Execuţie de manual la reabilitarea primăriei: 70 la sută în trei ani şi 30 la sută în 30 de zile
Probleme cu procentele Olguţei Vasilescu

Până să devină zonă pietonală, cum promit edilii, curtea Primăriei Craiova dă semne din ce în ce mai convingătoare de zonă crepusculară, în care timpul iese din tiparele obişnuite. Cel puţin asta se întâmplă cu termenul de finalizare a lucrărilor de reabilitare a primăriei, care se schimbă în sistem minut cu minut.

0

Suspansul se prelungeşte în privinţa reabilitării sediului central al Primăriei Craiova. Clădirea monument istoric de pe strada A.I. Cuza nr. 7, intrată în reabilitare în urmă cu trei ani, va fi golită de muncitori şi redată funcţionarilor din subordinea Liei Olguţa Vasilescu. Cel mai probabil în acest an, dar nu cereţi o dată sigură, că nu mai bagă nimeni mâna în foc. Iată de ce. Teoretic, lucrările de reabilitare ar fi trebuit să fie finalizate la sfârşitul lunii trecute. Cel puţin asta era valabil pentru craiovenii deprinşi cu tainele cititului, care lecturau panoul postat pe şantierul din curtea primăriei: data începerii lucrărilor – 01.02. 2021; data finalizării lucrărilor – 31.01.2024.

Numai că n-a fost să fie. Pe 1 februarie, municipalitatea a sărbătorit ipotetica finalizare a lucrărilor prin tăcere. La numai o zi distanţă însă, a intervenit primarul însuşi, cu veşti bune despre mersul lucrurilor. Lia Olguţa Vasilescu a postat pe reţelele de socializare o serie de imagini cu lucrările din incinta primăriei, anunţând că mai bine de două treimi din lucrare e gata. „Lucrările de reabilitare a sediului central al Primăriei Craiova sunt gata în proporţie de 70%. Se lucrează la restaurarea mozaicului roman, a picturilor murale de pe tavane, scafe, bolţi şi arce. În perioada imediat următoare se vor monta candelabrele, care au fost restaurate în altă locaţie, cât şi balustradele de la etaj şi scări. Etajul este aproape finalizat, fiind montat parchetul, lambriul, instalaţiile termice, sanitare, electrice şi de curenţi slabi, urmând să fie echipate şi uşile cu vitraliile restaurate în ateliere ale specialiştilor”, a precizat edilul şef.

Primăria Craiova: Suntem în grafic!

Primarul Craiovei nu a dat detalii despre data finalizării lucrărilor, motiv pentru care ne-am adresat subordonaţilor acesteia pentru detalii, furnizând şi o imagine cu panoul mincinos de pe şantierul de pe A.I. Cuza. Răspunsul: „Suntem în grafic. E probabil vorba despre o greşeală cu acel panou. De altfel, acesta este în curs de înlocuire, dacă nu cumva a fost deja înlocuit”. O scurtă vizită la faţa locului ne-a lămurit. Panoul nu a fost înlocuit, ci modificat, pe ici – pe colo, în punctele esenţiale, respectiv la data începerii şi a finalizării lucrărilor. Operaţiune lesne de îndeplinit cu o imprimantă, un pic de aracet şi mai puţin de o foaie A 4.

Termenul de finalizare a lucrărilor prezent acum pe panou este 9 martie 2024. Autorul anonim a modificat retroactiv, la pachet, şi data începerii lucrărilor, care a devenit în noua formulă 9 martie 2021.
Noua dată de finalizare a lucrărilor naşte însă o nouă dilemă, una legată de această dată de capacităţile supraumane ale constructorilor care au în grijă reabilitarea primăriei. Dacă au trudit 3 ani de zile pentru a realiza 70 la sută din lucrare, potrivit primarului, iar conform noii variante de pe panou vor finaliza restul de 30 la sută în aproximativ 30 de zile, ori s-au înmulţit subit, ori i-a prins o stranie hărnicie.

Curtea primăriei, zonă pietonală

Una dintre posibilele explicaţii pentru variaţia termenelor de finalizare la sediul municipal ar fi că edilii au mai modificat, pe ici – pe colo proiectul. Una dintre schimbări pare a avea ca obiect fix curtea interioară a primăriei, care va fi transformată în zonă pietonală, după cum prevestea, tot într-o postare pe reţelele de socializare, Lia Olguţa Vasilescu. „De pe una dintre clădirile Primăriei Craiova, aflată în plin proces de reabilitare, a fost demontată schela, astfel încât poate fi dezvăluită publicului. Sperăm, cât de curând, să putem face acelaşi lucru şi pentru sediul central, pentru care tot astăzi am obţinut aviz de la Comisia Regională de Monumente ca să amenajăm curtea, care va fi transformată în zonă de promenadă. Cele două corpuri, monument istoric clasa A, sunt reabilitate cu fonduri de la bugetul local”, arăta edilul şef într-o postare din toamna trecută. La această oră, pietonalul e tot rezervaţie de şenilate.

Facebook Comments