Depăşiri de plan la amenzi în Craiova
Din ciclul „Iancu Jianu – zapciul”: Poliţia locală craioveană ne-a amendat anul trecut cu peste 2 milioane de euro

Poliţia Locală Craiova raportează cu mândrie depăşiri de plan la sancţiunile aplicate craiovenilor. Aproximativ o zecime din populaţia municipiului reşedinţă de judeţ a avut prilejul să-şi vadă numele pe un proces-verbal întocmit de agenţii craioveni, dacă e să dăm crezare cifrelor raportate de conducerea instituţiei. În medie, în 2023, craiovenii au cotizat cu câte zece euro pe cap de locuitor la bugetul local sub formă de amenzi aplicate de poliţia locală. Vestea bună e că, dacă primăria găseşte vreo modalitate să tripleze valoarea sancţiunilor, poliţia locală trece pe profit.

0

În raportul de activitate pe 2023, mai-marii poliţiei locale craiovene se laudă cu cifre spectaculoase la capitolul sancţiuni aplicate craiovenilor. Acestea înregistrează un salt spectaculos, atât ca număr cât şi ca valoare a sancţiunilor băneşti faţă de anul precedent. Astfel, potrivit raportului prezentat consilierilor locali craioveni, „în cursul anului 2023 au fost constatate şi aplicate 20.527 de sancţiuni contravenţionale (15.842 – amenzi şi 4.685 – avertismente)”. Conform documentelor întocmite de reprezentanţii poliţiei locale craiovene, numărul sancţiunilor contravenţionale a crescut faţă de 2022 cu doar cinci la sută, dar a crescut în  cadrul acestora ponderea amenzilor în comparaţie cu avertismentele. Agenţii poliţiei locale au aplicat în 2023 cu peste 1.800 de amenzi mai mult ca în anul precedent, creşterea procentuală fiind de 13,25 la sută. Valoarea amenzilor a crescut încă şi mai vârtos, de la 9,8 milioane de lei în 2022 la 11,7 milioane de lei în 2023, o creştere procentuală de 19,6 la sută. „Valoarea totală a amenzilor aplicate în anul 2023 a fost de 11.787.197 lei. Puncte de penalizare aplicate la permisul de conducere – 19.853”, precizează raportul. Agenţii poliţiei locale au bifat la finele anului trecut amenzi totale de peste 2,3 milioane de euro, ceea ce, ţinând cont de populaţia oraşului, dă o medie de 10 euro amendă pe cap de locuitor.

O mână-două de oameni pe străzi

Trebuie spus că suma de 11,7 milioane de lei reprezintă cam o treime din valoarea efortului bugetar făcut de municipalitatea craioveană pentru menţinerea în funcţiune a poliţiei locale, sumele alocate anual acesteia fiind de aproximativ 32 de milioane de lei. Cheltuielile cu activitatea poliţiei locale au reprezentat mereu un punct fierbinte în dezbaterile din consiliul local craiovean, unii aleşii locali arătându-se mereu nemulţumiţi de balanţa cost/beneficiu. Şi la acest capitol putem raporta progrese, căci, iată, agenţii care veghează somnul craiovenilor pot fi număraţi pe degetele nu de la una, ci de la două mâini. „În perioada iunie – septembrie, în intervalul orar 22.00 – 05.00, două echipaje de intervenţie, formate din 6-8 poliţişti locali cu atribuţii de ordine publică, au desfăşurat misiuni în toate cartierele, atât pe marile bulevarde, cât şi pe aleile dintre blocuri, pentru menţinerea liniştii publice (locuri de joacă, foişoarele amenajate de Primăria Craiova, zonele imediate şi părculeţele din jurul blocurilor de locuinţe etc.)”, se arată în raport.

