Casa Memorială „Amza Pellea”, inaugurată la Băileşti de ziua actorului

Administraţia judeţeană a stabilit data deschiderii punctului muzeal de la Băileşti al Muzeului Olteniei. Este vorba despre casa în care a crescut Amza Pellea, refăcută cu ajutorul financiar al administraţiei judeţene.

0

Preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, a anunţat data inaugurării de la Băileşti printr-o postare pe reţelele de socializare, în urma unei întâlniri cu fiica marelui actor, Oana Pellea, prezentă zilele acestea la Craiova. „Amza Pellea, cel mai mare actor român, va primi o parte din aprecierea noastră a tuturor, printr-un demers de punere în valoare a casei sale părinteşti de la Băileşti. Am primit astăzi, cu încântare, vizita Oanei Pellea, fiica marelui actor, la Consiliul Judeţean Dolj. Împreună, am stabilit ziua în care vom inaugura Casa memorială „Amza Pellea”, ca punct muzeal aflat în subordinea Muzeului Olteniei. Pe 7 aprilie, chiar de ziua naşterii lui Amza Pellea, îl vom comemora printr-un eveniment inaugural care va avea loc la Băileşti, în prezenţa actriţei Oana Pellea şi a altor personalităţi marcante din lumea teatrului şi filmului românesc. În ultimele luni, ca urmare a preluării casei de la Băileşti în administrarea Muzeului Olteniei, au avut loc lucrări de reabilitare a clădirii, care au presupus recuperarea arhitecturii exterioare şi amenajarea interiorului. În această perioadă, specialiştii muzeografi lucrează la conceptul de expunere, ce va include atât o expoziţie digitală, cât şi prezentarea unor obiecte personale ce au aparţinut marelui actor”, precizează preşedintele Consiliului Judeţean.

Cosmin Vasile și Oana Pellea

Casa lui Nea Mărin, refăcută de CJ Dolj

Printre obiectele care vor fi prezentate publicului la Băileşti se va afla şi manuscrisul ultimului scheci televizat al marelui actor, prezentat la revelionul 1982, după cum a mărturisit Oana Pellea. „Astăzi se împlinesc 45 de ani de la premiera filmului «Nea Mărin Miliardar». Eram toţi trei impreună… Astăzi sunt la Craiova, oraşul unde s-a născut mama, joc diseară în Teatrul unde ai fost director…şi ţin în braţe manuscrisul cu textul ultimului Nea Marin  Revelion 1982, pe care îl donez Casei Memoriale Amza Pellea”, a dezvăluit, într-o postare pe Facebook, Oana Pellea.

Autorităţile judeţene au început în urmă cu aproape un an demersurile pentru amenajarea casei memoriale, după mai multe runde de discuţii cu moştenitoarea marelui actor. În cele din urmă, în data de 6 iunie 2023, Muzeul Olteniei Craiova a încheiat un contract de împrumut (contract de comodat) cu  Oana Pellea, prin care Casa Memorială „Amza Pellea” din Băileşti trecea în patrimoniul instituţiei muzeale craiovene pe o perioadă de 50 de ani, cu scopul amenajării şi funcţionării permanente a unui punct muzeal a cărui activitate să fie dedicată păstrării şi promovării memoriei marelui actor. Ulterior, prin hotărâre de consiliu judeţean, autorităţile au modificat şi organigrama muzeului, prevăzând un număr de trei posturi dedicate noului punct muzeal, printre care şi unul de curator. Administraţia judeţeană a investit peste 500.000 de lei în lucrările de refacere şi amenajare a casei memoriale de la Băileşti, fondurile venind prin intermediul Muzeului Olteniei din Craiova.

Facebook Comments