miercuri, martie 26, 2025

CJ Dolj pune la bătaie 100.000 de euro pentru un nou pod peste Jiu

Banii sunt destinaţi pentru parcurgerea primului pas, respectiv obţinerea studiului de fezabilitate. Noul pod ar trebui să-l înlocuiască pe cel care îşi face veacul la Breasta încă de pe vremea lui Carol I. Actuala structură care asigură traversarea râului a depăşit de mult durata de viaţă estimată la inaugurare şi, chiar cu consolidări şi reabilitări, nu mai face faţă mai mult de un deceniu şi jumătate.

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Administraţia judeţeană a lansat recent procedura de achiziţie publică pentru documentaţia necesară demarării proiectului. Anunţul postat în sistemul elecronic de achiziţii publice precizează că „se solicită elaborarea următoarelor faze de proiectare ale documentaţiei tehnico-economice pentru obiectivul de investiţii «Construire pod nou peste râul Jiu pe drumul judeţean DJ 606 – Km 7+052», atât pe suport de hârtie cât şi pe suport electronic în format editabil (word, dwg.) şi PDF (scanat cu semnături): 1. Studii teren (Studiu geotehnic, Studiu topografic); 2. Documentaţie pentru obţinere Certificat Urbanism Desfiinţare şi Construire; 3. Documentaţii pentru obţinere avize, acorduri şi studii solicitate prin certificatul de urbanism sau, după caz, de alte structuri avizatoare, inclusiv Studiu de impact asupra mediului (daca este cazul); taxele aferente avizelor se suportă de către beneficiar; 4. Studiu de Fezabilitate; 5. Verificarea documentaţiei tehnice de către verificatori de proiect atestaţi pe domenii/ subdomenii de construcţii”.

Pod pentru următoarea sută de ani

Potrivit documentaţiei întocmite de angajaţii CJ Dolj, în urma efectuării expertizei tehnice la vechiul pod existent s-au constatat „coroziuni generalizate pe suprafeţe extinse ale elementelor structurale metalice, degradări accentuate ale pilelor şi culeelor”, care pun în pericol siguranţa circulaţiei pe pod. „Având în vedere recomandările expertizei şi faptul că executarea lucrărilor de consolidare ar conduce la o siguranţă în exploatare a podului doar pentru o perioadă de maxim 15 ani, se propune executarea unui pod nou peste Jiu pe amplasamentul actual al podului sau în amplasament paralel, ai cărui parametri să fie în conformitate cu legislaţia în vigoare. Se recomandă proiectarea unui pod nou cu 3 deschideri, având deschiderea centrală de minim 100-120 m, astfel încât să se evite amplasarea unor pile în albia minoră. Podul rutier nou va asigura o durată de exploatare de 100 ani, iar circulaţia pe pod se va face pe două benzi fără limitările actuale. Construcţia va respecta HG 846/2010 privind Strategia naţională de management al riscului la inundaţii pe termen mediu şi lung, referitor la calculele hidraulice la debitele istorice maxime. Vor fi prevăzute apărări de mal corespunzătoare terenului”, precizează anunţul de participare din sistemul electronic de achiziţii publice.

Potrivit anunţului din SEAP, dimensiunile podului, numărul şi lungimea deschiderilor, amplasarea pilelor, structura sistemului rutier, calea destinată circulaţiei pietonale „vor rezulta din documentaţia tehnico-economică ce se va întocmi respectând atât normativele tehnice în vigoare şi încadrarea în parametrii corespunzători unui drum judeţean de clasă tehnică IV, cât şi condiţiile impuse de avizul de gospodărire a apelor precum şi de celelalte avize solicitate prin certificatul de urbanism”.

Preţul, ultima grijă

Având în vedere obiectul licitaţiei, de semnalat că în acest caz componenta financiară (preţul ofertei) trece în plan secund, cu doar 40 de procente din punctajul final. Restul de 60 la sută din punctaj îl reprezintă componenta tehnică, în funcţie de resursa umană cu care se pot lăuda potenţialii ofertanţi: experienţa profesională specifică a persoanei propuse pentru funcţia de Şef de proiect sau manager de proiect – Inginer, specializarea Căi Ferate, Drumuri şi Poduri – 25 la sută; experienţa profesională specifică a persoanei propuse pentru funcţia de Inginer Proiectant, specializarea Căi Ferate, Drumuri şi Poduri, cu experientă în proiectarea de lucrări de construire şi/sau de intervenţii / reabilitări / consolidări la poduri foarte mari, cu cel puţin o deschidere peste 100 m (conf. Normativ PD 165/2012 aprobat de CNADR) – 15 la sută; experienţa profesională specifică a persoanei propuse pentru funcţia de Inginer Topograf, cu experienţă în proiectarea de lucrări de construire şi/sau de intervenţii / reabilitări /modernizări la lucrări de poduri/drumuri – 10 la sută; experienţa profesională specifică a persoanei propuse pentru funcţia de Inginer Geolog, cu experienţă în cadastru, geodezie şi cartografiere – 10 la sută.

- Advertisement -
Cea mai nouă ştire

A fost votat bugetul județului Vâlcea: 203 milioane euro, mai mic față de bugetul pe 2024

“   1.017.746.300 lei (cca 203 milioane euro) este cuantumul Bugetului pe anul 2025, ușor mai mic față de bugetul...
- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI