„În contextul unui efort continuu de a proteja sănătatea minorilor şi de a combate efectele nocive ale consumului de tutun, în toate formele sale, legislativul român propune extinderea restricţiilor asupra accesului tinerilor la produsele din tutun. Noua legislaţie vizează o serie de măsuri drastice, care sunt menite să restrângă nu doar accesul la tutunul tradiţional, ci şi la ţigaretele electronice şi la noile gadgeturi pentru încălzirea tutunului. Expunerea copiilor şi adolescenţilor la produsele de tutun reprezintă o problemă de sănătate publică ce a generat de-a lungul anilor numeroase dezbateri şi iniţiative legislative. În această nouă ofensivă împotriva fumatului, legea propusă, care modifică şi completează legislaţia existentă, este un răspuns la necesitatea stringentă de a reduce tentaţiile şi riscurile asociate acestui viciu periculos pentru cea mai vulnerabilă categorie de populaţie: minorii”, potrivit parlamentarului liberal.
Şcolile vor include în regulamentele interne măsuri corective pentru elevii care nu respectă aceste noi prevederi
Acesta a precizat că nu doar vânzarea, ci şi deţinerea şi utilizarea acestor produse în incinta instituţiilor de învăţământ vor fi sub semnul interdicţiei: „Modificările includ interzicerea comercializării prin automate a produselor ce conţin nicotină şi interdicţia de vânzare a acestora către persoanele sub 18 ani. În vâltoarea schimbărilor, ţigaretele electronice şi dispozitivele pentru încălzirea tutunului, care câştigaseră teren în rândul tinerilor sub pretextul că sunt alternative „mai sigure”, se află acum sub lupa legii. Acestea nu vor mai putea fi comercializate către minori, o măsură care vine în întâmpinarea preocupărilor comunităţii medicale legate de riscurile pe care le prezintă «vaping-ul» pentru sănătate.
Nu doar vânzarea, ci şi deţinerea şi utilizarea acestor produse în incinta instituţiilor de învăţământ vor fi sub semnul interdicţiei, cu şcolile având obligaţia de a include în regulamentele interne măsuri corective pentru elevii care nu respectă aceste noi prevederi. Educaţia joacă un rol important în acest demers legislativ, instituţiile de învăţământ fiind chemate să activeze nu doar ca entităţi de control, ci şi ca mediatori şi educatori în prevenirea acestui comportament nociv”, a mai precizat Cazan. „Mai mult, iniţiativa legislativă îşi propune să alinieze legislaţia naţională la cea europeană, prin preluarea unor definiţii care au fost omise la transpunerea anterioară a legislaţiei UE. Este vorba despre definiţiile precise ale ţigaretei electronice şi a flaconului de reumplere, aşa cum sunt stipulate în Directiva 2014/40/UE. Acest pas asigură o coerenţă şi o claritate legală, eliminând ambiguităţile şi oferind un cadru legislativ consolidat.
Astfel, Proiectul de Lege nr. 765/2023 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul produselor din tutun a primit undă verde din partea Comisiei juridice şi îşi poate continua parcursul legislativ pentru a fi adoptat”, conform deputatului Laurenţiu Cazan.