Sistemul Garanţie-Returnare, cel mai mare proiect de economie circulară din România

Sistemul Garanţie-Returnare este un proiect al Partidului Naţional Liberal, început de la zero de ministrul mediului, Mircea Fechet, în 2020. Acesta va scoate din circuit aproximativ 7 miliarde de ambalaje anual, va îmbunătăţi ratele de colectare şi reciclare ale României şi va crea locuri de muncă în economia verde.

0

Astăzi reciclăm maximum 12% din deşeurile de ambalaje şi suntem pe ultimele locuri din Europa. Prin acest proiect, în 2026 putem ajunge la 90% deşeuri de ambalaje reciclate. „Am făcut un pas decisiv pentru o Românie mai curată şi mai verde. SGR este cel mai mare proiect de economie circulară al României şi va transforma modul în care gestionăm deşeurile de ambalaje, eliberând străzile şi apele de peturi şi sticle. Va face posibil un mediu mai curat, dar şi atingerea ţintelor europene de reciclare şi noi locuri de muncă în domeniu. Faptul că am lansat acest proiect la cel mai mare retailer românesc independent – o afacere de familie născută şi crescută în România – este încă o dovadă a faptului că PNL susţine capitalul autohton să se dezvolte şi să devină mai competitiv. Îl felicit pentru sistemul Garanţie-Retunare pe ministrul liberal al mediului, Mircea Fechet, care a început de la zero acest proiect în 2020, dar şi pe toţi cei care au pus umărul la implementarea unui parteneriat public-privat de succes şi atât de necesar pentru România astăzi“, a declarat preşedintele Partidului Naţional Liberal, Nicolae Ciucă.

La rândul său, ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet, a declarat că „România face un pas hotărât spre un viitor mai curat şi mai verde şi m-am bucurat să fiu printre primii care introduc un ambalaj cu garanţie în automatele de colectare ale SGR. Toţi ne-am săturat de peturi sau sticle pe care le găsim aruncate la întâmplare pe străzi sau prin natură. Acum avem o soluţie pentru a transforma România din ţara depozitării în ţara reciclării. Am supranumit acest proiect ,,Hora reciclării”, pentru că ne uneşte pe toţi, pentru că trebuie să ne ţinem de mână şi să contribuim cu toţii la succesul său. Nu va fi uşor la început, ştiu. Nu va fi nici perfect de la început. Dar sunt convins că vom reuşi şi, împreună, vom scoate din circuit 7 miliarde de ambalaje anual. Am încredere că, până în 2026, putem ajunge la peste 90% deşeuri de ambalaje reciclate.
În 2020, în mandatul meu de secretar de stat, când am început acest proiect cu colegii de la minister, foarte mulţi nu ne dădeau şanse de reuşită. Dar iată că astăzi avem al doilea cel mai mare sistem de acest fel după Germania. Şi suntem prima ţară din Europa în care tot procesul este centralizat. Deci, putem! Şi le mulţumesc tuturor celor care au făcut posibil astăzi acest sistem.

Cum va funcţiona?

1. Cumpărăm produsele cu ambalaj cu garanţie, care vor apărea pe piaţă în următoarea perioadă. Acestea poartă semnul SGR şi au un cod specific de bare.
2. Returnăm ambalajele la orice punct de colectare din magazine, manual – direct la vânzător sau automat – la aparatele de preluare. Sunt acceptate ambalajele goale, neturtite, cu eticheta intactă.
3. Primim înapoi garanţia de 50 de bani pentru fiecare ambalaj returnat corespunzător.

Haideţi să facem România mai curată. Nu doar pentru noi, dar şi pentru generaţiile viitoare!”

Facebook Comments