Ionuț Stroe: „PNL a contribuit din plin la elaborarea legii pensiilor şi ea va deveni funcţională până la 20 noiembrie”

Deputatul Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a declarat luni – 13 noiembrie, că liberalii nu vor depune amendamente la proiectul legii pensiilor şi nu vor exista modificări la actul normativ decât de formă, precizând că nu s-a pus problema lipsei banilor pentru creşterea pensiilor

0

„Modificări la legea pensiilor nu vor fi. Practic, dacă vor exista mici corecturi, ele vor cuprinde adăugiri care ţin de tehnica legislativă, recomandările Consiliului Legislativ. Practic, aceste lucruri nu vor influenţa nicidecum fondul legii pensiilor, principiile vor rămâne aceleaşi şi, cu siguranţă, va deveni o lege funcţională până la 20 noiembrie, termenul asumat chiar de prim-ministru. Probabil că va merge la Senat pentru dezbatere. Amendamente depuse de PNL nu vor fi, dacă vor fi, vor fi doar mici corecturi în ceea ce priveşte forma anumitor texte”, a afirmat Stroe. El a adăugat că PNL a contribuit din plin la elaborarea acestei legi şi şi-a manifestat tot timpul disponibilitatea în a promova un asemenea demers. „Au existat opinii, le-aş spune cu indulgenţă subiective, în legătură cu o oarecare opoziţie a ministrului finanţelor. Niciodată nu a existat această idee în Partidul Naţional Liberal. Ministrul finanţelor îşi doreşte, în mod responsabil, să asigure bugetul creşterilor preconizate de această lege în 2024, nicidecum să se împotrivească, legea să fie funcţională. (…) Am spus foarte clar că, nu numai că ne dorim acest lucru, am lucrat împreună la această lege şi cu siguranţă o va pune în aplicare în 2024”, a susţinut liberalul.

Creştere în două etape

Ionuț Stroe a afirmat că bugetul pensiilor este stabilit prin legea bugetului asigurărilor sociale, iar dacă nu este suficient, se fac transferuri de la bugetul de stat. „Cel mai important lucru este proiecţia bugetară pe 2024. (…) Niciodată nu s-a pus problema lipsei banilor în ceea ce priveşte această mărire a pensiilor. Coaliţia de guvernare a asumat prin această lege o creştere la anul de 13,8% în primă fază prin indexarea cu indicele inflaţiei, urmând ca la 1 septembrie să fie acea recalculare a întregului sistem şi eliminarea inechităţilor din sistem”, a transmis deputatul. Liberalul a ținut să precizeze că legea pensiilor a fost elaborată de specialişti de la Casa Naţională de Pensii, împreună cu Ministerul Muncii, dar şi cu Comisia Europeană, iar consultant a fost Banca Mondială.

Facebook Comments