Gorj: Amenzi de aproximativ 300.000 de lei şi oprirea de la funcţionare a 7 echipamente, după controalele la staţiile GPL

Inspectorii de muncă au finalizat controalele la staţiile GPL din Gorj, aceștia aplicând sancţiuni în valoare de aproximativ 300.000 de lei, totodată fiind oprite de la funcţionare și 7 echipamente de muncă.

0

Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, în cadrul acţiunilor de control derulate în perioada 28 august – 31 octombrie au fost verificaţi 51 angajatori. Inspectorii au aplicat 60 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 299.500 de lei, fiind dispuse 251 de măsuri de remediere a deficienţelor constatate. În plus, aceștia au dispus oprirea din funcţiune a 7 echipamente de muncă. „Obiectivele urmărite de către inspectorii de muncă pe parcursul desfăşurării campaniei au fost identificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale care reglementează relaţiile de muncă şi luarea măsurilor care se impun pentru determinarea acestora să se conformeze dispoziţiilor legale în materie; eliminarea neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităţilor şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale corespunzătoare; creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relaţiilor de muncă; creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă pentru domeniile de activitate sus-menţionate; eliminarea neconformităţilor constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă la angajatorii din domeniile de activitate vizate de campanie“, au transmis reprezentanţii ITM Gorj.

Acțiunile de control au venit ca urmare a incidentului extrem de grav din localitatea Crevedia de la finalul lunii august, când, în urma a două explozii la un depozit GPL, patru oameni au murit, iar 56 de persoane, dintre care 39 de pompieri, doi polițiști și doi jandarmi, au fost rănite. La momentul deflagrațiilor, depozitul GPL din Crevedia funcționa ilegal, el figurând ca fiind închis încă din toamna anului 2020. Exploziile devastatoare de la Crevedia au scos la iveală un șir întreg de nereguli, stația GPL, care aparținea fiului primarului PSD din Caracal, fiind închisă doar în acte. Direcția Națională Anticorupție a deschis două dosare penale vizând săvârșirea de către funcționari publici a unor presupuse infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite în legătură cu autorizarea stației GPL din localitatea Crevedia. Și Parchetul General are în lucru un dosar penal care vizează stabilirea cauzelor deflagrației, dar și rolul pe care îl aveau instituțiile în acest caz, în condițiile în care stația GPL, deși era închisă, în acte, încă din 30 septembrie 2020, funcționa nestingherit.

Facebook Comments