Cum aplică PNL Vâlcea Operaţiunea „La impuse”, care îi obligă pe liderii de filiale să candideze local

Decizia Biroului Politic Naţional (BPN) al PNL care îi obligă pe preşedinţii filialelor judeţene să candideze la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean sau la funcţia de primar al municipiului reşedinţă de judeţ, nu este general valabilă, susţine deputatul liberal de Vâlcea, Laurenţiu Cazan, prezent la şedinţa la care a fost stabilită această măsură.

0

Deputatul Laurenţiu Cazan, secretar general al PNL Vâlcea, spune că formula „în funcţie de situaţie” inserată la articolul 1din Decizia nr. 6 din 31 ianuarie 2024 a Biroului Politic Naţional a PNL, vizează specificul local. Şi că, ţinând cont de acesta, deputatul Cristian Buican, preşedintele PNL Vâlcea, nu este obligat să candideze. „Decizia BPN cuprinde menţiunea «în funcţie de situaţie», aceasta referindu-se la specificul local. Spre exemplu, la Constanţa, PNL are atât primar în funcţie, cât şi preşedinte al Consiliului Judeţean, care vor şi candida, iar liderul Organizaţiei PNL este deputat. Iată un exemplu în care nu se poate aplica decizia în discuţie”, afirmă Cazan.

Laurențiu Cazan

Măsura este discutabilă în judeţele în care deja candidaţii au fost stabiliţi, spune deputatul liberal. Astfel, la Vâlcea, candidatul pentru funcţia de primar al municipiului Râmnicu Vâlcea este Virgil Pîrvulescu, iar pentru preşedinţia CJ Vâlcea există deja o competiţie internă în derulare cu trei candidaţi: Aurel Simion, Grig Chiroiu şi Victor Popescu. „Dată fiind această situaţie, Cristian Buican nu este obligat să candideze nici la primărie şi nici la CJ Vâlcea”, potrivit lui Laurenţiu Cazan.

Decizia nr. 6 din 31 ianuarie 2024 a Biroului Politic Naţional al PNL

Art. 1 Preşedintele filialei judeţene a PNL va candida la alegerile locale din anul 2024 la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean sau la funcţia de primar al municipiului reşedinţă de judeţ, în funcţie de situaţie.
Art. 2 Candidaţii la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean sau la funcţia de primar al municipiului reşedinţă de judeţ, care vor obţine un scor politic sub scorul filialei judeţene/municipale, nu vor mai avea sprijinul partidului pentru o eventuală candidatură la alegerile parlamentare.
Art. 3 Conducerile filialelor judeţene care se vor clasa pe ultimele 10 locuri în clasamentul rezultatelor la alegerile europarlamentare din 2024 (media dintre procent şi numărul de voturi) vor fi dizolvate. În stabilirea clasamentului se va ţine cont de ponderea populaţiei maghiare.”

Operaţiunea „La impuse”are precedent

Cristian Buican

Obligativitatea asumării candidaturilor la nivel local de către preşedinţii de filiale nu este nouă. La alegerile din anul 2020, măsura a fost aplicată întocmai iar cei vizaţi au candidat „la impuse”, aşa cum obişnuieşte să spună deputatul Buican. Acesta a pierdut competiţia pentru preşedinţia CJ Vâlcea atât în 2020, cât şi în 2016, în faţa social-democratului Constantin Rădulescu. Dar s-a clasat peste scorul partidului. Numai că înfrângerea, fie şi onorabilă, tot înfrângere se numeşte.
Despre conflictele interne din PNL Vâlcea, care ar putea afecta grav rezultatul alegerilor din acest an, într-un articol viitor.

Facebook Comments