Investiţie de 1 milion de lei la Şcoala „Gheorghe Bibescu” din 1 Mai
Craiova: Iarna pe uliţă, agentul termic se cere afară

Primăria Craiova bagă mai bine de un milion de lei într-o centrală termică pentru una dintre şcolile din oraş. Investiţia vine la iniţiativa unei alte entităţi municipale, Termo Urban SRL, care cere insistent ca şcoala să-şi găsească altă sursă de încălzire. Asta după ce unitatea a rămas singurul imobil din cvartal conectat la sistemul public de termoficare.

0

Licitaţia lansată de edili în sistemul electronic de achiziţii publice este aproape de finalizare, aflându-se acum la stadiul evaluării ofertelor. Oricum, noua centrală termică de la Şcoala „Gheorghe Bibescu” va rata sezonul rece actual, termenul de execuţie a lucrărilor fiind de cinci luni. Nu mai puţin de cinci firme sau asocieri de firme s-au arătat interesate de contractul pus la bătaie de primărie, mai ales că suma pusă în joc din bugetul local este considerabilă pentru acest tip de lucrare. Una dintre explicaţii ar fi că, pe lângă furnizarea şi montarea centralei termice care să asigure încălzirea sălilor de clasă, este nevoie şi de construcţia unei incinte care să găzduiască instalaţiile. Potrivit anunţului postat de edili, se achiziţionează lucrări de execuţie a obiectivului de investiţii „Centrală termică proprie pe gaze naturale la Şcoala Gimnazială Gheorghe Bibescu (execuţie)”, conform cerinţelor Caietului de sarcini nr. 297957/01.09.2023 şi documentaţiei tehnice anexate. „Se propune realizarea – construirea unei clădiri cu regim de înălţime parter, având: – suprafaţa construită = 28,40 mp – Su = 22,87 mp – înălţimea la atic 4,5 m – înălţimea utilă 3,5 m – Dimensiuni în plan de 3,55m x 8,00m. Pentru încălzire se vor utiliza cazane de încălzire cu apă caldă 80/60°C funcţionând cu gaze naturale. Cazanele utilizate pentru agent termic apă caldă vor fi în condensaţie; conversia energiei va fi în proporţie de până la 98% (eficienţă energetică normată 109%). De asemenea, cazanele cu o putere termică (la 50/300 C)32- 150kW şi o putere termică (la 80/600 C)29- 136kW vor fi prevăzute cu schimbător de căldură radial, cu legarea în „cascadă”, se arată în documentaţia de atribuire.

„Bibescu” stinge lumina la centrala de cartier

Potrivit datelor postate de edili în sistemul electronic de achiziţii publice, valoarea estimată a lucrărilor de execuţie, conform devizului general actualizat al investiţiei aprobat prin HCL nr. 328/29.06.2023, este de 1.118.761,00 lei (excl. TVA), fiind compusă din: cheltuieli pentru investiţia de bază (construcţii şi instalaţii): 1.094.725,00 lei (excl. TVA) şi cheltuieli pentru organizare de şantier: 24.036,00 lei (excl. TVA). Tot în documentaţia întocmită de reprezentanţii Primăriei Craiova este prezentat şi motivul pentru care edilii s-au croit pe investiţii în sistemul de încălzire de la şcoala din cartierul 1 Mai: unitatea a rămas singura clădire din zonă în continuare branşată la sistemul public de termoficare. „Necesitatea investiţiei rezidă în realizarea unei centrale termice pe gaze naturale la şcoala gimnazială, deoarece operatorul local de distribuţie din municipiul Craiova a cerut în mai multe rânduri ca unitatea de învăţământ să-şi asigure energia termică necesară în contextul în care centrala termică de cartier – pe gaze naturale – nu mai poate asigura energia termică necesară pentru şcoală, deoarece ceilalţi consumatori de căldură, blocuri de locuinţe, instituţii etc., care au fost racordaţi la această centrală termică, şi-au găsit altă sursă de încălzire şi în acest fel centrala termică de capacitate mare nu mai poate asigura în condiţii de exploatare optimă energia termică pentru şcoală”, precizează documentaţia de atribuire.

Facebook Comments