni, când tranzacţiile s-au rezumat la culoarul 4,971 – 4,972 lei. Piaţa monetară a dat semne de viaţă în ultimele două şedinţe, după circa o lună în care BNR a anunţat de mai multe ori faptul că nu s-au realizat tranzacţii şi nu poate stabili valori pentru indicii ROBOR. Luni, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a revenit de la 6,07 la 6,08%. Indicele la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la valoarea stabilită vineri de 6,10%, iar cel la 12 luni la 6,11%.
Următoarea şedinţă de politică monetară a BNR se va desfăşura în data de 4 aprilie. Analiştii nu anticipează o decizie de reducere a ratei de referinţă până la jumătatea anului, atâta vreme cât inflaţia se menţine la cote ridicate, influenţată de politica fiscală a PSDNL. Trezoreria Statului profită de excedentul de lei din piaţă şi poate să se împrumute peste valorile programate la licitaţiile de titluri de stat. La începutul acestei săptămâni, Finanţele au atras 807 milioane lei, faţă de o valoare programată de 500 milioane lei, cu scadenţa în aprilie 2031 la un randament mediu anual de 6,58%.
Marţi şi miercuri se va desfăşura şedinţa de politică monetară a Rezervei Federale americane, motiv de uşoară apreciere a euro la 1,0880 – 1,0907 dolari, ceea ce a coborât marginal media monedei americane de la 4,5645 la 4,5614 lei. Declaraţiile oficiale de la finalul şedinţei ar putea clarifica parcursul pe care şi l-a propus Fed pentru a încetini inflaţia şi a ajuta economia SUA. Analiştii prognozează o schimbare a politicii Fed. De la trei reduceri de 0,25 puncte procentuale, proces care ar fi urmat să înceapă în iunie sau iulie, acum economiştii văd un prim pas făcut în iulie, urmat de încă unul până la sfârşitul anului. O astfel de politică monetară face dolarul mult mai atractiv pentru investitori, iar acesta ar urma să se aprecieze faţă de euro.
Investiţiile în criptomonede rămân unele riscante, aşa cum o arată evoluţia bitcoin. După ce a atins lunea trecută un vârf de 73.797 dolari, sub impulsul entuziasmului indus de posibilitatea investirii în bitcoin prin intermediul ETF-urilor, care au fost lansate în ianuarie în Statele Unite, ceea ce a ridicat cererea, moneda digitală a alunecat la începutul acestei săptămâni la 66.839 – 68.889 dolari. Ethereum a urcat până la 4.093 dolari, după care a scăzut până la 3.417 dolari.

Facebook Comments