Poliţia locală, de pândă la gunoi

Revenind la amenzile aplicate de agenţii poliţiei locale, trebuie spus că un mare număr dintre acestea sunt rezultat al acţiunilor de păstrare a curăţeniei, de la sancţionarea aruncării de deşeuri şi moloz pe domeniul public la monitorizarea craiovenilor cu animale de companie: „Prin acţiuni specifice (pânde), poliţiştii locali au depistat şi identificat persoane ce depozitau necontrolat deşeuri menajere provenite din gunoaie, molozuri şi material de construcţii pe domeniul public al municipiului Craiova, fiind aplicate 392 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.292.500 lei – potrivit HCL nr. 107/2021 şi OUG nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor. De asemenea, s-a acţionat pentru depistarea persoanelor ce se ocupă cu arderile de deşeuri rezultate din dezmembrări auto, fiind aplicate 52 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 57.500 lei. S-a avut în vedere, prin organizarea de acţiuni punctuale, respectarea H.C.L. nr. 107/2021 pentru gospodărirea municipiului Craiova, cu privire la menţinerea curăţeniei pe domeniul public (fiind aplicate 308 sancţiuni, în valoare de 245.500 lei) şi la îndeplinirea obligaţiilor legale de către posesorii de animale de companie, de a deţine materiale de curăţenie şi de a curăţa dejecţiile provenite de la animale (fiind aplicate 173 sancţiuni, în valoare de 87.000 lei). Alte câteva sute de craioveni au fost amendaţi anul trecut, potrivit raportului poliţiei locale, pentru că nu au luat măsuri de combatere a ambroziei sau pur şi simplu pentru că nu au îngrijit vegetaţia de pe terenurile proprii.

Mii de maşini ridicate din Craiova

Grosul contravenienţilor taxaţi de poliţia locală îl reprezintă şoferii care parchează în Craiova, fie că parchează în parcările cu plată, fie aiurea. Peste 3.000 au fost sancţionaţi în parcările cu plată. „Poliţiştii locali cu atribuţii de circulaţie au efectuat pe tabletele terminale puse la dispoziţie de operator peste 9.000 verificări, fiind depistate 3.198 de autovehicule ce nu aveau achitată taxa de parcare necesară staţionării/parcării pe raza municipiului Craiova, fapt pentru care au fost aplicate măsurile legale împotriva proprietarilor/utilizatorilor vehiculelor respective”, se arată în raport. Un număr aproape dublu de sancţiuni au vizat parcarea în alte zone decât cele special destinate şi taxate de primărie, aproape 6.000 de vehicule fiind ridicate, anul trecut, de poliţia locală. „În anul 2023, având în vedere reglementarea cadrului legal în ceea ce priveşte aplicarea măsurii tehnico-administrative de ridicare a vehiculelor staţionate neregulamentar, poliţiştii locali au dispus măsura de ridicare pentru 5.782 vehicule ce au încălcat prevederile legale în materie, măsură ce a fost pusă în aplicare de către angajaţii S.C. RAT Craiova – operator desemnat de către Consiliul Local”, se arată în raportul prezentat consiliului local.

Agenţii poliţiei locale, hrăniţi de primărie o dată la două zile

În altă ordine de idei, în ciuda entuziasmului amenzilor raportate de agenţii locali, municipalitatea pare decisă să menţină o poliţie locală cât mai suplă. Din toate punctele de vedere. În primul rând, organigrama a fost curăţată, pe ultima sută de metri a anului trecut, de aproximatuv 10 la sută din posturi, scăzând de la 313 posturi la 282. În plus, edilii au menţinut şi pentru anul în curs soluţia de plată a normei de hrană pentru agenţii poliţiei locale pentru numai şase luni din cele 12 calendaristice. „Având în vedere prevederile art. LVIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului României nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, cotele defalcate din impozitul pe venit repartizate municipiului Craiova pentru anul 2024 sunt diminuate faţă de anul 2023 cu 58,5 mil. lei, astfel că se impune reducerea cheltuielilor prevăzute la secţiunea de funcţionare. În aceste condiţii, în proiectul de buget al municipiului Craiova pe anul 2024, sumele repartizate Poliţiei Locale a Municipiului Craiova cuprind suma de 2.255 mii lei, sumă care asigură plata normei de hrană pentru personalul acestei instituţii pentru o perioadă de şase luni din anul calendaristic”, precizează proiectul adoptat la ultima şedinţă a consiliului local.

Facebook Comments