Faraonicul proiect taman ce-a fost lansat pe piaţă de edili sub forma unei licitaţii postate în sistemul electronic de achiziţii publice. Demarată luna trecută, procedura ar putea fi finalizată cel mai devreme în luna martie, când sunt programate depunerea, respectiv deschiderea ofertelor. Documentaţia de atribuire în ce priveşte Executarea lucrărilor pentru „Creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe din Municipiul Craiova” a fost publicată de edili în 19 ianuarie şi modificată, în urma avizului ANAP, pe 15 februarie.
2,3 miliarde lei în patru ani
Potrivit anunţului postat în sistemul electronic de achiziţii publice, este vorba despre un acord-cadru pe patru ani a cărui valoare este cuprinsă între 151 de milioane şi 2,3 miliarde de lei, de aproape două ori mai mult decât bugetul anual al municipiului Craiova. „Municipiul Craiova intenţionează să încheie un acord-cadru, având ca obiect Executarea lucrărilor pentru «Creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe din Municipiul Craiova», conform cerinţelor caietului de sarcini nr. 177800/23.05.2023. Realizarea lucrărilor de reabilitare termică are drept scop creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, respectiv reducerea consumurilor energetice pentru încălzirea apartamentelor, în condiţiile asigurării menţinerii climatului termic interior precum ameliorarea aspectului urbanistic al localităţilor. Reducerea consumului de energie pentru încălzirea blocurilor de locuinţe are ca efecte reducerea costurilor de întreţinere cu încălzirea, diminuarea efectelor schimbărilor climatice, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, creşterea independenţei energetice, prin reducerea consumului de combustibil utilizat la prepararea agentului termic pentru încălzire, precum şi ameliorarea aspectului urbanistic al localităţilor. Lucrările de execuţie care fac obiectul acordului-cadru sunt detaliate în cuprinsul caietului de sarcini nr. 177800/23.05.2023”, se arată în documentaţia de atribuire.
Craiova, „spartă” în două loturi
Potrivit datelor publicate de edili, acordul-cadru va exclude blocurile de locuinţe care deja au fost cuprinse în proiecte de reabilitare pentru care municipalitatea craioveană a obţinut finanţare. „Nu fac obiectul acordului-cadru lucrările de execuţie pentru proiectele de renovare energetică a clădirilor rezidenţiale din municipiul Craiova pentru care autoritatea contractantă a încheiat contracte de finanţare prin PNRR, necesitatea fiind astfel cunoscută la momentul iniţierii prezentei proceduri de atribuire”, se arată în documentaţia de atribuire. Mega-contractul scos la mezat de edilii craioveni este împărţit în numai două loturi, la modul strict geografic, cele două hălci de contract fiind separate pe harta municipiului reşedinţă de judeţ în Nord şi Sud, după modul în care se raportează şi axa formată din bulevardele Calea Bucureşti şi Severinului. Craiovenii, împărţiţi astfel pe modelul legendarilor amărăşteni, îşi vor împărţi frăţeşte acordul-cadru, valoarea fiecăruia dintre loturi urmând a varia între 75.769.560,78 şi 1.152.794.240,85 lei.
Garanţie de maximum 5 ani la reabilitarea termică
După cum indică şi sumele puse în joc, acordul-cadru pus la bătaie de Primăria Craiova nu este chiar pentru oricine. De altfel, una dintre condiţiile puse potenţialilor ofertanţi pentru participarea la licitaţe este o valoare medie a cifrei de afaceri de minimum 97 de milioane de lei pentru ultimii trei ani. În ceea ce priveşte criteriile de departajare a ofertelor, trebuie spus că preţul oferit are o pondere de 75 la sută din punctaj, în vreme ce 10 procente sunt alocate pentru calitate, mai precis pentru „demonstrarea unei metodologii corespunzătoare pentru obţinerea asigurării că lucrările sunt realizate la parametrii calitativi solicitaţi (Planul de management al calităţii lucrărilor executate)”. Restul de 15 la sută sunt acordate în funcţie de perioada de garanţie suplimentară a lucrărilor, peste cei trei ani solicitaţi pentru valabilitatea ofertei. „Numărul minim de luni pentru perioada de gar. extinsă care va fi punctat este de 1 lună, suplimentar perioadei de garanţie obligatorie, iar numărul maxim este de 24 luni, suplimentar per. de gar. obligatorie. Orice ofertă cu un nr. de luni de gar. extinsă mai mare de 24 luni, suplimentar per. de gar. obligatorie nu va fi punctată suplimentar. (…) Conform caietului de sarcini, garanţia lucrărilor este de minim 3 ani (36 de luni) de la data recepţionării”, se arată în documentaţia de atribuire.