Instituţia condusă de Constantin Ghencioiu a decontat lucrări neefectuate ori supraevaluate firmei care lucrează la reţeaua de canalizare din localitate
Plăţi nelegale de peste 1,4 milioane de lei la Primăria Mârşani

Plăţi nelegale în sumă de 1.141.452 de lei. Asta a descoperit o echipă de audit a Curţii de Conturi Dolj în urma unei verificări efectuate la finalul anului trecut la Primăria Mârşani, care derulează un proiect pentru realizarea unei reţele de canalizare în localitate. Raportul întocmit în luna decembrie 2023 arată cum instituţia condusă de Constantin Ghencioiu a decontat lucrări neefectuate ori costuri cu utilajele mult supraevaluate firmei Bugaru Trans SRL, societate devenită celebră după ce jurnaliştii de la Recorder au prezentat un material care viza un contract de lucrări similar derulat cu Primăria Pieleşti.

0

Situată la aproximativ 50 de kilometri de Craiova, în partea de Sud a judeţului, comuna Mârşani avea toate ingredientele pentru a fi, astăzi, una dintre localităţile importante ale judeţului. Destinul a făcut însă ca, în anul 2004, primar să ajungă Constantin Ghencioiu (PSD), edil care poartă şi astăzi eşarfa tricoloră şi care, cel mai probabil, va lupta la alegerile locale din acest an pentru cel de-al şaselea mandat consecutiv. Asta fără a socoti cei 11 ani de dinainte de 1989 pe care i-a petrecut în acelaşi post. De numele său se leagă absolut toate scandalurile în care a fost implicată Primăria Mârşani şi care au vizat, aproape negreşit, puţinele proiecte de investiţii derulate în ultimele două decenii în localitate.

Una s-a licitat, alta s-a făcut

Ultimul exemplu este extrem de recent şi a fost scos la iveală de către o echipă de audit a Curţii de Conturi, care la finalul anului trecut a verificat mai multe documente referitoare la proiectul de „canalizare menajeră în sistem centralizat“, derulat în comuna Mârşani. Conform raportului cu numărul 4869/05.12.2023, angajaţii Curţii de Conturi au descoperit că instituţia condusă de Constantin Ghencioiu a efectuat numeroase plăţi nelegale către executantul lucrării – firma Bugaru Trans SRL. Vorbim despre sute de mii de euro achitaţi pentru unele lucrări care nici nu au fost executate, dar şi despre nişte costuri cu utilajele mult supraevaluate. Spre exemplu, spune echipa de audit, „executantul lucrării a facturat şi decontat cantitatea de 112.315 mp sprijiniri de maluri în cadrul articolului de deviz cod TSF08C1, în valoare de 270.999 lei. La solicitarea echipei de control, executantul lucrării a prezentat o fundamentare a sprijinirilor decontate în cadrul articolului de deviz TSF08C1 în care precizează că s-a folosit o altă tehnologie decât cea ofertată, respectiv un număr de şapte sisteme de sprijiniri aflate în patrimoniu (…). În consecinţă, executantul admite decontarea nejustificată a materialelor prevăzute iniţial (dulapi metalici şi spraituri metalice) în valoare totală de 130.734 de lei (…)“.
Aceasta nu a fost nicidecum singura neregulă descoperită, înlocuirea soluţiei tehnice de către executant fiind, după toate evidenţele, un mod de lucru mai degrabă decât o excepţie. Spre exemplu, se arată în raport, pentru realizarea celor două operaţii (foraj şi lărgire după carotaj), constructorul a decontat un număr de 13.100 de ore – pentru instalaţia folosită la forajul hidraulic şi 20.050 de ore – pentru instalaţia utilizată la lărgirea după carotaj. În fapt, în timpul misiunii de audit financiar, pe baza documentelor prezentate de autoritatea contractantă şi executant, s-a constatat că lucrările au fost realizate printr-o altă soluţie tehnică decât cea ofertată şi contractată, fără a fi întocmite documente în acest sens – dispoziţie de şantier, notă de renunţare şi notă de comandă suplimentară, procedură competitivă de atribuire, act adiţional la contractul de lucrări.

Încasări nejustificate de sute de mii de euro

Calculele făcute de echipa de audit arată că, doar în cazul consumurilor justificate de constructor pentru execuţia lucrărilor de foraj printr-o altă soluţie tehnică decât cea ofertată şi contractată, diferenţele se ridică la peste două sute de mii de euro. Mai exact, se arată în raportul Curţii de Conturi, „valoarea reală a consumurilor justificate de constructor (…) este de 2.947.594 de lei. Având în vedere suma decontată de constructor, de 3.923.428 de lei, rezultă o diferenţă încasată nejustificat de 975.834 de lei şi care, împreună cu recapitulaţia de deviz, respectiv contribuţia asiguratorie pentru muncă, cheltuieli indirecte, profit (3%) şi  TVA (19%) este în sumă de 1.252.240 de lei, urmare a decontării prin situaţii de plată a unor lucrări neexecutate în realitate“. 

Primarul Constantin Ghencioiu, imediat după semnarea unui contract prin programul „Anghel Saligny

O concluzie clară

În finalul raportului, echipa de audit a constatat plăţi nelegale în sumă de 1.414.452 de lei, reprezentând cheltuieli nejustificate la obiectivul de investiţii „Canalizare menajeră în sistem centralizat“, investiţie derulată prin PNDL II şi care se ridică la 29,2 milioane de lei. Din acest motiv, Curtea de Conturi v-a proceda la „extinderea verificării realităţii tuturor lucrărilor executate la acest obiectiv, stabilirea întinderii prejudiciu, înregistrarea în evidenţa contabilă, precum şi recuperarea împreună cu foloasele nerealizate, care se vor calcula până la data recuperării integrale“.

O firmă cu… „antecedente“

După cum am precizat încă de la început, executantul lucrării de canalizare de la Mârşani este nimeni alta decât SC Bugaru Trans SRL, o firmă abonată în ultimii ani la contracte de acest fel cu diverse primării din Oltenia, în special din judeţele Dolj şi Olt. Cel mai celebru contract care a avut în prim-plan firma deţinută de omul de afaceri Marian Bogdan Bugaru a vizat reţeaua de canalizare din comuna Pieleşti, de lângă Craiova, o afacere „urât mirositoare“ care a fost prezentată pe larg într-un reportaj al jurnaliştilor de la Recorder. Ca şi în cazul de la Mârşani, firma a fost acuzată că nu a respectat proiectul, schimbând fără drept instalaţiile şi echipamentele care ar fi trebuit montate. Însă, în ciuda scandalului mediatic care s-a creat după difuzarea materialului, situaţia de la Pieleşti nu s-a schimbat, locuitorii confruntându-se şi acum cu aceleaşi probleme cauzate de reţeaua de canalizare subdimensionată şi nefuncţională.

Facebook Comments