Vâlcea: Conacul Bălceştilor reintră în circuitul turistic, colecţia masonică va ocupa trei saloane

După aventuri care au durat cinci ani, marţi, 14 noiembrie, au fost inaugurate lucrările de reabilitare şi restaurare ale Muzeului Nicolae Bălcescu din comuna vâlceană cu acelaşi nume. Obiectiv de referinţă pentru cultura şi istoria judeţului Vâlcea, conacul Bălceştilor adăposteşte peste 15.000 de bunuri culturale şi de patrimoniu care păstrează vie memoria marelui revoluţionar, a cărui familie a ridicat acest aşezământ. Deosebit de valoroasă este colecţia de obiecte masonice, alcătuită de Horia Nestorescu-Bălceşti. Şi nu întâmplător, deoarece de numele lui Nicolae Bălcescu se leagă organizaţia secretă francmasonică „Frăţia”, cu rol important în mişcarea revoluţionară de la 1848.

0

Restaurat de Consiliul Judeţean Vâlcea cu 4 milioane de euro fonduri europene, conacul va fi redeschis publicului în ianuarie sau februarie 2024. Tot atunci se vor relua şi atelierele programate aici, multe adresându-se copiilor. Deşi a fost lăudat până la adoraţie, proiectul are o scăpare fundamentală: a fost conceput fără consultarea angajaţilor muzeului, lăsaţi de „ctitori” pe dinafară. Cea mai mare problemă o reprezintă parcul, a cărui amenajare nu are nicio legătură cu specificul clădirii şi care restricţionează mai ales activităţile pentru copii.

 Ce urmează?

La evenimentul de marţi au participat şi reprezentanţii Marii Loji Naţionale din România (MLNR), care i-au conferit preşedintelui CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu, Ordinul „Credinţă şi Virtute”, în grad de mare ofiţer. În acest context, a fost făcut anunţul potrivit căruia colecţia de obiecte masonice care va fi amenajată în trei saloane ale conacului, urmează să fie introdusă într-un circuit masonic naţional şi ulterior, internaţional.

Constantin Rădulescu a mai precizat că oferta turistică din această zonă va fi extinsă prin construirea unui complex hotelier, care să ofere vizitatorilor posibilitatea de a rămâne peste noapte la Nicolae Bălcescu, şi de a explora frumuseţile naturale ale Văii Topologului.

De la festivitatea de inaugurare au lipsit două nume de referinţă: Antonie Chelcea, director al muzeului până luna trecută, şi Horia Nestorescu-Bălceşti.

Facebook Comments