La Oficiul Poştal Ostroveni 5 din Râmnicu Vâlcea, care deserveşte cartierele Ostroveni, Sud, Petrişor şi Morilor, există doar două ghişee (din totalul de trei), care sunt dotate cu mijloacele tehnice necesare acestor carduri. Cozile sunt imense, lucrătoarele fac eforturi supraomeneşti să reziste. Iar cardurile de energie sunt doar o parte a activităţii lor, remunerată până de curând cu salariul minim pe economie. Uneori se leşină la rând, se leşină şi la ghişeu, este chemată ambulanţa.
„Stau de cinci ore la coadă”
Sistemul este greoi, deşi „beneficiarilor” li s-a dat posibilitatea să plătească facturile cu banii disponibili pe cardurile de energie în trei variante: direct la poştaş, la orice oficiu poştal sau online, prin intermediul aplicaţiei informatice a Companiei Naţionale Poşta Română. Dar pe teren nu există logistica necesară, iar categoria de populaţie căreia îi sunt destinate aceste carduri nu agreează sistemul online. Prin urmare, omenii dau năvală la ghişee. „Stau de cinci ore la coadă. Am rugat o vecină să îmi aducă nişte apă şi un scăunel. Aici e cald, înghesuială şi ne sufocăm. Fetele de la ghişeu nu fac faţă, le înţeleg şi pe ele. Şefii cei mari care le-au dat pe cap corvoada asta le batjocoresc şi ne batjocoresc şi pe noi”, spune Maria C., pensionară.
Demisia!
Cozi sunt şi la celelalte oficii poştale, însă ceva mai „omeneşti”. Oficiul Poştal din Ostroveni are nevoie de sprijin şi este de neînţeles cum Iuliana Monica Ceapă, director al Oficiului Judeţean Poşta Vâlcea, pare imună la această situaţie. Demisia, doamnă! Fiecare om care se iroseşte la astfel de cozi ar trebui onorat printr-o demisie! Într-o indolenţă specifică sistemului, nici măcar programul oficiilor poştale din Vâlcea nu este afişat corect pe paginile online.
Cine poate primi ajutoare pentru facturile la energie/ încălzirea locuinţei
Sprijinul pentru compensarea facturilor la energie, de1.400 lei, se acordă categoriilor de beneficiari eligibili pe baza listelor comunicate de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS). Cardurile sunt emise şi distribuite de Compania Naţională Poşta Română, instituţie care asigură şi furnizarea de informaţii către public privind emiterea, distribuirea şi utilizarea cardurilor de energie, inclusiv cu privire la sesizările formulate.
Pot beneficia de ajutoarele pentru facturile la energie/ încălzirea locuinţei următoarele categorii de persoane vulnerabile:
– pensionarii cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani şi cu venituri lunare mai mici sau egale cu 2.000 lei;
– pensionarii cu pensie de invaliditate, cu venituri lunare realizate mai mici sau egale cu 2.000 lei;
– persoanele (copii şi adulţi) încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri proprii lunare mai mici sau egale cu 2.000 lei;
– familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
– familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare.
Ajutoarele primite pe cardurile de energie pot fi utilizate pentru a achita facturi la energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, dar şi pentru orice alte materiale de încălzire ce pot fi utilizate la încălzirea locuinţelor. Guvernul a prelungit termenul de valabilitate a cardurilor de energie, astfel încât acestea vor putea fi alimentate cu bani până la 31 martie 2024.
Potrivit oficialilor, există 4 milioane de beneficiari ai cardului de energie, iar bugetul este de 5 miliarde de lei.