130 de milioane de euro pentru eficientizarea energetică a clădirilor publice din Oltenia

Vizând o reducere a consumului de energie primară cu peste 40% până în 2030, Uniunea Europeană pune la bătaie peste 130 de milioane de euro, bani ce urmează a fi folosiţi pentru îmbunătăţirea performanţei energetice a clădirilor publice. Conform reprezentanţilor ADR S-V Oltenia, vor avea prioritate la finanţare clădirile în care se desfăşoară activităţi aferente serviciilor publice principale, precum sănătatea, educaţia ori protecţia socială.

0

Conform directorul general al Direcţiei Autoritatea de Management pentru Programul Regional Sud-Vest Oltenia, Cătălin Catană, cele mai multe clădiri publice sunt vechi şi ineficiente energetic. „Eficienţa energetică este o prioritate strategică a Uniunii Europene. În martie 2023, liderii UE au convenit asupra obiectivelor de reducere a consumului de energie primară şi finală cu 38% şi, respectiv, cu 40,5% până în 2030. Din consumul de energie total din Europa, clădirile reprezintă 40%, o valoare foarte mare, astfel că îmbunătăţirea performanţei energetice a acestora este deosebit de importantă şi are ca scop, pe termen lung, reducerea resurselor de energie utilizate. Cele mai multe clădiri publice sunt vechi, ineficiente energetic şi nu sunt pregătite să facă faţă schimbărilor climatice şi fenomenelor meteo extreme cu care am început să ne confruntăm. În aproape toate cazurile, clădirile noastre publice sunt construite înainte de ’90 şi au avut parte de intervenţii minore, puţine dintre acestea au beneficiat de lucrări serioase de renovare. Astfel că reabilitarea energetică a acestora este esenţială pentru utilizarea eficientă a energiei şi pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră“, a declarat Cătălin Catană.

Proiectele pot fi depuse până la finalul lunii ianuarie 2024

Cătălin Catană

Autorităţile şi instituţiile publice locale interesate, atât din mediul urban cât şi rural, au la dispoziţie încă trei luni pentru depunerea proiectelor. „Eficientizarea energetică a clădirilor publice, reducerea emisiilor de CO2 şi a consumului de energie sunt priorităţi ale Programului Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027, pe care Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia îl gestionează în calitate de Autoritate de Management. Avem la dispoziţie peste 130 de milioane de euro pentru investiţii în clădirile publice în vederea asigurării/creşterii eficienţei energetice. Am lansat apelul de proiecte şi aşteptăm depunerea unui număr mare de cereri de finanţare, până la data de 27 ianuarie 2024, ora 12:00. Cele care pot depune proiecte sunt autorităţile şi instituţiile publice locale, autorităţile publice centrale sau parteneriate între acestea. Trebuie precizat faptul că se finanţează doar proiectele care conduc la o renovare aprofundată a clădirilor publice, inclusiv a clădirilor publice de patrimoniu, din mediul urban şi rural, care are ca efect reducerea cu peste 60% a consumului de energie primară. De asemenea, este foarte important de ştiut faptul că vor avea prioritate la finanţare clădirile în care se desfăşoară activităţi aferente serviciilor publice principale (sănătate, educaţie, protecţie socială). Este şi normal să fie aşa, să oferim întâietate spitalelor şi şcolilor, să fie create condiţii mai bune, pe de o parte, pentru pacienţi şi medici, iar pe de altă parte pentru elevi şi profesori“, a mai spus reprezentantul ADR.

Facebook Comments