Președintele AVR, Ion Cupă, prezent la conferința pentru combaterea fraudelor vamale, organizată la Sevilia

Președintele Autorității Vamale Române a fost prezent la „Conferința la nivel înalt privind instrumentele pentru combaterea fraudelor vamale într-un context aflat în schimbare rapidă”, găzduită de Spania.

0

În perioada 9 – 10 noiembrie 2023, președintele Autorității Vamale Române (AVR), Ion Cupă, a condus delegația AVR care a participat la „Conferința la nivel înalt privind instrumentele pentru combaterea fraudelor vamale într-un context aflat în schimbare rapidă”, organizată de către Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) în Sevilia.

Evenimentul, deschis de directorul general al OLAF, Ville Itälä, a reunit factorii de decizie cei mai importanți ai autorităților vamale din statele membre ale Uniunii Europene pentru a împărtăși cele mai bune practici și a discuta problemele de interes comun pentru combaterea fraudelor vamale într-un context care se schimbă rapid. Principalele teme de discuție s-au concentrat pe consolidarea cooperarării operaționale și securității juridice în schimburile de asistență reciprocă, fiind cartografiate modalitățile de combatere a noilor amenințări de fraudă vamală prin utilizarea schimbului rapid de informații antifraudă al UE. Părțile au subliniat atât rolul important al asistenței reciproce la nivel internațional și al UE, cât și necesitatea unor cereri de asistență reciprocă specifice privind răspunderea financiară a statelor membre. Totodată, participanții au discutat despre utilitatea identificării unor noi căi de obținere de informații la nivelul UE prin exploatarea datelor existente, gestionarea volumelor mari de date și importanța instrumentelor OLAF pentru combaterea fraudei vamale.

„Acest eveniment a reprezentat o oportunitate excelentă pentru Autoritatea Vamală Română de a face schimb de opinii și bune practici cu privire la modalități prin care putem răspunde noilor provocări și situații de criză în domeniul fraudelor vamale. Împreună cu colegii din celelalte state membre am identificat noi moduri de a face schimb de informații atunci când apar semnale timpurii de fraudă și am agreat modalitățile de vizare a schimburilor de asistență reciprocă. Folosirea instrumentelor disponibile pentru producerea și împărtășirea informațiilor existente la nivelul UE pentru activitățile operaționale, precum și analiza datelor antifraudă, asigură un sprijin cu adevărat eficient autorităților vamale”, a declarat președintele Autorității Vamale Române, Ion Cupă.

Facebook Comments