Aducând în prim-plan problemele cu care se confruntă cele mai multe comunităţi rurale din România
Caravana medicală AUR pune sare pe „rana“ unui sistem sanitar bolnav

Pornită la drum în urmă cu patru luni, Caravana medicală a Alianţei pentru Unirea Românilor a ajuns, la începutul săptămânii, şi în judeţul Dolj, prima oprire fiind comuna Bratovoieşti. Criticată puternic de adversarii partidului condus de George Simion, caravana scoate la iveală una dintre marile probleme cu care se confruntă aproape jumătate din ţară, anume lipsa infrastructurii medicale în mediul rural şi accesul dificil al românilor de la sate la sistemul sanitar.

0

Chiar dacă, iniţial, planul AUR viza construirea unui spital, folosind banii primiţi din subvenţia publică pentru partide, oamenii lui George Simion au fost nevoiţi să se mulţumească doar cu un „spital pe roţi“. Însă, pe principiul „tot răul spre bine“, cabinetele mobile par să se dovedească o variantă mult mai bună, medicii voluntari care s-au alăturat demersului reuşind, în acest fel, să ajungă în comunităţi în care accesul la serviciile medicale este una dintre cele mai mari probleme pentru cetăţeni. „Mulţi nu au dorit ca acest proiect să prindă viaţă! Noi am promis, în timpul campaniei electorale din 2020, că vom încerca să folosim banii din subvenţia publică pentru partide, mult prea mulţi bani se acordă partidelor politice pentru a face un spital. Am fost blocaţi, chiar ameninţaţi de premierii Cîţu şi Ciolacu. Am găsit acest artificiu de a ajuta oamenii şi cred că, până la urmă, a fost mult mai bine că am găsit această formă de a face bine românilor cu acest spital mobil, în care am investit peste un milion de euro, în parteneriat cu «Asociaţia Medici pentru Satele Ţării». Vreau să remarc că, pe lângă miile de români care au fost trataţi de spitalul mobil AUR până acum, am reuşit să dăm tonul, să dăm un exemplu.

Caravana a poposit acum în localitatea Bratovoieşti. Legea ne impune să fim la o distanţă de minimum 25 de km de cel mai apropiat spital. Realitatea e alta ce se vede de la Bucureşti. Nu putem să ignorăm această Românie rurală, această Românie uitată“, a declarat George Simion, aflat într-o vizită la Craiova.

Doljenii au apreciat demersul


După un weekend mohorât, în care vremea ne-a amintit că am depăşit deja jumătatea toamnei, săptămâna a debutat cu temperaturi peste medie. În Bratovoieşti, localitate situată pe drumul ce leagă Bechetul de Craiova, galbenul soarelui care stăpânea cerul era concurat de galbenul câtorva camioane parcate aproape de centrul comunei. În jurul acestora, multe „veste galbene“ se agitau pentru a ajuta zecile de bătrâni care veneau către spitalul mobil al AUR. Erau voluntarii înscrişi în campania Caravanei medicale, unii dintre ei implicaţi în acest proiect încă de la început. Nu e de mirare că, după mai bine de trei luni, procedurile erau deja cunoscute şi aplicate, iar procesul de înregistrare al pacienţilor mergea aproape de la sine. Aşezaţi pe scaune, sub nişte corturi albe, mai bine de douăzeci de doljeni, majoritatea dintre ei bătrâni, aşteptau să fie strigaţi pentru a urca apoi în cabinetele de Stomatologie, Oftalmologie, Medicină Internă, Imagistică (ecografii) ori Analize rapide. Până să le vină rândul, cum este tradiţia pe la sat, aceştia profitau de ocazie pentru a schimba opinii, în special despre acţiunea celor de la AUR. Şi, deloc surprinzător, toată lumea era de acord că ar fi nevoie de mai multe astfel de caravane. „Cel mai greu pentru oamenii de la sat este că dacă ai vreo problemă de sănătate eşti obligat să mergi la Craiova. Însă cei mai mulţi sunt oameni bătrâni şi singuri, care nu pot să facă asta. Iar problemele de sănătate sunt dese la vârsta asta. Tocmai de asta cred că este foarte bine că există astfel de proiecte care oferă şansa oamenilor de a fi văzuţi de un medic chiar la ei în sat“, a spus Marian, un bărbat care îşi însoţise soacra la Caravana medicală.

Declaraţiile sale au fost aprobate de toţi vecinii de scaun care au spus că şi-ar dori să vadă o implicare mai mare a statului în acest domeniu. „La televizor toţi vorbesc despre ce fac ei, cum investesc în spitale, dar problema este că, pentru noi, cei de la ţară, nu se fac prea multe. Spitalele s-or face, dar la oraş. Iar noi trebuie să mergem zeci de kilometri dacă avem o problemă de sănătate. Poate că ar trebui să gândească ceva de genul ăsta, o variantă prin care să avem măcar parte de nişte analize la noi în comună. Este mare nevoie de asta în toate satele, mai ales cei mai mulţi suntem bătrâni şi bolnavi“, a fost de părere şi tanti Paula, după cum s-a prezentat. Venise împreună cu o vecină pentru că, a spus ea, în ultima vreme avea probleme cu tensiunea, iar oportunitatea să fie consultată de un medic specialist o scuteşte de un drum până la Craiova.

Ionel Gheorghe – coordonatorul județean al Caravanei

„Adversarii politici latră, caravana merge“

Conform reprezentanţilor AUR Dolj, interesul doljenilor faţă de Caravana medicală care a ajuns şi la ei în judeţ a fost extrem de ridicat. „Afluenţa de public a fost una deosebită. Am avut aproximativ 200 de pacienţi în fiecare dintre cele două zile. Au venit oameni nu doar din Bratovoieşti, ci şi din comunele limitrofe. Ei sunt primiţi într-un cort de primire, merg la triaj, după care merg la cabinetele de specialitate pentru consult. Vreau să precizez că oamenii nu au nevoie de niciun fel de trimitere pentru a veni la această caravană, nu au nevoie de card şi nici nu trebuie să fie asiguraţi, cum, din păcate, sunt mulţi români în ţara asta. Serviciile oferite aici sunt total gratuite“, a declarat Ringo Dămureanu, deputat AUR. El a amintit că, după Bratovoieşti, spitalul mobil va merge la Pleniţa, iar apoi la Fărcaş.
Organizatorii s-au plâns însă de faptul că autorităţile statului încearcă să oprească proiectul Caravanei medicale, motiv pentru care, timp de câteva minute, toţi voluntarii implicaţi au organizat un protest. „Vor să-l interzică. Îi deranjează faptul că ei nu fac nimic pentru aceşti oameni, iar noi facem. Oamenii care vin către noi şi ne cer să-i ajutăm în continuare“, a spus unul dintre voluntari.

Fără îndoială, caravana AUR este doar o picătură de apă într-un pahar. Asta pentru că, din nefericire, reţeaua sanitară din mediul rural, acolo unde trăiesc jumătate dintre români, este aproape inexistentă, iar cu trei camioane nu poţi suplini decenii întregi de lipsă de investiţii în sistemul sanitar. Însă acest lucru nu înseamnă că eforturile medicilor şi voluntarilor care s-au alăturat campaniei sunt inutile. Ba, din contră. Ele reprezintă foarte mult pentru cei aproape 9.000 de români din satele şi comunele ţării care au avut şansa la o consultaţie şi analize gratuite. Mai mult decât atât, le oferă acestora sentimentul că, totuşi, cineva se mai gândeşte şi la ei.



Facebook Comments