Cel mai important proiect a vizat transformarea unui teren viran, situat în zona centrală a municipiului Băileşti, cu o suprafaţă ce depăşeşte 70.000 mp, într-un spaţiu de agrement şi petrecere a timpului liber pentru locuitori. Vorbim despre aproximativ 9,7 milioane de lei, dintre care 9,3 milioane de lei au reprezentat finanţare nerambursabilă, bani folosiţi pentru amenajarea de spaţii verzi, plantarea de arbori şi arbuşti, realizarea unor alei pietonale şi piste pentru biciclete, dar şi montarea de bănci, suporturi pentru biciclete şi cişmele. De asemenea, au fost amenajate un spaţiu de joacă pentru copii şi o zonă specială pentru sport, cu teren de tenis şi un teren multifuncţional. Totodată, Parcul Balasan, devenit acum principalul punct de atracţie al oraşului, a fost dotat cu sisteme moderne de iluminat şi irigaţii, dar şi cu sistem de supraveghere video.
La câteva zeci de kilometri distanţă, autorităţile locale din Dăbuleni au folosit banii europeni pentru amenajarea a două parcuri cu o suprafaţă totală de aproape 12.000 mp, prin reabilitarea unor terenuri degradate. Proiectul implementat de Primăria Dăbuleni a avut o valoare totală de aproximativ 3,6 milioane de lei şi o finanţare nerambursabilă de 3,5 milioane de lei.
Două proiecte pentru Vâlcea…
În judeţul vecin, Vâlcea, în localitatea Călimăneşti, pe un teren degradat şi nefolosit, autorităţile locale au creat un parc tematic unic în ţară, care se întinde pe o suprafaţă de 4.150 mp. Este vorba despre „Poiana lui Căliman“, aşa cum a fost denumit parcul, pornind de la o legendă locală, un spaţiu de poveste, amenajat cu gazon, arbori şi arbuşti ornamentali, cu alei pavate, felinare de epocă, balansoare şi un podeţ frumos lucrat în lemn, un foişor cu bănci şi mese de şah, dar şi un loc de joacă pentru copii. Însă principalul punct de atracţie pentru toţi cei care ajung în acest loc încântător sunt cei şapte cai, sculpturi de grădină, în mărime naturală. Proiectul implementat de Primăria oraşului Călimăneşti a avut o valoare de aproximativ 4,1 milioane de lei şi o finanţare nerambursabilă de 4 milioane de lei.
Tot în judeţul Vâlcea, la Brezoi, administraţia locală a reuşit să transforme un teren degradat într-un spaţiu verde de aproape 10.000 mp. Astfel, au fost făcute amenajări peisagistice, au fost plantate flori, arbori şi arbuşti ornamentali, au fost amenajate alei pietonale, au fost amplasate bănci, suporturi pentru biciclete şi cişmele, a fost montată o pergolă şi au fost modernizate căile de acces. Spaţiul verde are şi reţea Wi-Fi, dar şi loc de joacă pentru copii, teren de sport multifuncţional şi sisteme moderne de irigaţii, iluminat şi supraveghere video. Proiectul implementat de Primăria Brezoi a avut o valoare de aproximativ 3,8 milioane de lei şi o finanţare nerambursabilă de 3,7 milioane de lei.
…unul în Gorj
Şi în Tismana, pe meleagurile Gorjului, banii europeni au permis autorităţilor locale să creeze o oază de frumuseţe şi linişte. Astfel, pe amplasamentul fostei gropi de gunoi a oraşului, au fost amenajate un parc şi o grădină publică. Astfel, în locul mormanelor de gunoi, acum există alei pavate, gazon, arbori şi arbuşti, bănci şi mese pentru picnic, un pavilion multifuncţional, un loc de joacă pentru copii, spaţiu pentru fitness, sisteme moderne de iluminat şi irigaţii. Parcul şi grădina se întind pe o suprafaţă totală de aproape 15.000 mp şi se află lângă lacul de acumulare de pe râul Tismana. Totodată, a fost modernizat şi drumul de acces, au fost amenajate alei carosabile şi pietonale, precum şi locuri de parcare. Proiectul implementat de Primăria oraşului Tismana a avut o valoare de aproximativ 8 milioane de lei şi o finanţare nerambursabilă de 7,8 milioane de lei.