Ringo Dămureanu (deputat AUR): Guvernul atacă libertatea financiară a românilor. Nu mai e mult până când ni se va spune pe ce avem și pe ce nu avem voie să cheltuim!

Deputatul AUR Ringo Dămureanu a criticat joi, în cadrul unei conferințe de presă, măsurile fiscale de austeritate adoptate de Guvernul PSD-PNL, care au intrat în vigoare în această săptămână, despre care spune că reprezintă un atac la libertatea financiară a românilor. Parlamentarul spune că singura soluție pentru a ne asigura că numerarul nu o să dispară este ca acesta să fie inclus în Constituție prin intermediul unui referendum.

0

„De la 1 noiembrie au intrat în vigoare măsurile fiscal-bugetare ale Guvernului Ciolacu. Pachetul de măsuri fiscale a fost direcționat doar către români și mediul de afaceri. În realitate, Statul nu a făcut nici reduceri reale de cheltuieli și nici nu a eliminat sporuri sau alte avantaje pentru clientela sa. În schimb, 130.000 de lucrători din IT vor avea de suferit pentru că vor fi nevoiți să plătească un impozit de 10% pe venit pentru un salariu mai mare de 10.000 lei. Tot în IT, aceștia nu vor mai fi obligați să contribuie la Pilonul 2 de pensii, ceea ce duce la concluzia că va slabi acest pilon de pensii și, bineînțeles, poate se va îndeplini visul PSD de a-l naționaliza, după vremea lui Dragnea. Alți 545.000 de români vor fi afectați de măsurile acestea fiscale. Lucrătorii din construcții, din agricultură și industria alimentară nu vor mai fi scutiți de plata contribuției de sănătate și a contribuției pentru muncă, ceea ce a dus inițial la o scădere a salariilor minime în aceste domenii. Guvernul Ciolacu a venit cu o cârpeală de OUG prin care să se asigure că nu vor fi scăzute aceste salarii. (…) Aceste măsuri fiscale nu au rolul de a susține economia românească, ci de a masca incompetența crasă cu care au fost concepute și adoptate și care se face vinovată de tot dezastrul economic în care ne aflăm“, a declarat Dămureanu.

Problemele românilor, bucuria băncilor

Parlamentarul AUR a adăugat că măsură prin care se va limita plafonul la plățile în numerar reprezintă un atac la libertatea financiară a românilor, care însă va crește profiturile băncilor. „Cel mai grav este că vom avea o măsură prin care se va limita plafonul la plățile în numerar, ceea ce va duce la afectarea a 3 drepturi fundamentale prevăzute de Constituție. Este vorba de Art. 23 privind Libertatea individuală, la Art. 44 – Dreptul la proprietate privată, pentru că noi credem că este o vorba prin care se dorește separarea noastră de banii pe care îi câștigăm, dar și de Art. 45 privind Libertatea economică. Intuim niște scopuri majore ale acestor măsuri. Este vorba de procesatorii de plăți, care sunt în general băncile, care vor face niște profituri suplimentare pentru că la fiecare tranzacție avem un comision între 1 și 1,5% din tranzacție. Intuim că se va institui un control politic asupra vieților noastre. Nu mai e mult până când ni se va spune pe ce avem voie și ce nu avem voie să cheltuim. (…) Eliminarea treptată a cash-ului nu este vreo teorie a conspirației. Ea este confirmată de limitările tot mai mari cu privire la utilizarea numerarului. Prin măsurile fiscale asumate de guvernarea PSD-PNL se vor limita plățile cu numerar. Este o realitate pe care nu o poate nega nimeni. Astăzi limitează un pic, peste un an mai limitează o dată și tot așa până când ajung să ne interzică numerarul cu totul“, a afirmat Ringo Dămureanu. Acesta a mai spus că singura soluție este un referendum care să fie includă dreptul de a folosi banii cash în Constituție. „În timp ce România încearcă să limiteze cât mai mult plățile cash, Banca Centrală Europeană cere măsuri mai dure împotriva celor care refuză să accepte plăți în numerar, argumentând că monedele și bancnotele rămân un mijloc sigur de plată. Totodată, trebuie să reținem că, în țările occidentale nu se impun restricții asupra plăților cash. Austria, Cipru, Finlanda, Germania, Islanda, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Suedia, Marea Britanie și altele nu impun limite stricte. (…) Singura soluție pentru a ne asigura că numerarul nu o să dispară este ca acesta să fie inclus în Constituție prin intermediul unui referendum, așa cum vor și state precum Elveția sau Austria“, a adăugat deputatul AUR.

Facebook Comments