Strategia Primăriei Craiova în materie de canalizare pare să urmeze tradiţia paşilor mărunţi. Mărunţi şi rari, cu frecvenţă de aproximativ un an. Astfel, iniţiativa elaborării unui masterplan privind canalizarea pluvială şi apele uzate din municipiul reşedinţă de judeţ a debutat în toamna anului trecut, în luna noiembrie, când edilii au contractat servicii „întocmire Caiet de sarcini, inclusiv instrucţiuni pentru ofertanţi, pentru atribuirea contractului de achiziţie publică de servicii de elaborare «Masterplan canalizare pluvială şi canalizare ape uzate în Municipiul Craiova»”, contra sumei de 120.000 de lei. Conform documentaţiei din sistemul electronic de achiziţii publice, serviciile urmau să fie livrate până la sfârşitul lunii decembrie 2022. Caietul de sarcini contractat de edili nu fost livrat în decembrie 2023, ci în aprilie 2024, dar licitaţia pentru care l-a tocmit primăria a demarat la fix un an distanţă, la începutul lui decembrie 2023. Documentaţia plătită de primărie a fost urcată în SEAP cu un aviz conform condiţionat de câteva pagini al ANAP, iar dacă totul merge şnur, edilii ar urma să aibă sub contract o firmă de proictare pentru masterplanul de canalizare cel mai devreme în luna ianuarie a anului viitor, deschiderea ofertelor fiind programată pe 10.01.2024. Pentru masterplanul propriu-zis, Primăria Craiova ar mai urma să achite încă 1,2 milioane de lei – valoarea estimată a contractului scos la licitaţie – şi să mai aibă răbdare încă 12 luni, termenul de execuţie al contractului.
Plan de investiţii până în 2050
Potrivit anunţului postat de edili în sistemul electronic de achiziţii publice, masterplanul privind canalizarea pluvială şi canalizarea apelor uzate în municipiul Craiova urmăreşte realizarea unei strategii locale pentru asigurarea colectării, transportului, tratării şi descărcării apelor din sectorul de ape pluviale şi, respectiv, din sectorul de ape uzate, în vederea atingerii ţintelor trasate prin Tratatul de Aderare a României la Uniunea Europeană. Din estimările edililor, în 2024 procentul de conformare al canalizării din Craiova va fi de 92 la sută, urmând ca masterplanul să asigure liniile directoare pentru conformarea totală, pe termen lung, perioada de implementare având punct terminus mijlocul secolului curent. „Obiectivul general al masterplanului este îmbunătăţirea infrastructurii de apă pluvială şi de apă uzată la nivelul municipiului Craiova pentru îndeplinirea obligaţiilor de conformare prevăzute în Tratatul de Aderare a României la Uniunea Europeană. Intenţia masterplanului pe care Autoritatea Contractantă şi-l doreşte ca document final este aceea de a realiza o legătură între Masterplanul pentru alimentarea cu apă şi evacuarea apelor uzate în judeţul Dolj (2021 – 2050) şi situaţia existentă, precum şi cu cea de perspectivă la nivelul municipiului Craiova, astfel încât să se asigure conformarea stabilită prin Tratatul de Aderare a României la Uniunea Europeană. Elaboratorul masterplanului va prezenta un plan eşalonat, pe mai mulţi ani, cu portofoliul de măsuri/intervenţii, precum şi cu sumele estimate pentru fiecare măsură în parte, pentru a putea permite beneficiarului să-şi finanţeze investiţiile conform resurselor bugetare anuale de care va dispune”, se arată în documentaţia postată în SEAP.
Potrivit acesteia, obiectivele specifice asociate elaborării masterplanului privind canalizarea pluvială şi canalizarea apelor uzate sunt: controlul poluării; protecţia împotriva inundaţiilor; reducerea eficientă a infiltraţiilor; respectarea cadrului natural al municipiului; dezvoltarea expertizei necesare unei bune operări a staţiei de epurare; atingerea gradului de conformare cu directivele europene în termenele impuse.